ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΚΙΤΣ: Μost Valuable Showman

Ο περσινός ΜVP εξακολουθεί να παίζει ως τέτοιος στους αποδεκατισμένους Νάγκετς, έκανε νέο ρεκόρ με το ατομικό 26-22 στη νίκη μέσα στο Λος Αντζελες, δίνει και σόου σε κάθε αγώνα.

Είτε φέρνει τα μπρουτάλ αδέρφια του μαζί και κάνουνε μανούρα με τους διάφορους Μόρις είτε… χορεύει, ο Νίκολα Γιόκιτς ξέρει να δίνει το δικό του σόου στους αγώνες των Νάγκετς. Βασικά, ξέρει να διασκεδάζει και με άλλους τρόπους -πέρα από το πολυσύνθετο παιχνίδι του- το κοινό. Ενίοτε, και τους διαιτητές. Όπως συνέβη στην έναρξη του αγώνα με τους Κλίπερς. Στο τζάμπολ, με τον Μπιλ Κένεντι να καθυστερεί να πετάξει την μπάλα στον αέρα και τον Σέρβο σέντερ να κάνει… twerking, κάνοντας και τον διαιτητή να ξεσπάσει σε γέλια.

Μετά, οι Κλίπερς έβαλαν τα… κλάματα. Τι κι αν επέστρεψαν από το -17 και προηγήθηκαν 91-82, εννιά λεπτά πριν το τέλος; Εκεί ακριβώς ο Γιόκιτς ανέλαβε ξανά δράση, έχοντας πάρει μερικές ανάσες (και η παρέα του χάσει πολύτιμο έδαφος στο σκορ): εννιά πόντοι και μία ασίστ μέχρι το τέλος, νίκη 103-100 οι «σβώλοι» μέσα στο Λος Αντζελες, επιστροφή στο 50% στο ρεκόρ τους (16-16) και έκτη θέση στη Δύση. Παρ’ ότι παίζουν όλη τη χρονιά χωρίς τον έτερο ηγέτη τους, τον Τζαμάλ Μάρεϊ, παρ’ ότι λίγο μετά την έναρξη της σεζόν τέθηκε νοκ άουτ και ο νέας σταρ της ομάδας, ο Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ.

Τραυματισμό αντιμετώπισε και ο Γουίλι Μπάρτον, εκτός δράσης είναι τώρα που μιλάμε και γράφουμε κι ο… τελευταίος βασικός που στεκόταν στα πόδια του, ο Ααρον Γκόρντον. Προσθέστε και μερικά κρούσματα κορωνοϊού, ιδού λοιπόν πώς το Ντένβερ είναι πια η ομάδα του Γιόκιτς και κάποιων άσημων παικτών που είδαν φως και μπήκαν στο ΝΒΑ. Παραμένουν, όμως, ψηλά. Επειδή ο MVP του ΝΒΑ της προηγούμενης χρονιάς παίζει στο ίδιο, ου μην ανώτερο, επίπεδο. Μα γίνεται να είναι ακόμα καλύτερος;

 

Ο λόγος στους αριθμούς του

Εχουμε και λέμε: 26 πόντοι στην «Crypto.com Arena» (δεν άλλαξαν γήπεδο οι Κλίπερς, το «Στέιπλς Σέντερ» είναι που μετονομάστηκε) με 7/7 βολές, 22 ριμπάουντ με 6 επιθετικά, 8 ασίστ, από 2 κλεψίματα και κοψίματα. Είχε προηγηθεί εμφάνιση του Γιόκιτς με 29-21-5 στις τρεις βασικές στατιστικές κατηγορίες κόντρα στους Χόρνετς. Κοινώς, διαδοχικά παιχνίδια με μίνιμουμ 25-20-5 σε πόντους, ριμπάουντ και τελικές πάσες. Πρώτος ΝΒΑer που κάνει κάτι τέτοιο από τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ του 1988!

Ειδικά για τους Νάγκετς, το έκτο 20-20 στην καριέρα του 26χρονου ψηλού συνιστά ρεκόρ συλλόγου. Ξεπέρασε τα πέντε 20άρια σε πόντους και ριμπάουντ του Μάρκους Κάμπι με τη φανέλα τους, ενώ ο ίδιος είναι ο κορυφαίος της παρέας του και στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά και στις ασίστ και στα κλεψίματα. Μονάχα ο ΛαΜέλο Μπολ της Σάρλοτ προπορεύεται σε όλα αυτά στην ομάδα του.

