ΚΙΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ: Περάστε, σκουπίστε και τώρα... Τουρκία!

Στο do or die παιχνίδι, η Ελλάδα έκανε πάρτι κόντρα στην αδύναμη Κίνα και πέρασε στα ημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει τους Τούρκους.

Θεωρητικώς ήταν ο βασικός της στόχος στο δρόμο προς τα χιαστί και ήταν συνεπής. Από την αρχή μέχρι το φινάλε. Ναι, η δυναμικότητα της Κίνας, διευκόλυνε το έργο των διεθνών που μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια ενώ ο Ρικ Πιτίνο τους κρατούσε σε εγρήγορση.

Η επίσημη αγαπημένη ήταν επίσημη… γκαζωμένη, είχε διάρκεια στο παιχνίδι της σε άμυνα και σε επίθεση έχοντας φρενήρη ρυθμό και ταυτόχρονα μπόρεσε να κάνει και το ανάλογο ροτέισον ενόψει του κρίσιμου ημιτελικού κόντρα στην Τουρκία τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η Ελλάδα πέρασε λοιπόν από την φάση των ομίλων ως 2η και έκανε μια καλή πρόβα με απώτερο σκοπό να είναι καλύτερη την ώρα της… αλήθειας.

[5]

ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ… ΧΑΛΙΝΑΡΙ!

Ναι η Κίνα δεν φόβιζε, δεν ήταν ομάδα που θα μπορούσε να προβληματίσει ακόμα και αυτή την Εθνική των απουσιών. Όμως δεν ήταν αυτονόητη η νίκη. Την έκανε η Ελλάδα. Η Κίνα έχει αγωνιστικό ταβάνι, αλλά έχει ως όπλο την ταχύτητα, το γρήγορο παιχνίδι. Ο Ρικ Πιτίνο ζητούσε συνεχώς deflections ούτως ώστε να κόψει τον βήχα και να βάλει… φρένο στους κινητικούς Κινέζους. Με εξαιρετική άμυνα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα (είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα είχε 46 πόντους στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στον Καναδά, αλλά κόντρα στην Εθνική είχε 32 στο αντίστοιχο διάστημα) «χάλασε» το μυαλό των αντιπάλων της που ήταν στατικοί και επωφελήθηκε επιθετικά έχοντας 25 πόντους από τα λάθη των Κινέζων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ!

Σε συνέχεια του προηγούμενου λόγου, οι διεθνείς ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο κομμάτι της περιφερειακής άμυνας. Η Κίνα είναι μια ομάδα που αρέσκεται στο τρίποντο, αλλά κόντρα στην Εθνική τα βρήκε… σκούρα. Παίκτες όπως ο Λαρεντζάκης, ο Γιαννόπουλος και ο Κασελάκης έδωσαν λύσεις στο αμυντικό κομμάτι. Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτοί. Το θέμα είναι ότι οι Κινέζοι είχαν 2/6 τρίποντα στο πρώτο μισό και 6/15 συνολικά (είχαν 10/32 κόντρα στον Καναδά).  

ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΣΤΟ… ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ!

Η ταχύτητα και κυρίως η ταχύτητα της σκέψης των διεθνών και παικτών όπως του Σλούκα και του Καλάθη ήταν ένα από τα σημαντικά στοιχεία στην επίθεση. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε για την ποιότητά τους. Όμως, όπως και στο ματς με τον Καναδά έτσι και με την Κίνα, βγήκαν αυτοματισμοί στην επίθεση. Με καλές αποστάσεις και με ιδανική κινητικότητα με ή χωρίς τη μπάλα, η Εθνική «χτύπησε» ασταμάτητα μέσα στο «ζωγραφιστό» ουκ ολίγες φορές. Είτε με πικ εν ρολ των κοντών με τους ψηλούς είτε ακόμα σε συνεργασία των ψηλών (για παράδειγμα του Μήτογλου με τον Παπαγιάννη). Η Ελλάδα είχε 44 πόντους μέσα στο καλάθι.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ ΟΙ… ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ

Προφανώς και η Εθνική υπερείχε στον τομέα της δημιουργίας καθώς διαθέτει άκρως ποιοτικούς γκαρντ (να σημειώσουμε πως κόντρα στην Τουρκία, έχει το πάνω χέρι στον τομέα της οργάνωσης καθώς η προσεχής αντίπαλος δεν έχει αξιόπιστες λύσεις στους γκαρντ). Όμως δεν ήταν μόνο αυτοί που έδωσαν τον ρυθμό. Στο… κόλπο της δημιουργίας μπήκαν και οι ψηλοί. Όπως ο Παπαγιάννης που άνοιγε τους διαδρόμους και βοηθούσε στην εύκολη πάσα. Γενικότερα η Ελλάδα είχε την άνεση να βρει πολλά ελεύθερα σουτ και μέσα στη ρακέτα και έξω από αυτήν. Με 26 ασίστ και μόλις 10 λάθη, πήρε άριστα.

ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΙ

Η αναμέτρηση είχε τελειώσει από το πρώτο ημίχρονο (52-32). Η Εθνική ολίγον τι προβληματίστηκε για 3-4 λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά ως εκεί. Στην πορεία έπαιξε ακόμα πιο ελεύθερα και «χτύπησε» και από τη περιφέρεια (12/28 τρίποντα). Με παίκτες όπως ο Σλούκας, ο Λαρεντζάκης και ο Μήτογλου ανέβασε αρκετά τον επιθετικό δείκτη της. Φυσικά το γρήγορο τέμπο ήταν ο βασικός άξονας της ομάδας που έκανε λιγότερα λάθη σε σχέση με το ματς με τον Καναδά ενώ είχε και 20 πόντους από αιφνιδιασμούς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News