ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Με την άμυνα... οδηγό για τον μαγικό αριθμό «10»
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπάγερν στη 15η και προτελευταία στροφή του πρώτου γύρου της Euroleague, ψάχνοντας την 8η νίκη του στο απόρθητο ΣΕΦ. Το sportday.gr αναλύει την αναμέτρηση της Τετάρτης (15/12 – 21:30).
Οι δύο συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες του Ολυμπιακού απέναντι σε Αρμάνι Μιλάνο και Ούνικς Καζάν έφεραν ένα κλίμα ευφορίας στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας, όμως η ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα… προσγείωσε απότομα. Η επιστροφή στη «θαλπωρή» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κρύβει δύο «πρέπει» απέναντι σε Μπάγερν Μονάχου και Βιλερμπάν, για το φινάλε του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου. Αν ο Ολυμπιακός ολοκληρώσει με δύο νίκες και ρεκόρ 11-5, παίρνει βαθμό σχεδόν άριστα, αφού θα έχει καταφέρει να διαφυλάξει την έδρα του. Η «αποστολή» του, βέβαια, μόνο εύκολη δεν είναι κόντρα στην ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι και μετέπειτα με το αθλητικό σύνολο του Τι Τζέι Πάρκερ και του Κώστα Αντετοκούνμπο.
Η καλύτερη άμυνα εντός έδρας
Ομάδες όπως η Ρεάλ δεν κατάφεραν να βγουν αλώβητες μετά την επίσκεψή τους στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός μετράει 7 νίκες σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια, συνδυάζοντας τα αποτελέσματα με πολύ όμορφο μπάσκετ. Η ομάδα του Μπαρτζώκα είχε «εκρηκτικά» βράδια στην επίθεση, αλλά τα πάντα ξεκινούν από την άμυνά της.
Με βάση τα advanced stats, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το καλύτερο «Defensive Rating» ανά 100 κατοχές, όσον αφορά τις εντός έδρας επιδόσεις των ομάδων. Το 95.78 του Ολυμπιακού αποτελεί τον καλύτερο δείκτη σε όλη την Euroleague, ενώ αυτό συνδυάζεται και με την 6η καλύτερη εντός έδρας επίθεση, έχοντας 114.04.
Η άμυνά του αυτήν του δίνει αρκετές φορές την ασφάλεια που χρειάζεται για να επικρατήσει σε κλειστά παιχνίδια, όπως για παράδειγμα αυτό με τη Φενέρμπαχτσε, άλλες φορές την ορμή που χρειάζεται για να τρέξει στο transition (Ζαλγκίρις, Μπασκόνια). Το δεδομένο είναι πως σε παιχνίδια που μπαίνει ως φαβορί με την υποχρέωση της νίκης, σαν αυτό με την Μπάγερν, χρειάζεται την άμυνα στον μέγιστο βαθμό. Άλλωστε ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε τα… παράπονά του για τον συγκεκριμένο τομέα, στο παιχνίδι απέναντι στον Απόλλωνα την Κυριακή.
Χίλιαρντ και ρυθμός
Η Μπάγερν είναι μία κλασική ομάδα Τρινκιέρι, που πέρσι «τρύπησε» το ταβάνι της, έχασε παίκτες καθοριστικούς όπως ο Μπόλντουιν και ο Ρέινολντς, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξίσου ανταγωνιστικό σύνολο. Ο Ολυμπιακός έχει δύο στοιχεία από τα οποία μπορεί να χαρακτηριστεί «τυχερός».
Το πρώτο είναι η απουσία του Χίλιαρντ! Ο Αμερικανός φόργουορντ αποτελούσε μία πηγή δημιουργίας και εκτέλεσης από τους πλαϊνούς, με τους Βαυαρούς να βασίζουν πολλά στις προσωπικές του φάσεις. Ο τραυματισμός του, τους έκανε να στραφούν σε αντικαταστάτη, τον γνώριμό μας Κέι Σι Ρίβερς που δεν έχει προλάβει να κάνει το ντεμπούτο του.