Με φετινούς μέσους όρους 25,9 πόντων, 13,8 ριμπάουντ και 7,2 τελικών πασών, ο Γιόκιτς βρίσκεται κοντά στα περσινά νούμερα της στέψης του ως πολυτιμότερου παίκτη της λίγκας και ειδικά στα ριμπάουντ είναι καλύτερος. Καλύτερος από ποτέ. Με 13,8 δεν αφήνει «σκουπίδι» για «σκουπίδι» αμάζευτο και έχει τρία περισσότερα από το περσινό ατομικό του ρεκόρ. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, παίκτης σε ολόκληρη την ιστορία του ΝΒΑ που να έχει 25-13-6 (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ) σε μια σεζόν δεν υπάρχει. Ξαναδείτε τους μέσους όρους του…

Οσο για το πόσο σημαντικός είναι στο παιχνίδι της ομάδας του Μάικλ Μαλόουν, είναι… ακόμα σημαντικότερος απ’ όσο φαντάζεστε. Μάλιστα η παρουσία του αποδεικνύεται κομβικότερη στην άμυνα. Όταν δεν παίζει, το defensive rating είναι κοντά στους 115 πόντους, ήτοι το χειρότερο στο πρωτάθλημα. Όταν βρίσκεται πάνω στο παρκέ, είναι κοντά στους 104 πόντους, ήτοι ένα από τα καλύτερα! Ο φίλος μας είναι ανάμεσα στους σέντερ της λίγκας ο δεύτερος καλύτερος σε κλεψίματα (1,3) και deflections (2,5), κάτι που εξηγεί πολλά. Στο δε PER (Player Efficiancy Rating), την… εξαντλητική αξιολόγηση (βασισμένη σε διάφορους πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους βάσει κάθε στατιστικής κατηγορίας) που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ, ο Γιόκιτς έχει 32,7 μονάδες. Δεν είναι ο καλύτερος φέτος, είναι ο καλύτερος όλων των εποχών! Το ρεκόρ το έχει από τη σεζόν 1961-62 ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν με 32,1 μονάδες και τον ακολουθεί με 31,9 από πρόπερσι κάποιος Γιάννης Αντετοκούνμπο.

 

Ο λόγος στο πρόγραμμά του

Ναι, αλλά δεν ήταν χοντρός; Δεν τον περιορίζει το περίεργο σουλούπι του, το γεγονός πως ό,τι και να κάνει, δεν θα γίνει ποτέ αθλητικός, τουλάχιστον όσο οι περισσότεροι παίκτες που ανταγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη; Όχι, δεν περιορίζεται από τέτοιες λεπτομέρειες το τέκνο του Σόμπορ, κοντά στα σερβομαγυάρικα σύνορα.Οπως φαίνεται, μόνο ο (απρόσεκτος και απείθαρχος) εαυτός του τον περιόριζε στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας.

Το αδυνάτισμα και το «σφίξιμό» του είναι εμφανές εδώ και κάμποσα χρόνια – και αρκεί, ώστε να γίνει και να παραμένει ο κορυφαίος ψηλός (αν θεωρήσουμε τον «Greek freak»… ακατάτακτο σε θέση) του ΝΒΑ. Τον Φελίπε Αϊχενμπέργκερ (αριστερά στη φωτό) ίσως να μην τον γνωρίζετε, μα πιστώνεται τη θεαματική σωματική μετάλλαξη του Γιόκιτς. Δηλώνει προπονητής ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης, από απλός συνεργάτης των Νάγκετς έχει γίνει επικεφαλής στον τομέα του με την πάροδο των χρόνων, ενώ δηλώνει πλέον και… κολλητός του Σέρβου

Ο (γερμανικής προφανώς καταγωγής) Βραζιλιάνος είναι αυτός που τον «έστρωσε» και τον έκανε να πειθαρχεί σε οτιδήποτε ζητάει. Τέλος η κατανάλωση λίτρων κόκα κόλας, έκοψε «μαχαίρι» και τη σόδα -που την είχε ως… υποκατάστατο- ο Νίκολα εδώ και μια τετραετία. Η όλη διατροφή του είναι προσεγμένη στην εντέλεια και τηρείται ευλαβικά. Περνάει ώρες κάθε μέρα (όταν δεν έχει αγώνα το πρόγραμμα) στην αίθουσα με τα βάρη, έχει φτάσει στο σημείο να… γαλουχεί ο ίδιος τους πιτσιρικάδες της ομάδας στο γυμναστήριο και τα οφέλη του.

Το μόνο που ίσως δεν έχει καταφέρει, είναι να μετατρέψει σε «εμπορική» την ομάδα του. Μακριά από τις μεγάλες αγορές του ΝΒΑ, οι Νάγκετς από το Κολοράντο δεν φέρνουν μεγάλη τηλεθέαση, δεν προσελκύουν παναμερικανικούς και διεθνείς χορηγούς όσο άλλα brand names της λίγκας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήμερα των Χριστουγέννων, που παραδοσιακά επιλέγονται να διεξαχθούν (ορίζονται δηλαδή) αγώνες ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες και τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος, οι Νάγκετς δεν έπαιξαν. Ο Σέρβος έγινε ο πρώτος ΜVP (της αμέσως προηγούμενης περιόδου) που δεν αγωνίστηκε χριστουγεννιάτικα από το 2008, όταν και καθιερώθηκε το πρόγραμμα των μόλις πέντε (μεν) εμπορικών (δε) αγώνων τη συγκεκριμένη μέρα. Δεν νομίζουμε πάντως πως πολυσκοτίζεται.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News