EUROLEAGUE: Ο Αλεξέι Σβεντ δεν ήθελε να γίνει Μπομπ Ντίλαν

Ο Ρώσος σούπερ σταρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αρχίζει να βρίσκει ρυθμό και το sportday.gr αναλύει τα πεπραγμένα του στην Euroleague με βάση τους αριθμούς!

«Οι πραγματικά σπουδαίοι παίκτες είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τα προσωπικά τους επιτεύγματα, για να πετύχουν τον σκοπό της ομάδας» έλεγε κάποτε ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Ο Αλεξέι Σβεντ είναι ένας σπουδαίος σκόρερ, το ταλέντο του οποίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν στην Ευρώπη. Το ερωτηματικό που τον συνόδευε αφορούσε πάντοτε το δεύτερο σκέλος της πρότασης και το κατά πόσο μπορούσε να βάλει από… κάτω το εγώ του, για χάρη της ομάδας!

Ο Σβεντ της Χίμκι ήταν μια πραγματική ορχήστρα που γύρω του κινούταν τα πάντα. Σε αυτό το «ηλιακό σύστημα» οι Ρώσοι έφτασαν σε καλές χρονιές να παίζουν στα play-off με την ΤΣΣΚΑ (με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο) και δικαίως να πιστεύουν πως άξιζαν κάτι παραπάνω από το «σκληρό» 3-1, ενώ άλλες έμοιαζαν με περιοδεύων θίασο με αποκορύφωμα την περσινή, όπου και λόγω των οικονομικών χρεών έφτασαν ως τη… διάλυση!

Ο Ρώσος γκαρντ μεταπήδησε στη γειτονική ΤΣΣΚΑ και υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη φαντάζει ένας τελείως διαφορετικός παίκτης. Στα τελευταία δύο παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Ζαλγκίρις άρχισε να βρίσκει και τα συνήθη νούμερά του, έχοντας βάλει σκοπό την κατάκτηση ενός μεγάλου τίτλου, χωρίς να θεωρεί τον εαυτό του μεγαλύτερο μέγεθος από όλους τους γύρω του…

 

Ο Σβεντ πέταξε την μπάλα από τα χέρια του!

Τα πάντα στη Χίμκι περνούσαν από τα χέρια του. Κάθε μπάλα, κάθε κατοχή έπρεπε πρώτα να φτάσει σε αυτόν για να πάρει την απόφαση αν θα σουτάρει ο ίδιος, αν θα πάει προς το καλάθι ή θα πασάρει. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει φέτος στην ΤΣΣΚΑ και είναι -εν πολλοίς- λογικό, μιας και υπάρχουν σταρ του ίδιου βεληνεκούς, όπως ο Κλάιμπερν, που θέλουν την μπάλα στα χέρια.

Ο 32χρονος έχει τεράστια πτώση στο USG% (νούμερο που υπολογίζει το ποσοστό των κατοχών που διαχειρίζεται), αφού το νούμερό του φτάνει στο 21.67%. Ο Σβεντ είναι 4ος στη λίστα της ΤΣΣΚΑ, πίσω από τους Κλάιμπερν, Σενγκέλια και Λούντμπεργκ.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της διαφοράς, αρκεί να κοιτάξει τα νούμερα των τριών προηγούμενων σεζόν του με τη φανέλα της Χίμκι, όπου το χαμηλότερο ήταν το περσινό 33,51%. Σεζόν, βέβαια, στην οποία και ο ίδιος ο Σβεντ είχε χάσει κάθε είδους κίνητρο (και πολλά παιχνίδια) βλέποντας την ομάδα να παραπαίει!

Σεζόν

USG%

2018-19

37.36%

2019-20

36%

2020-21

33.51%

2021-22

21.67%

 

Η παραγωγικότητα έπεσε, όχι όμως τα ποσοστά του!

Ο υπεύθυνος της προώθησης των συναυλιών του Μπομπ Ντίλαν, Μπιλ Γκράχαμ είχε πει στα μέλη του τουρ να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από αυτόν, επειδή ήθελε να μένει μόνος. Κάποια στιγμή, στην τέταρτη πόλη της περιοδείας, τα μεσάνυχτα ο Ντίλαν χτύπησε την πόρτα του Γκράχαμ και του είπε «υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γιατί κανείς δε μου μιλάει;»

Ο Σβεντ δεν ήθελε να γίνει Μπομπ Ντίλαν και να νιώθει «χωρίς σπίτι, ένας εντελώς άγνωστος» που τραγουδούσε ο Αμερικανός στο «like a rolling stone». Για να βρει τη νέα του στέγη στην ΤΣΣΚΑ και να μη νιώθει τη «μοναξιά» της εκάστοτε Χίμκι, έπρεπε να προσαρμοστεί και να μπει σε καλούπια.

