ΑΝΦΕΡΝΙ ΣΑΪΜΟΝΣ: H παράξενη διαδρομή ενός βιαστικού τύπου

Ο 22χρονος γκαρντ τρέλανε κόσμο και τους… Χοκς με τους 43 πόντους του στο 136-131 των Μπλέιζερς, συγκίνησε με την αφιέρωση στον παππού του, μα απλώς επιβεβαίωσε ότι είναι ικανός αραιά και πού για «εκρήξεις».

Ντράιβ και καλάθι εσύ, ντράιβ και καλάθι εγώ. Ασίστ εσύ, ασίστ κι εγώ. Καλά, για τρίποντα δεν το συζητάμε. Από τη μία, ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Τρέι Γιανγκ. Των 56 πόντων με 7/12 σουτ για τρεις και των 14 τελικών πασών. Ενας από τους καλύτερους γκαρντ του ΝΒΑ, που εδώ και 16 αγώνες σημειώνει μίνιμουμ 25 πόντους.

Από την άλλη, όμως, κάποιος Ανφέρνι Σάιμονς. Οχι Σίμονς, σαν τον άφαντο φέτος σταρ των Σίξερς. Τον Μπεν. Με ένα «m» στο επίθετό του, μα άφαντος και δαύτος σε μεγάλο μέρος της τρέχουσας σεζόν. Κάθε χρόνο υποτίθεται πως θα είναι η σεζόν της εκτόξευσης, κάθε χρόνο αυτή παίρνει αναβολή – κι ας βάζει φέτος 12,9 πόντους, τους περισσότερους από το 2018 που μπήκε στη λίγκα. Όταν π.χ. στις πέντε προηγούμενες εμφανίσεις σου έχεις μέσο όρο επτά ποντάκια με 28% εντός παιδιάς, όταν το ποσοστό σου έξω από τα 7,25 μ. έχει πέσει τέσσερις ολόκληρες μονάδες, όταν η δημιουργία σου παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη, με κάτι περισσότερες από δύο τελικές πάσες σε 25 λεπτά μέσης συμμετοχής, τότε δεν είναι και για να πανηγυρίζεις.

Στην πιο… απρόσμενη επική μονομαχία μέχρι στιγμής στην τρέχουσα περίοδο, ο ακόμα 22χρονος κόμπο γκαρντ έβαλε 43 πόντους, μοίρασε 7 ασίστ και οι Τρέιλ Μπλέιζερς κέρδισαν 136-131, σταματώντας σερί τεσσάρων ηττών. Στα προηγούμενα 13 παιχνίδια είχαν κερδίσει μονάχα δύο φορές, ακόμα και σήμερα βρίσκονται όλη κι όλη μία νίκη πάνω από τους προτελευταίους στη Δύση, Πέλικανς. Εκτός έδρας, δε, έχουν το χειρότερο ρεκόρ του πρωταθλήματος με 2-13.

Η απουσία του Σι Τζέι ΜακΚόλουμ εδώ κι ένα μήνα και το άσχημο ξεκίνημα του Ντέιμιαν Λίλαρντ, που εξακολουθεί να πονάει στον προσαγωγό και γι’ αυτό προφυλάχθηκε κόντρα στην Ατλάντα, δεν αποτελεί δικαιολογία για την άθλια πορεία. Ισα-ίσα, στην περίπτωση του Σάιμονς, τα προβλήματα των δύο περιφερειακών αστέρων θα μπορούσαν να τον είχαν αλλάξει επίπεδο. Προς το παρόν, αρκείται σε αραιές «εκρήξεις». Εννοείται πως έκανε ατομικό ρεκόρ με την 43άρα, τα 9 (στα 16) τρίποντά του είναι τα περισσότερα που έχει βάλει ο ίδιος γενικά και οποιοσδήποτε Μπλέιζερ φέτος, έγινε και ο νεαρότερος τέτοιος που ρίχνει 40άρα στην ιστορία του συλλόγου.

