ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ένα… δάκρυ για τον «γίγαντα» Ρόι Τάρπλεϊ

Ο Ρόι Τάρπλεϊ του Άρη, του Ολυμπιακού, των Μάβερικς, αλλά και του αλκοόλ και των ναρκωτικών «έσβησε» στα 50του στο Arlington Health Memorial Hospital.

Η 9η Ιανουαρίου του 2015 ήταν μια μέρα θλίψης για το μπάσκετ. Ο Αμερικανός, Ρόι Τάρπλεϊ πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών νοσηλευόμενος στο «Arlington Health Memorial Hospital» στο Άρλινγκτον του Ντάλας με πρόβλημα στο συκώτι. Αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουορντ αλλά και σέντερ. Έγινε διάσημος αγωνιζόμενος στους Ντάλας Μάβερικς στο ΝΒΑ.

Εκεί βραβεύτηκε ως ρούκι το 1987 που πρωτοεμφανίστηκε και ως καλύτερος έκτος παίκτης το 1988. Όλα έδειχναν ότι θα είχε μια σπουδαία σταδιοδρομία. Το ΝΒΑ αναγκάστηκε να τον αποβάλει από το πρωτάθλημα  το 1991. Όλοι γνώριζαν ότι ήταν ήδη αρκετά αδύναμος απέναντι στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά.

Η εποχή του Άρη

 

Μετακόμισε στην Ελλάδα και τον Άρη το καλοκαίρι του 1992, και στο τέλος της σεζόν το 1993 είχε κατορθώσει να κατακτήσει το Κύπελλο Ευρώπης στο Τορίνο απέναντι στην Εφές Πίλσεν σε έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ με 17,2 μ.ο. και πρώτος στα κλεψίματα με 2,2 μ.ο. Στις 21 Οκτωβρίου 1992, ο Ρόι Τάρπλεϊ βάσει της αξιολόγησης του συστήματος tendex συγκέντρωσε 1.941 βαθμούς στο παιχνίδι του Άρη με τον Πειραϊκό. Η επίδοση αυτή υπήρξε η καλύτερη για 17,5 χρόνια, έως τις 29 Μαΐου 2010 οπότε και καταρρίφθηκε από τον Δημήτρη Μαυροειδή με 1.991 βαθμούς.

Στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη

 

Τη σεζόν 1993-1994, πήγε στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη, όπου κέρδισε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος. Την επόμενη σεζόν, το ΝΒΑ του έδωσε ξανά την ευκαιρία να συνεχίσει την αναγέννησή του, όμως ο Ρόι Τάρπλεϊ ξαναποκλείστηκε την ίδια χρονιά και πάλι λόγω χρήσης ναρκωτικών.

Τη σεζόν 1995-1996 επέστρεψε στην Ελλάδα για αγωνιστεί με τον Ηρακλή με τον οποίο έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας το 1996. Φόρεσε επίσης τη φανέλα του Έσπερου Καλλιθέας (1999).

Κριστιάνο Ρονάλντο… the best

2017: Μετά την Χρυσή Μπάλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναδεικνύεται καλύτερος παίκτης του 2016, στο νέο τρόπαιο που θεσμοθέτησε η FIFA με την ονομασία «The Best – Ο καλύτερος», στο γκαλά της Ζυρίχης. O Κλαούντιο Ρανιέρι παίρνει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή, για το πρωτάθλημα Αγγλίας με την Λέστερ, αφήνοντας πίσω του τον Φερνάντο Σάντος και το Ζινεντίν Ζιντάν. Στις γυναίκες, το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Γερμανίας δίνει τον τίτλο της καλύτερης κόουτς στην Σίλβι Νιντ, ενώ ιστορία γράφει ο Μοχντ Φαϊζ Σούμπρι, ο πρώτος Ασιάτης, που κερδίζει το βραβείο Ferenc Puskas, με το απίθανο γκολ-φάουλ. Ειδικά βραβεία πήραν οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Ντόρτμουντ, ο Βραζιλιάνος αστέρας στο ποδόσφαιρο σάλας Φαλκάο, η Ατλέτικο Νασιονάλ το βραβείο Fair Play για την στάση της μετά το τραγικό δυστύχημα της Σαπεκοένσε, ενώ η κορυφαία 11άδα της χρονιάς αποτελείται από τους Νόιερ, Ντάνι Άλβες, Πικέ, Ράμος, Μαρσέλο, Μόντριτς, Κρόος, Ινιέστα, Μέσι, Σουάρες και Ρονάλντο.

2012: Η Atos, η διεθνής εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής και παγκόσμιος εταίρος τεχνολογίας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, ανακοινώνει ότι θα αποκτήσει μερίδιο 50% στην MSL Group, πάροχο αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο και συστημάτων πληροφοριών σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012, περιλαμβάνει επίσης μια επιλογή για την Atos να αποκτήσει όλη την MSL Group.

1996: Οι Toronto Raptors δημιουργούν ρεκόρ στο NBA όταν δεν σημειώνουν ούτε ένα πόντο από ελεύθερες βολές (0/3) στον αγώνα με τους Charlotte Hornets και χάνουν με 92-91.

1989: Ξεκινάει από την ΕΤ3 η εκπομπή “Δίκη της Δευτέρας” με υψηλές ακροαματικότητες και με συντονιστή – παρουσιαστή τον Κυριάκο Θωμαϊδη. Ενάμισυ χρόνο μετά, με την αποχώρησή του, θα αναλάβει ο Γιώργος Τουρώνης, προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος.

1985: Ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Σάββας Κωφίδης σκοράρουν τα δύο γκολ της Εθνικής στην Χάιφα σε φιλικό αγώνα με το Ισραήλ (0-2).

Χρώμα στην TV

1979: Η Ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.

Το χαρακίρι του Ολυμπιονίκη

1968: “Δεν μπορώ να τρέξω πια” γράφει και κάνει χαρακίρι ο τρίτος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στο Τόκιο Ιάπωνας Κokichi Tsuburaya επειδή δεν μπορούσε να αγωνιστεί στους αγώνες του Μεξικού λόγω ατυχήματος.

1968: Διεξάγεται το πρώτο All-Star του ABA στην Ιντιάνα όπου η Ανατολή κερδίζει τη Δύση με 126-120.

1962: Το NFL απαγορεύει το τράβηγμα των παικτών από το προστατευτικό κράνος.

1954: Ο δευτεροετής Oscar Robertson σκοράρει 56 πόντους ( 2 περισσότερους από αυτούς που σημείωσε η αντίπαλη ομάδα) «διασκεδάζοντας» την νίκη του Cincinnati επί του Seton Hall με 118-54.

1953: Ο Bevo Francis του κολλεγίου Rio Grande σημειώνει 116 πόντους στον αγώνα μπάσκετ εναντίον του Ashland Junior College (150-85)

Η ίδρυση 

1900: Ιδρύεται η Λάτσιο, η παλιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στη Ρώμη. Τα χρώματα της ομάδας – γαλάζιο και άσπρο – είναι δανεισμένα από την Ελληνική σημαία και συμβολίζουν το Ολυμπιακό κίνημα

1811: Διεξάγεται το πρώτο τουρνουά γκολφ γυναικών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News