NBA: Πώς μπορούν οι Πίστονς να απαλλαγούν από τη μιζέρια μέσω του πρώτου πικ στο ντραφτ

Η κατάληξη πολλών κακών επιλογών ήταν η τελευταία θέση στην Ανατολή, τα «πιστόνια» όμως ατενίζουν μέσω του Νο 1 του ντραφτ με αισιοδοξία το άμεσο μέλλον.

Μισός αιώνας. Και βάλε. Από το 1970 είχαν να επιλέξουν πρώτοι σε ντραφτ οι Πίστονς και θα το ξανακάνουν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ελπίζοντας να βγουν μεμιάς από το τέλμα στο οποίο έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια. Τότε, στο Νο 1 είχαν επιλέξει τον Μπομπ Λανίερ. Eναν σέντερ που έγινε οκτώ φορές Ολ Σταρ και που απλά είχε την ατυχία να παίξει σε λάθος δεκαετία στο Ντιτρόιτ. Στο τέλος της επόμενης ήρθαν οι δύο πρώτοι τίτλοι με τους περίφημους «Bad Boys»…

Τώρα, τα «πιστόνια» εκτός απροόπτου θα οδηγηθούν στην επιλογή ενός ακόμα πιο ταλαντούχου παίκτη. Του Κέιντ Κάνιγχαμ, περίπτωση γκαρντ που βγαίνει μία φορά στα πολλά-πολλά χρόνια, όπως βάζουν το χέρι τους στη φωτιά οι επαΐοντες. Κι ας μην ταιριάζει θεωρητικά η θέση του στο πώς έχει «χτιστεί» εσχάτως η ομάδα του Ντουέιν Κέισι, κι ας υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δύο επιλογές νεαρών που ιντριγκάρουν.

Καλά θα κάνουν πάντως να προβούν στην καλύτερη δυνατή επιλογή, διότι την προηγούμενη φορά που είχαν μία από τις πέντε πρώτες, βρήκαν να κάνουν δικό τους από το Νο 2 τον αλήστου μνήμης Ντάρκο Μίλιτσιτς, της σπουδαίας… πυγμαχικής καριέρας. Στο 1 το 2003 ήταν ο ΛεΜπρον Τζέιμς, αμέσως μετά κάποιοι… Καρμέλο, Αντονι, Κρις Μπος και Ντουέιν Γουέιντ. Το αμέσως επόμενο έτος ήρθε ο τρίτος και τελευταίος τίτλος του συλλόγου, με τον Μπεν Γουάλας να σαρώνει τα ριμπάουντ. Στην κλήρωση (με γερές δόσεις ορισμού ως γνωστόν), εκείνος που κλήθηκε στο πάνελ κι έδωσε το Νο 1 στους Πίστονς ήταν ο… Γουάλας.

Το Ντιτρόιτ έχει φάει γενικώς μούντζα αυτά τα τελευταία 15 χρόνια, σαν κάτι όμως ν’ αρχίζει να αλλάζει – έστω σε μπασκετικό επίπεδο. Στην άλλοτε ακμάζουσα «αυτοκινητούπολη» τα ποσοστά της φτώχειας ανέβηκαν φριχτά όταν στις σχετικές βιομηχανίες άρχισαν τα λουκέτα κι ο πληθυσμός συρρικνώθηκε κάτω από τις 700.000. Ο κατήφορος της ομάδας μπάσκετ συνέπεσε χρονικά: μόλις τρεις φορές τα τελευταία 13 χρόνια μπήκε στα πλέι οφ, έχοντας πιο πρόσφατο ενθύμιο την προπέρσινη «σκούπα» των Μπακς. Εκτοτε, όλες κι όλες 20 νίκες σε καθεμιά από τις σεζόν που ακολούθησαν. Οι φετινοί ουραγοί της Ανατολής έχουν πλέον δικαίωμα στην ελπίδα. Σε μια ελπίδα που έρχεται από την Οκλαχόμα.

 

Από το Τέξας στο Ηράκλειο

Η ιστορία του Κέιντ Κάνιγχαμ εκκινεί βέβαια από το Αρλινγκτον του Τέξας, όπου γεννήθηκε το 2001. Ο άνθρωπος που προαλείφεται για πρώτο ντραφτ πικ έγινε διάσημος για τις ικανότητές του ήδη από το χάισκουλ και στη μοναδική του κολεγιακή χρονιά με τους Καουμπόις του Οκλαχόμα Στέιτ απλώς επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για σπέσιαλ περίπτωση: 20,1 πόντοι με 84,6% στις βολές, 6,2 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ, 1,6 κλέψιμο, κάτι λιγότερο από μία τάπα ανά παιχνίδι. Περισσότερο από τα στατιστικά του, εντυπωσιάζει η σωματοδομή του. Πόιντ γκαρντ 203 εκατοστών (!), δείχνει να έχει βγει από το ίδιο καλούπι με τους δύο εκ των τριών πιο πρόσφατων ρούκι της χρονιάς. Τον Λούκα Ντόντσιτς και τον ΛαΜέλο Μπολ.

Δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός, κάνει εύκολα το λάθος (4 μέσο όρο), ωστόσο άλλα ψεγάδια δύσκολα εντοπίζεις. Είναι αποδεδειγμένα -ήδη- ηγέτης, επιλέγοντας ένα μετρίως μέτριο κολέγιο (προς απογοήτευση των κορυφαίων που τον πολιορκούσαν) επειδή εκεί ήταν ασίσταντ κόουτς ο αδερφός του, Κάνεν, και βάζοντάς το στο τελικό τουρνουά, όπου έφτασε μέχρι τον δεύτερο γύρο. Στο στήθος του έχει φορέσει και το χρυσό μετάλλιο του Μουντομπάσκετ Εφήβων 2019, που διεξήχθη στο Ηράκλειο. Επαιζε στην περιφέρεια με τον καταπληκτικό φετινό ρούκι των Κινγκς, Ταϊρίς Χαλιμπέρτον, κι έκανε παπάδες. Ναι, είχε μόλις 1/14 τρίποντα στο τουρνουά, μάλλον όμως έχει δουλέψει το σουτ του, αν κρίνουμε από το 40% στους «καουμπόηδες» του Οκλαχόμα Στέιτ.

 

Κάπου εδώ εισάγεται ο αστερίσκος για το πόσο ταιριάζει στους Πίστονς. Παικταράς μεν, με πρώτη περσινή επιλογή τα «πιστόνια» στο ντραφτ και τότε ενός ψηλού πόιντ γκαρντ δε. Του Γάλλου Κίλιαν Χέιζ, που δεν έθελξε ακριβώς στη ρούκι σεζόν του. Αντιμετώπισε ωστόσο μικροτραυματισμούς κι έχει το ελαφρυντικό της μετάβασης από την Ευρώπη στην τρυφερή ηλικία των 19 ετών. Μήπως ο σούτινγκ γκαρντ και φοβερός σκόρερ Τζέιλεν Γκριν μπορεί να αποδώσει καλύτερα δίπλα του; Μήπως ο σέντερ Εβαν Μόμπλεϊ είναι το κομμάτι που λείπει στην ούτως ή άλλως περιορισμένων λύσεων φροντ λάιν;

Μάλλον όχι. Το πιθανότερο είναι ότι οι δυο τους θα συμπληρώσουν το Top-3 του ντραφτ και πρώτο πικ θα είναι ο Κάνιγχαμ. Το ενδεχόμενο να μη γίνει «πιστόνι» έχει ρεαλιστικότερες πιθανότητες πραγμάτωσης μέσω της επιλογής του από τους Πίστονς και της αμέσως μετά ανταλλαγής με ομάδα που θα δίνει και πολλά ψηλά πικ και έτοιμους, φτασμένους παίκτες. Να, σαν την Οκλαχόμα (τη… σκέτη) για παράδειγμα, που θέλει να ξαναφέρει στα μέρη της τον Κάνιγχαμ κι έχει φροντίσει την επόμενη δεκαετία να έχει άπειρες επιλογές στα ντραφτ. Επιπλέον, πρόσφατα έκανε δικό της τον Κέμπα Γουόκερ, ο οποίος όμως δύσκολα θα μείνει σε οργανισμό με καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό και απλώς έχει «στοκαριστεί» ως μελλοντικό αντάλλαγμα σε τρέιντ. Αφήστε που τζένεραλ μάνατζερ στο Ντιτρόιτ είναι εδώ κι ένα χρόνο ο Τρόι Γουίβερ, ο άνθρωπος που επί σειρά ετών κινούσε τα νήματα στους Θάντερ – και άρα υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Στην (απέλπιδα;) προσπάθειά της να… επαναπατρίσει τον Κάνιγχαμ, η Οκλαχόμα έφτασε να προσφέρει το 6ο της πικ και κυρίως τον καλύτερο παίκτης, τον Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ! Και πάλι, η απάντηση φαίνεται πως ήταν αρνητική. Στο παιχνίδι μπήκαν προ ημερών και οι Ρόκετς, οι οποίοι μάλιστα επιλέγουν αμέσως μετά. Προφανώς, όμως, δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε με το Νο 2 και μπορεί να το ρίξουν στο τραπέζι, όπως κάνουν ήδη και με τον αναλώσιμο βετεράνο γκαρντ-φόργουορντ Ερικ Γκόρντον.

Οι πειρασμοί είναι αρκετοί λοιπόν για τους Πίστονς. Οι δρόμοι της επόμενης ημέρας εν όψει ντραφτ, όχι λίγοι. Πιθανότατα πάντως θα ακολουθηθεί αυτός του καουμπόι. Του Κάνιγχαμ, που φαντάζει η πιο σίγουρη επιλογή ώστε το κλειδί να ξαναμπεί στη μίζα και να πατηθεί επιτέλους το γκάζι.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News