Μία μέρα νωρίτερα, είχε φύγει από τη ζωή από καρκίνο του παγκρέατος ο αγαπημένος του παππούς. Σε αυτόν αφιέρωσε ο πιτσιρικάς την εμφάνισή του και πλέον καλείται να παίζει «στα κόκκινα» και όταν δεν έχει ιδιαίτερο κίνητρο. Και όταν είναι παρόντες οι «διόσκουροι» της περιφέρειας. Κανείς δεν του ζητεί να ρίχνει 30άρες, κανείς όμως δεν είναι πλέον ικανοποιημένος και βλέποντάς τον να καταγράφει αξιόλογες εμφανίσεις μία φορά στα τρία-τέσσερα παιχνίδια.

Όταν γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1999 στο Αλταμοντ Σπρινγκς, προάστιο του Ορλάντο, η τοπική ομάδα πρωταγωνιστούσε στο ΝΒΑ και ο Σάιμονς πήρε -ναι, καλά το ψυλλιαστήκατε- το όνομα του Ανφέρνι «Πένι» Χάρνταγουεϊ από τους γονείς του. Του τότε αστέρα των Μάτζικ και σημερινού προπονητή του κολεγιακού Μέμφις. Ο μικρός «μεγάλωσε» γρήγορα, το όνομά του πέρασε τα σύνορα της Φλόριντα από τα χρόνια κιόλας του χάισκουλ, έπαιξε μέχρι και στο Παγκόσμιο Κ-19 με την εθνική των ΗΠΑ το 2017, μαζί με παίκτες ένα χρόνο μεγαλύτερους (Χαμίντου Ντιάλο, Κέβιν Χέρτερ, Πι Τζέι Ουάσινγκτον, Πέιτον Πρίτσαρντ κ.ά. νυν ΝΒΑers).

Κολέγιο; Ποιο κολέγιο; Είχε συμφωνήσει να ενταχθεί στο Λούιβιλ, αλλά το γνωστό σκάνδαλο που ξέσπασε (και που «εξόρισε» στα μέρη μας αργότερα τον Ρικ Πιτίνο) τον έκανε να αθετήσει την προφορική συμφωνία. Προτάσεις είχε πολλές από κορυφαία άλλα προγράμματα, μα προτίμησε να μην παίξει πουθενά! Ούτε και να προσλάβει ατζέντη! Εντάχθηκε για μερικούς μήνες στην ακαδημία IMG και στο ντραφτ του 2018 έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης από το 2015 που ουσιαστικά έκανε τη μετάβαση από το χάισκουλ στο ΝΒΑ. Οι άλλοι ήταν ο Ινδός Σάτναμ Σινγκ, επίσης με πέρασμα από την IMG Academy, και ο Αυστραλοσουδανός Θον Μέικερ. Ο πρώτος είναι σήμερα επαγγελματίας… κατσέρ και τα ίχνη του δεύτερου εντοπίστηκαν τελευταία φορά στη Χάποελ Ιερουσαλήμ, από την οποία κόπηκε επειδή έβαζε 2,8 πόντους…

Ειδικά για Αμερικανό μπασκετμπολίστα, η επιλογή του Σάιμονς φάνταζε ακατανόητη. Πρώτος τέτοιος που «πήδηξε» το κολέγιο από το 2005, οπότε και τέθηκαν περιοριστικοί κανονισμοί, επελέγη στο Νο 24 του ίδιου ντραφτ στο οποίο άκουσε πέμπτος το όνομά του ο… Τρέι Γιανγκ. Η πορεία τους δεν έχει καμία σχέση, για μία βραδιά όμως ο παίκτης του Πόρτλαντ βγήκε… από πάνω. Κι ας έβαλε 56 πόντους ο -προσωπικός επί πολλή ώρα- αντίπαλός του. Το ταλέντο του νεαρού γκαρντ των Μπλέιζερς είναι αδιαμφισβήτητο. Διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοση ζητείται.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News