ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ο κορωνοϊός λέει... τη μισή αλήθεια για την εικόνα του Ιανουαρίου
Euroleague: Ο Ολυμπιακός μετράει τρεις συνεχόμενες ήττες (και μία ακόμα κακή εμφάνιση με την ΑΕΚ) στην EuroLeague και παρότι είναι… χτυπημένος από τον κορωνοϊό, η εικόνα του στο παρκέ έχει και άλλες εξηγήσεις…
Ο χρόνος πάγωσε στο σουτ του Τάιλερ Ντόρσεϊ στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός επικρατεί του Παναθηναϊκού, φτάνει σε ρεκόρ 12-5 στη EuroLeague και κρατώντας την έδρα του αήττητη, παίζοντας κατά διαστήματα εντυπωσιακό μπάσκετ και έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Μία ομάδα όμως δεν είναι δυνατόν να βλέπει την καμπύλη της να πηγαίνει μόνο προς τα πάνω, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για μία σεζόν που υπάρχει ο x-factor κορωνοϊός. Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν μακριά από προπονήσεις, αποσυντονίστηκαν, έχασαν κάθε τους επαφή με τα αγωνιστικά και εμφανίζονται με άδειο το ρεζερβουάρ σε Κωνσταντινούπολη, Τελ Αβίβ και με Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ.
Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο άνθρωπος που βγήκε μπροστά για να αποφύγει ο Ολυμπιακός μία ήττα που περισσότερο θα δημιουργούσε πρόβλημα εσωστρέφειας, τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρά βαθμολογικό κόστος απέναντι στην ΑΕΚ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ: Τα… όργια με συμμετοχή σε 24 από τους 26 πόντους της ανατροπής!
Μάλιστα σε όλα αυτά προστέθηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο σε παίκτες, με την αποστολή να ταξιδεύει για την Ισπανία… κουτσουρεμένη, ενόψει διπλής αγωνιστικής.
Ναι, ο κορωνοϊός είναι ένα μεγάλο μέρος της κακής εικόνας του Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο που οι ήττες ήρθαν και είναι μαζεμένες στο παρκέ. Απλώς συνδυάστηκαν με μία πολύ χειρότερη εικόνα, από αυτήν που είχαν συνηθίσει να βλέπουν οι φίλοι της ομάδας το προηγούμενο διάστημα και… χτύπησαν άσχημα στο μάτι.
Τόμας Γουόκαπ, βάλε ένα
Ο Γουόκαπ αποτέλεσε μία σπουδαία καλοκαιρινή μεταγραφή, καταθέτοντας άμεσα τα διαπιστευτήριά του στο παρκέ. Οδηγώντας την αρχική πεντάδα του Ολυμπιακού, προσέφερε καθαρό μυαλό και λειτουργικότητα στην επίθεση με την μπάλα στα δικά του χέρια, ενώ ταυτόχρονα πίεζε την μπάλα δίνοντας υπόσταση στην πρώτη γραμμή άμυνας των Πειραιωτών.
Και τα δύο αυτήν τη στιγμή ο Γουόκαπ τα κάνει σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η ένταση όπως είναι λογικό έχει πέσει (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται) και έτσι πολλές φορές ο εκάστοτε χειριστής του pick and roll περνάει πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να βρίσκει τρόπο να προσεγγίσει το καλάθι. Ο Έβανς έστηνε για ένα ολόκληρο βράδυ τέτοιες καταστάσεις με τον Ζίζιτς και δεν μπορούσε να μπει κανείς μπροστά του να τον σταματήσει, βγάζοντας την Μακάμπι… στον αφρό.
Από την άλλη πλευρά τόσο η δημιουργία, όσο φυσικά το σκοράρισμα του Αμερικανού βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση και αν για την αμυντική προσπάθεια υπάρχει εξήγηση και πιθανότατα θα επανέλθει στα στάνταρ του, επιθετικά ο Γουόκαπ δεν προσφέρει την ασφάλεια που ζητά ο Μπαρτζώκας. Στην πεντάδα με τον Ντόρσεϊ παρτενέρ, ο Ολυμπιακός περισσότερο «πνίγεται» και κάνει λάθη, παρά λειτουργεί.