Παίρνει πολύ λιγότερες προσπάθειες, κάτι φυσιολογικό λόγω της κατακόρυφης πτώσης του USG% που είδαμε παραπάνω. Ωστόσο αυτή η πτώση είχε θετικό αντίκτυπο στα ποσοστά του, αφού έπαψε να παίρνει κάθε βεβιασμένο και εκτός λογικής σουτ που θα μπορούσε.

Μία ματιά στα ποσοστά του το μαρτυρά, αφού ο Σβεντ ξεπερνάει τα στάνταρ της καλύτερης σεζόν του στο δίποντο (2019-20) και πλησιάζει αυτής στο τρίποντο (2018-19).

Σεζόν

Δίποντο

Τρίποντο

2018-19

44.2%

36.5%

2019-20

47.3%

32.9%

2020-21

45.5%

33.3%

2021-22

49.3%

36.1%

 

Ο Σβεντ (συνεχίζει να) πασάρει

Υπάρχει μία γενικευμένη άποψη ανά τον κόσμο πως ο Σβεντ δεν πασάρει. Τα υπερβολικά, ώρες-ώρες, σουτ ήταν αυτά που αποπροσανατόλιζαν από τη συνολική εικόνα. Ο Ρώσος δεν έχει προτεραιότητα την πάσα, αλλά όταν το κάνει είναι ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Το μέγεθός του αφήνει περιθώριο να πασάρει πάνω από τα χέρια ψηλών, ενώ η ικανότητά του στο σκορ αφήνει τους αμυνόμενους κολλημένους πάνω του, δίνοντας χώρο στους συμπαίκτες του.

Αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα στο pick and roll, αποτελώντας έναν από τους πιο παραγωγικούς παίκτες σε αυτήν τη συνθήκη στην Ευρώπη. Οι μειωμένες κατοχές που διαχειρίζεται, έχουν ρίξει τους μέσους όρους του, αλλά και πάλι αυτές οι 4.4 ασίστ που μοιράζει είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο, ακόμα και αν δεν πλησιάζει τις 6.6 της σεζόν 2019-20 ή τις 6.2 του 2020-21!

Το… παλεύει στην άμυνα

Εντάξει, όταν έχεις στο ρόστερ σου ένα τέτοιο… πυρηνικό υπερόπλο είναι λογικό να «κλέβει» λίγο στην άμυνα. Πολλώ δε μάλλον τώρα που έχει μεγαλώσει και έχει χάσει μέρος της εκρηκτικότητάς του. Η εικόνα του όμως, σε σχέση με αυτήν της Χίμκι, αφού προφανώς είναι μέλος μίας ομάδας με ανώτερα αμυντικά ένστικτα, αλλά και ο ίδιος προσπαθεί περισσότερο.

Φέτος μετράει 48.91% stop σε 129 κατοχές, δηλαδή σταματάει τους αντιπάλους του σε σχεδόν 1 από τις 2 κατοχές που τους αντιμετωπίζει. Το νούμερο δεν είναι και τεράστιο, αλλά δεν είναι και λίγο για τον Σβεντ που δεν είχε φτάσει πάνω από το 45% τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα έχει και το αρκετά… τίμιο 111.57 στο Defensive Rating ανά 100 κατοχές.

Σεζόν

Stop%

Κατοχές αντιπάλου

2019-20

42.84%

299

2020-21

44.11%

278

2021-22

48.91%

129

 

Είναι φανερό πως τον Σβεντ της Χίμκι με αυτόν της ΤΣΣΚΑ τον συνδέι μονάχα το… κοτσιδάκι. Ο ίδιος αποδέχτηκε τον ρόλο του και από κορυφαίος σολίστ έγινε μέλος της… μπάντας του Ιτούδη, που τον έχει βάλει σε καλούπι και προσπαθεί να κερδίσει από τον σταρ του.

Μένει να φανεί αν το μείγμα αυτό, μαζί με τους υπόλοιπους αστέρες (λέγε με Κλάιμπερν, Σενγκέλια, Μιλουτίνοφ και δε συμμαζεύεται) μπορεί να οδηγήσει την «αρκούδα» στον τίτλο της Euroleague. Ακόμα και αν δε γίνει αυτό, ο Σβεντ θα είναι ισότιμο μέλος μίας διεκδικήτριας του τίτλου και όχι ο μοναχικός Μπομπ Ντίλαν της Χίμκι…

 

Τα advanced stats του Ανδρέα Χριστοφόρου τα βρίσκετε εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News