ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ: Καλώς τους κι ας αργήσανε

Το ασανσέρ των «λύκων» τους βγάζει επιτέλους στην οκτάδα της Δύσης, στην οποία και καλούνται να παραμείνουν. Παίζουν άμυνα μετά από… αιώνες, αναδεικνύουν νέους πρωταγωνιστές.

Δύο νίκες για το ξεκίνημα, δίχως βέβαια να πείσουν κανέναν. Εξι διαδοχικές ήττες, ίσα για να… επιβεβαιώσουν τους άπιστους ότι όλα αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν στη Μινεσότα. Λίγο αργότερα, πέντε διαδοχικές νίκες – που και πάλι ελάχιστους παρακίνησαν να ρίξουν βλέφαρο προς Μινεάπολις μεριά, δεδομένου ότι οι τέσσερις σημειώθηκαν εντός έδρας. Ακολουθήθηκαν σύντομα, άλλωστε, από πέντε ακόμα συνεχόμενες ήττες. Και αυτές με τη σειρά τους, (ακολουθήθηκαν) στο καπάκι από τέσσερα συνεχή θετικά αποτελέσματα!

Ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι Τίμπεργουλβς, που αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί στη Δύση; Τα τέσσερα «θύματά» τους είναι κατά σειρά οι Τρέιλ Μπλέιζερς μέσα στο Πόρτλαντ, οι Νάγκετς μέσα στο Ντένβερ, οι Λέικερς και οι Μάβερικς στο «Τάργκετ Σέντερ». Οι τελευταίοι, πριν από μερικές ώρες, υπέκυψαν εκεί με 111-105 και ταυτόχρονα τούς παραχώρησαν τη θέση τους στην οκτάδα της περιφέρειας. Οι «λύκοι» προσπέρασαν με ρεκόρ 15-15 έναντι 14-15 πλέον και καλούνται να πατήσουν το «stop» στον ανελκυστήρα που όλη τη χρονιά τους ανεβοκατεβάζει στη δυτική κατάταξη. Καλύτερη θέση, κακά τα ψέματα, δεν μπορούν να προσδοκούν – κι ας βρίσκονται ακόμα και οι πέμπτοι Κλίπερς σε απόσταση αναπνοής, στο 16-14. Κάποια στιγμή το αστείο με τον κορωνοϊό και κυρίως με τις ομάδες που παρατάσσονται μισές θα τελειώσει (σ.σ: ήδη ανακοινώθηκαν αλλαγές στους κανονισμούς και οι σύλλογοι θα υπογράφουν νέους παίκτες για όσους λείπουν), οι δε αντίπαλοί τους δεν θα παίζουν μονίμως δίχως τους καλύτερους παίκτες τους (π.χ. ΜακΚόλουμ και Ντόντσιτς στο πρόσφατο σερί) ή με αυτούς να τραυματίζονται – σαν τον Αντονι Ντέιβις στο προτελευταίο ματς με τους «λιμνάνθρωπους» και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις χθες, κακή ώρα…

Η επικράτηση επί των Μαβς ήρθε με τον συνήθη ύποπτο Καρλ-Αντονι Τάουνς (φωτό) να έχει 24 πόντους και 7 ριμπάουντ, αριθμούς μάλιστα μικρότερους από τους μέσους όρους του (24,4 και 9), όπως και 6 ασίστ. Άλλοι πέντε συμπαίκτες του ήταν διψήφιοι και η απόλυτη ισορροπία στο ρεκόρ του συλλόγου (9-9 εντός και 6-6 εκτός έδρας!) επετεύχθη.

 

Λύσεις (και «πλάγιοι») υπάρχουν

Αφού τελειώσαμε με τους παράγοντες που μας κάνουν να δυσπιστούμε ως προς τη διατήρησή τους σε τροχιά πλέι οφ, ας δούμε και την άλλη, την πιο φωτεινή πλευρά του φεγγαριού. Οι Τίμπεργουλβς κερδίζουν και δίχως τον Αντονι Εντουαρντς, τον εκρηκτικό δευτεροετή γκαρντ-φόργουορντ των 22,1 πόντων σε μέσο όρο, της 38άρας στην τελευταία εμφάνισή του στο Ντένβερ και του… πρωτοκόλλου κορωνοϊού, στο οποίο έχει μπει. Μαζί του, o ίδιων θέσεων Τζος Οκόγκι και ο έμπειρος κόμπο φόργουορντ Τόριαν Πρινς.

Πρόβλημα πάντως, ουδέν στις «πλάγιες» θέσεις. Στο «2» και το «3» υπάρχει πληθώρα λύσεων και ο Μαλίκ Μπίσλι, που διανύει υποτονική χρονιά, έχει φέρει 17 και 13 ποντάκια με την πρόσφατη είσοδό του στο βασικό σχήμα. Τον δε δικό του ρόλο ως πρώτη αλλαγή στην περιφέρεια έχει πάρει πλέον ο Τζέιλεν Νάουελ (φωτό) των αντίστοιχων 14 και 16 πόντων (σε μονάχα 19 και 18 λεπτά), ενώ και στις 14 άλλες φετινές του εμφανίσεις δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τους 10!

 

Επιστροφή Ράσελ, επιστροφή νικών

Ο x-factor βέβαια δεν είναι άλλος από τον εικονιζόμενο Ντ’ Αντζελο Ράσελ. Ασταθής κόμπο γκαρντ μεν, όταν παίζει σύμφωνα με το ταλέντο του ανεβάζει την παρέα του ένα επίπεδο δε. Λόγω δεξιού αστραγάλου είχε μείνει εννιά μέρες εκτός δράσης, η επιστροφή του ωστόσο συνέπεσε με το τρέχον σερί των τεσσάρων νικών. Δεν είναι τόσο οι (από 16 έως 22) πόντοι που σημειώνει, όσο το ότι το κάνει με οικονομία προσπαθειών, με ευστοχία στα τρίποντα (14/31 σε αυτό το διάστημα) και έμφαση στη δημιουργία (21 ασίστ).

Ο δε κόουτς Κρις Φιντς έχει εμφυσήσει επιτέλους αμυντική νοοτροπία σε μία ομάδα που είχε να μπει στο σχετικό Top-10 από την εποχή του Κέβιν Γκαρνέτ (και δεν εννοούμε φυσικά την τελευταία της καριέρας του, όταν επέστρεψε στη Μινεάπολις για να την κλείσει). Σήμερα διαθέτει το όγδοο καλύτερο defensive rating (107,1), είναι τέταρτη στα κλεψίματα με 8,9 και πέμπτη στις τάπες με 5,6. Εύστοχη, όχι, η Μινεσότα δεν είναι. Ως η δεύτερη καλύτερη ομάδα όμως στα επιθετικά ριμπάουντ (12,7) ανανεώνει τις επιθέσεις της και κάποια στιγμή τα καλάθια μπαίνουν. Παίκτες όπως ο βετεράνος πόιντ γκαρντ Πατ Μπέβερλι (10-8-4-1-2 χθες, τέσσερις τάπες στα τρία τελευταία ματς!) και ο εσχάτως βασικός πάουερ φόργουορντ Τζάρεντ Βάντερμπιλτ (6-10-2-1-1 χθες, 14 κλεψίματα στα έξι τελευταία ματς!) κοιτάζουν μόνο την άμυνα και δεν τους νοιάζει να «πάρουν» προσπάθειες από τους νεαρούς αστέρες, το μέλλον εν τέλει μπορεί να ατενίζεται με αισιοδοξία. Αρκεί, για έναν σύλλογο που από το 2004 έχει μπει μονάχα μία φορά στα πλέι οφ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News