Ο Γουόκαπ μετράει 10/50 τρίποντα στη διοργάνωση, ενώ από το παιχνίδι με την Ούνικς και έπειτα έχει το… πενιχρό 2/19 από την περίμετρο. Οι αντίπαλοι του δίνουν πλέον με χαρακτηριστική ευκολία το μακρινό σουτ και σημαδεύοντας το σίδερο φέρνει ως ντόμινο ένα κάρο προβλήματα, αρχικά σε θέματα spacing, με τον αμυντικό του 2-3 μέτρα μακριά, έτοιμο για βοήθεια και έπειτα λόγω φοβίας. Γνωρίζει πως δε σουτάρει με αξιοπρεπή ποσοστά και δεν παίρνει σουτ που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να χάνει τη σπιρτάδα και τη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας που έδειχνε στον πρώτο γύρο.
Όταν βγάζει το ελεύθερο σουτ αλλά συνεχίζει να κυκλοφορεί την μπάλα, είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή τα rotation της άμυνας θα σε προλάβουν ή θα πέσουν πάνω στον Βεζένκοφ που θα εκτελέσει με τυφλή εμπιστοσύνη στο χέρι του από μακριά, με την ομάδα να εξαρτάται από αυτόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ο απεγνωσμένος Σλούκας φωνάζει για… βοήθεια
Τα λάθη του Ντόρσεϊ και ο… άσφαιρος Λαρεντζάκης
Τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά και τον διόσκουρό του στην αρχική πεντάδα, Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο ομογενής γκαρντ βλέπει πως χρειάζεται να πάρει περισσότερες ευθύνες με την μπάλα στα χέρια, για να αποφορτίσει τον Γουόκαπ, με την άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του. Δεν αρκεί να πάρει μόνο τις pull-up εκτελέσεις ή κάποια σουτ με άμεση εκτέλεση μόλις πιάσει την μπάλα στα χέρια.
Έχει πλέον αρκετές κατοχές να διαχειριστεί ως βασικός χειριστής, κάτι που εκτοξεύει τα λάθη του και μειώνει δραματικά την αποτελεσματικότητά του. Στις τρεις ήττες του Ολυμπιακού μέτρησε 12 λάθη, αριθμό υπερβολικά μεγάλο, με αποκορύφωμα τα 7 κόντρα στη Φενέρ, ενώ έχει 4/14 τρίποντα, αφού οι αποφάσεις του στην εκτέλεση στερούνται καθαρών επιλογών.
Μέσα σε όλο αυτό, ο Μπαρτζώκας δεν μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό με τη second unit. Ο Λαρεντζάκης ερχόταν από τον πάγκο για να δώσει ενέργεια, πίεση στην μπάλα και 1-2 μεγάλα σουτ από την περίμετρο. Από το ΟΑΚΑ και έπειτα συνδέθηκε με το καλάθι μόλις μία φορά, μετρώντας συνολικά 1/17 τρίποντα (1/5 με τον Αστέρα). Ο Ολυμπιακός αναλώνεται στα σόλο του ΜακΚίσικ (μέχρι να τραυματιστεί) γιατί μοιάζει η μοναδική επιθετική επιλογή, αφού όλα τα υπόλοιπα κολλάνε. Το unguardable πρώτο βήμα, η εκρηκτικότητά του και το απρόβλεπτο στοιχείο που δίνει από το «2» ή το «3» τον κάνουν πολύτιμο τη δεδομένη χρονική στιγμή και η απουσία του από το δεύτερο ημίχρονο με την Φενέρ αλλά και από το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα ήταν καθοριστική, στερώντας από τον Μπαρτζώκα το ιδανικό plan-b!
Χωρίς τον Φαλ ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα
Ο Ολυμπιακός χρωστούσε μεγάλο μέρος των επιτυχιών και των νικών του στο πρώτο μέρος της σεζόν στον Γάλλο σέντερ του. Ο Μουστάφα Φαλ είναι αναπόσπαστο κομμάτι την αμυντικής προσέγγισης του Μπαρτζώκα, ακόμα και αν το κορμί του δεν έμοιαζε το ιδανικό σε αυτό που θέλει να παίξει ο προπονητής των Πειραιωτών.