Το δεύτερο κομμάτι είναι ο ρυθμός. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε προ εβδομάδας μία ομάδα που λατρεύει να χαμηλώνει το τέμπο. Ο Ερυθρός Αστέρας παίζει στις λιγότερες κατοχές σε ολόκληρη τη διοργάνωση, με την Μπάγερν να έρχεται αμέσως μετά, μετρώντας 67.4 ανά παιχνίδι. Φυσικά τα δύο σύνολα απέχουν παρασάγγας, αφού οι Γερμανοί είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή επιθετικά και με περισσότερο ταλέντο.
Η κατάσταση του Φαλ θα κρίνει πολλά
Η Μπάγερν έχει ικανότατους γκαρντ, που στη μέρα τους μπορούν να σε «σκοτώσουν» με το σουτ μετά από ντρίπλα. Τόσο ο Μπαμπ, που ακόμα δεν έχει… βρει το χέρι του και μετράει μόλις 7/34 τρίποντα, αλλά «εκτέλεσε» την Κυριακή που μας πέρασε την Άλμπα, όσο και οι Γουόλντεν, Γιάραμαζ είναι παίκτες που δεν μπορείς να τους αφήσεις να σουτάρουν ανενόχλητοι.
Η άμυνα με αλλαγές του Ολυμπιακού εξαρτάται -εν πολλοίς- από την κατάσταση του Μουσταφά Φαλ, που έσφιξε τα δόντια στο Βελιγράδι αλλά ήταν φανερά επηρεασμένος από το διάστρεμμά του. Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να δείξουν ζήλο στην πίεση πάνω στην μπάλα και να μην επιτρέψουν εύκολες εκτελέσεις στους περιφερειακούς των Γερμανών.
«Κλειδί» θα είναι και το μαρκάρισμα από την θέση «4», εκεί όπου ο Ολυμπιακός επιλέγει πολλές το δυναμικό hedge out του Βεζένκοφ (ή του Λιβιό) για να αμυνθεί. Ο Ντεσόν Τόμας (και λιγότερο ο Ρούμπιτ όταν κατεβαίνει εκεί) αποτελεί μία πηγή κινδύνου με το pick and pop και το μακρινό του σουτ. Ο πρώην φόργουορντ του Παναθηναϊκού μετράει 10.9 πόντους και 34% από την άρκτο των 6.75, με μέσο όρο 3.3 τρίποντα ανά αγώνα!
Να μην πάθει τα ίδια με το Βελιγράδι
Για το φινάλε ο κύριος Βλάντο Λούσιτς. Ο Σέρβος φόργουορντ που τόσο μοιάζει με τον Νίκολα Κάλινιτς, προ ημερών δήμιο του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι. Ο Λούσιτς είναι ένας ικανότατος δημιουργός από τη θέση «3», ενώ πολλά ξεκινούν από το ποστάρισμά του. Η Μπάγερν μετρά πολύ τη δημιουργία του, που μπορεί ως νούμερο να είναι χαμηλά (1.4 ασίστ) αλλά αρκετές επιθέσεις ξεκινούν με αυτόν στο σημάδι.
Κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι Πειραιώτες, αφού δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να περιορίσουν τον Σέρβο του Ερυθρού Αστέρα ή και τον Κλάιμπερ (καμία σχέση το επιθετικό ταλέντο τους βεβαίως) παλαιότερα, που τον «πλήγωσε» με την μπάλα στο παρκέ από τη θέση «3».
Ο Ολυμπιακός στις ασκήσεις επί χάρτου βγαίνει νικητής, αλλά η εξίσωση που τον φέρνει πρώτα στον μαγικό αριθμό 10 και μετέπειτα στις 11 νίκες, μένει να αποδειχθεί στο παρκέ του ΣΕΦ και οι ομάδες του Τρινκιέρι γνωρίζουν πώς να κάνουν «ζημιές». Περισσότερα το βράδυ της Τετάρτης!
Τα στατιστικά του κειμένου θα τα βρείτε εδώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»