NBA: Μιλγουόκι δίχως Γιάννη, προκοπή κάνει;

Τα «ελάφια» συνεχίζουν δίχως τον Ελληνα ηγέτη τους – ποιοι πρέπει να κάνουν το step up, ποιο το ρεκόρ όταν δεν παίζει ο τελευταίος χρονικά στη λίστα των τραυματιών αστέρων.

Τζέιμς Χάρντεν και Κάιρι Ιρβινγκ στους Νετς, Αντονι Ντέιβις στους Λέικερς, Μάικ Κόνλεϊ και Ντόνοβαν Μίτσελ στους Τζαζ, Ζοέλ Εμπίιντ στους Σίξερς, Τζαμάλ Μάρεϊ στους Νάγκετς, Τζέιλεν Μπράουν στους Σέλτικς. Μερικοί μόνο από τους… All Star τραυματίες της post season, με κοινό χαρακτηριστικό ότι οι ομάδες τους δεν συνεχίζουν.

Οι περιπτώσεις ποικίλλουν βέβαια. Στη Γιούτα δεν φταίει (για τον αποκλεισμό) προφανώς ότι ο Μίτσελ έχασε το εναρκτήριο παιχνίδι των πλέι οφ και μαζί η ίδια το συγκεκριμένο ματς. Στο Μπρούκλιν, αντιθέτως, καταριούνται την τύχη τους που αναγκάστηκαν να κοντράρουν τους Μπακς δίχως τον Ιρβινγκ και με τον Χάρντεν εμφανώς ανέτοιμο. Εδώ είμαστε, λοιπόν. Στο Μιλγουόκι. Ηγγικεν… και γι’ αυτό η ώρα της ατυχίας, με τον ηγέτη του να τίθεται νοκ άουτ εξαιτίας εκείνης της σύγκρουσης με τον Κλιντ Καπελά και του τραυματισμού στο αριστερό γόνατο.

Το πλήγμα είναι τεράστιο, μα δεν είναι και ώρα για δικαιολογίες. Τα ίδια τα «γεράκια» διέλυσαν τους αντιπάλους τους 110-88 στον τέταρτο ανατολικό ημιτελικό, δίχως να έχουν τον δικό τους ηγέτη, Τρέι Γιανγκ, που παραμένει αμφίβολος για την προσεχή αναμέτρηση. Εχουν χάσει μέχρι το τέλος της σεζόν και τον βασικό σμολ φόργουορντ ΝτιΑντρε Χάντερ, όπως βέβαια και τα «ελάφια» τον αντίστοιχο δικό τους σούτινγκ γκαρντ Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο. Ξαφνικά ο ουρανός σκοτείνιασε πάνω από το Μιλγουόκι, στο οποίο επανέρχεται η σειρά με το σκορ 2-2.

Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιάννης δινόταν -έστω και ελαφρώς- αμφίβολος τόσο στο Game 3, όσο και στο Game 4. «Ενοχλήσεις στην αριστερή γάμπα», η ιατρική εξήγηση. Ενοχλήσεις κάθε άλλο παρά επιπόλαιες, όταν έχουμε να κάνουμε με την τρομερά εξουθενωτική σεζόν, σχεδόν «στο καπάκι» μετά την προηγούμενη, που άργησε να ολοκληρωθεί λόγω της πανδημίας. Ο άνθρωπος των 30,7 πόντων, 10,7 ριμπάουντ, 6,3 ασίστ, 2 κλεψιμάτων κι ενός κοψίματος κόντρα στους Χοκς δεν θα επανεμφανιστεί. Δίχως τον «Greek freak», οι Μπακς έχουν ρεκόρ 6-5 φέτος. Μικρό το δείγμα μεν, ενδεικτικό του πόσο… χάνουν όταν λείπει ο ηγέτης τους δε.

Μίντλετον σε… Μαϊάμι mode

Ο χρόνος γυρίζει πίσω στις αρχές Σεπτεμβρίου και στον τέταρτο ανατολικό ημιτελικό μεταξύ Χιτ και Μπακς. Στο… Ορλάντο φυσικά, όπου και διεξήχθη όλη η «φούσκα» για τα πλέι οφ του 2020. Ο Αντετοκούνμπο γυρίζει τον δεξιό αστράγαλο ύστερα από έντεκα οργιαστικά λεπτά, κατά τα οποία έχει προλάβει να σημειώσει 19 πόντους! Η αντίδραση των συμπαικτών του είναι αντίθετη από την (ανύπαρκτη) χθεσινή: κερδίζουν 118-115 στην παράταση, με τον Κρις Μίντλετον να βγαίνει πιο μπροστά απ’ όλους: 36 πόντοι και από 8 ριμπάουντ και ασίστ, συν 2 κλεψίματα.