Η ένταση που αναφέραμε για τον Γουόκαπ ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση, με τον Φαλ εμφανώς πιο ευάλωτο στα αμυντικά του καθήκοντα. Η flat αντιμετώπιση του Ολυμπιακού στα pick and roll αυτήν τη στιγμή… δε βγαίνει, γιατί ο Φαλ δεν είναι στο 100%. Οι αντίπαλοι γκαρντ βρίσκουν εύκολα τρόπο να σκοράρουν με floater, αφήνοντάς τον ένα βήμα πίσω στη φάση, κάτι που σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη πίεση στην μπάλα φέρνει νέα προβλήματα, όπως τις βοήθειες σε κάποιον ψηλό από την αδύνατη πλευρά (λέγε με Ζίζιτς) και τη δημιουργία από μέσα προς τα έξω. Όσο οι Λιβιό, Έισι δε δίνουν λύσεις (για διαφορετικούς λόγους) στο rotation, τόσο ο Φαλ γίνεται όλο και πιο απαραίτητος να επιστρέψει στο πικ του!
Το θέμα του σέντερ καλυπτόταν με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του Γάλλου, αλλά πίσω του επικρατεί το χάος. Ο Χασάν Μάρτιν είναι ανεβασμένος επιθετικά, δίνοντας μερικές λύσεις με τα τελειώματά του κοντά στο καλάθι, αλλά αμυντικά ο Ολυμπιακός παραμένει ευάλωτος. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για την επιθετική ροή των «ερυθρολεύκων» που διαθέτουν έναν από τους καλύτερους pick and roll γκαρντ της Ευρώπης, αλλά αυτός δε βρίσκει κάποιον ψηλό για να συγχρονιστεί και να συνεργαστεί, για 6-8 εύκολους, γρήγορους και άκοπους πόντους. Φυσικά για τον Κώστα Σλούκα γίνεται λόγος, που ακόμα και έτσι μοιράζει 4.3 ασίστ μέσο όρο, όντας τη μοναδική ασφαλή επιλογή για δημιουργία.
Δίχως μέγεθος αλλά με… βάρκα την ελπίδα
Πέραν όλων των άλλων, η απουσία των Παπανικολάου και ΜακΚίσικ από τα παιχνίδια με Ερυθρό Αστέρα και ΑΕΚ εμφάνισε ένα ακόμα ερωτηματικό στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αυτό του μεγέθους. Ο Κάλινιτς έκανε πάρτι (είχε κάνει και στον 1ο γύρο βέβαια) κάτω από τη ρακέτα, ποστάροντας κάθε miss match. Ο κόουτς Συμεωνίδης εντόπισε το πρόβλημα και μετέτρεψε τον Κουζέλογλου σε «3» για να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση, με την ΑΕΚ να προκαλεί αρκετούς πονοκεφάλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 74-80: Μέγας Σλούκας τον… ξύπνησε από το κώμα!
Φυσικά για τον Ολυμπιακό δεν ήρθε το τέλος! Ο στόχος ήταν και παραμένει η 8άδα, αλλά και οι εγχώριοι τίτλοι, αρχής γενομένης από το Final-4 της Κρήτης. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στους μέσα και στους τρεις τίτλους που διεκδικούσαν στο ξεκίνημα της σεζόν, με τον Μπαρτζώκα να είναι πεπεισμένος πως η ομάδα θα επανέλθει στα προ-κορωνοϊού στάνταρ της.
Άλλωστε είναι η ποιότητα του φετινού ρόστερ που αφήνει την ελπίδα πως ο Ολυμπιακός θα βρει με τη μία ή την άλλη, τη λύση για να επιστρέψει στις νίκες. Ακόμα και αν αυτήν τη στιγμή, σχεδόν 40 μέρες μετά το πρώτο κρούσμα που εμφανίστηκε ανήμερα Χριστουγέννων, συνεχίζει να έχει πετσοκομμένο από την πανδημία και τους τραυματισμούς ρόστερ (το οποίο έτσι και αλλιώς ήταν μικρό). Στην Ισπανία θα έψαχνε ιδανικά μία νίκη με την Μπασκόνια, για να ισοσκελίσει την ήττα από τον Ερυθρό στο ΣΕΦ. Αλλά ακόμα και αυτό φαντάζει μακρινό πλέον και ο Ολυμπιακός κοιτάζει μέρα τη μέρα για να μετρήσει τις πληγές του μέχρι τον αγώνα κόντρα στους Βάσκους. Πρώτα πρέπει αποδεκατισμένος να αντιμετωπίσει την Ρεάλ στο WiZink Center και… όπου του βγει!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'