Ο «υπαρχηγός» του Μάικ Μπουντενχόλζερ συνηθίζει να εκτοξεύει τα νούμερά του όταν λείπει ο Γιάννης, αλλά δεν μπορεί μόνος του να τον υποκαταστήσει. Ο Ελληνας σούπερ σταρ έλειψε τότε και στο Game 5 και παρά την πρόσκαιρη μείωση, η ούτως ή άλλως προβληματική πάνω στο παρκέ παρέα του έχασε (δύο μέρες αργότερα) 103-94 και αποκλείστηκε με 4-1. Πέρυσι, όμως, δεν υπήρχε Ντρου Χόλιντεϊ, παρά ο μετρίως μέτριος Ερικ Μπλέντσο στο «1». Ο νυν βασικός πλέι μέικερ είναι ένας πολυσύνθετος γκαρντ που μπορεί λόγω σωματοδομής να μαρκάρει μέχρι και φόργουορντ, άρα πάνω στο τραπέζι ίσως πέσει και το χαμήλωμα του σχήματος. Είτε με την είσοδο στην πεντάδα του σούτινγκ γκαρντ Μπριν Φορμπς (και τη μετατόπιση του Μίντλετον στο «3») είτε με του βετεράνου πόιντ γκαρντ Τζεφ Τιγκ και συνεπακόλουθα το «ανέβασμα» του Χόλιντεϊ στο «2». 

Πόρτις και άλλοι x-factors

Αν πάντως υπάρχει ένα «ελάφι» που οφείλει να βγάλει… όσα περισσότερα κέρατα μπορεί τώρα, αυτό είναι ο Μπόμπι Πόρτις. Ο 26χρονος γουρλομάτης φόργουορντ-σέντερ παίζει πάνω-κάτω στις θέσεις του «Greek freak» και εκ των πραγμάτων ο ρόλος του αναβαθμίζεται σε τρομακτικό βαθμό. Αποτελεί την πρώτη αλλαγή της ομάδας στη φροντ λάιν και αθόρυβα ολοκλήρωσε τη ρέγκιουλαρ σίζον με διψήφιο μέσο όρο πόντων (11,4), κατεβάζοντας και 7,1 ριμπάουντ σε λιγότερα από 21 λεπτά μέσης συμμετοχής. Η συνύπαρξή του με τον Μπρουκ Λόπεζ παρα… βαραίνει το σχήμα, θα τους δούμε όμως και μαζί κάμποσες φορές, δεδομένου ότι αμφότεροι μπορούν να σουτάρουν και από μακριά. Στα πλέι οφ ο Πόρτις φάνηκε κάποια στιγμή να χάνει τη θέση του στο ροτέισιον, εντούτοις την έχει ξαναβρεί και στο Game 3 ήταν σούπερ με 15 πόντους σε όλα κι όλα 16 λεπτά.

Φυσικά στο Μιλγουόκι περιμένουν περισσότερα και από τον αναπληρωματικό Πατ Κόνατον, «πασπαρτού» ανάμεσα στο «2» και το «4». Δεν αποκλείεται να δούμε κι αρκετό Θανάση, ώστε να βγάλει δύσκολες άμυνες, να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του στους υπόλοιπους και (γιατί όχι;) να συνδράμει επιθετικά. Οι δέκα συμμετοχές του στην ποστ σίζον είναι εξαιρετικά ολιγόλεπτες, αν όχι… ολιγοδευτερόλεπτες, ωστόσο στα τέλη Μαρτίου που είχε απολαύσει 37 λεπτά, έριξε 23άρα στους Νικς (που κέρδισαν εκτός έδρας 102-96)! Αναφέρουμε τον συγκεκριμένο αγώνα, διότι είχε απουσιάσει και τότε ο Γιάννης. Θεωρητικά, λύσεις υπάρχουν. Στην πράξη θα φανεί αν συντρέχουν λόγοι αισιοδοξίας…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News