Συμεών Μαυροσκούφης, ο άγνωστος «ιεραπόστολος» του μπάσκετ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Συμεών Μαυροσκούφης του μπάσκετ, Hall of Fame του μπάσκετ.
Το όνομα Συμεών Μαυροσκούφης είναι δεδομένο ότι στους περισσότερους θυμίζει ελάχιστα. Ούτε καν ότι σαν σήμερα -4 φεβρουαρίου- το 2000 έγινε ο πρώτος Έλληνας που 9 χρόνια μετά τον θάνατό αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στο Hall of Fame του μπάσκετ. Όμως δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ.
Εξηγήθηκε στο γιο του, Φίλιππο, που ερεύνησε το θέμα, πηγαίνοντας προ ετών στη Βοστώνη, πως η αρχική εισήγηση, δεν υποστηρίχτηκε, όπως ήταν απαιτητό και η διαδικασία έμεινε στη μέση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: «Προτάσει του κ. Νεγρεπόντη αποφασίζεται να προκηρυχθή αγών Ποδοσφαιρίσεως»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Μια μπάλα ποδοσφαίρου, ένα καλάθι για ροδάκινα και εγένετο μπάσκετ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ένα… δάκρυ για τον «γίγαντα» Ρόι Τάρπλεϊ
Ο πρώτος «ιεραπόστολος» του ελληνικού μπάσκετ υπήρξε ένας από τους εκπροσώπους των 8 χωρών που συνυπέγραψαν τον Μάιο του 1932 στη Γενεύη την ιδρυτική διακήρυξη της FIBA.
Ο Συμεών Μαυροσκούφης, διεθνής διαιτητής της καλαθοφαίρισης, ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης και ο πρώτος διεθνής διαιτητής ελληνικής καταγωγής, μαζί με τον Αντώνη Σκυλογιάννη, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1909 στην Μουταλάσκη (Ταλάς) της Μικράς Ασίας, πρωτότοκος υιός του Φιλίππου Μαυροσκούφη και Γλυκερίας (το γένος Βυζαντιάδη). Με την γέννηση του αδελφού του Ιορδάνη το 1911, η οικογένεια μετοίκησε στην Κωνσταντινούπολη όπου ο πατέρας του ήδη είχε διορισθεί διδάσκαλος στο Ελληνικό σχολείο της Χάλκης. Στην διάρκεια των θερινών διακοπών του το 1922, ακολούθησε τον θείο του σε ένα επαγγελματικό του ταξίδι στην Θεσσαλονίκη. Αυτό έμελλε να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ζωή του 13χρονου.
Η επαφή τού Συμεών Μαυροσκούφη με την ΧΑΝΘ
Τα πολιτικά γεγονότα του 1922 και η παρουσία συγγενών στην συμπρωτεύουσα, τον κρατούν εκεί. Εγγράφεται στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων. Στο σημείο αυτό αρχίζει και η επαφή του με την ΧΑΝΘ, στην βιβλιοθήκη και τους αθλητικούς χώρους της οποίας συχνάζει τα απογεύματα. Επίσης και ο δεσμός του με τον αθλητισμό και ιδίως με το μπάσκετ που η ΧΑΝ εισάγει στην Ελλάδα την περίοδο αυτή. Συμμετέχει στις κατασκηνώσεις της XAN στον Αϊ-Γιάννη του Πηλίου από ιδρύσεως των και επί σειρά ετών ως οργανωτής αθλοπαιδιών καθώς και του κολυμβητικού τμήματος. Αναλαμβάνει υποδιευθυντής φυσικής αγωγής της ΧΑΝΘ υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του διευθύνοντος από το 1926 Αμερικανού Λιούις Γ. Ρις (Lewis W. Reiss), αποφοίτου του Κολεγίου του Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου επινοήθηκε το μπάσκετ το 1891. Ο Ρις είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για την διάδοση και εξέλιξη της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα. Εκτιμώντας τα προσόντα, τον χαρακτήρα και τον ενθουσιασμό του Μαυροσκούφη καθώς και την ευχέρειά του στην χρήση της Γαλλικής και Αγγλικής, κατάφερε – μέσω και της αρίστης σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Διευθυντή Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννου Χρυσάφη – να εξασφαλίσει υποτροφία για σπουδές στην Φυσική Αγωγή και Παιδαγωγική στο Ινστιτούτο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (Institute Jean-Jacques Rousseau) του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Εκεί, (1930-32) ο Μαυροσκούφης υπό την καθοδήγηση επιφανών παιδαγωγών όπως ο Edouard Claparede, βάζει τις βάσεις για μια μακρά πορεία προσφοράς στην νεότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία της πόλης. Αρχικώς ως τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής στην ΧΑΝΘ από το 1940 και μετά (όταν η Μεταξική δικτατορία, το 1939, καταλαμβάνει το κτίριο της ΧΑΝΘ προς χρήση του από την Οργάνωση Νεολαίας, ΕΟΝ) θα σημαδεύσει την ζωή της Θεσσαλονίκης ιδρύοντας το πρώτο ιδιωτικό Γυμναστήριο στην Βόρειο Ελλάδα στην οδό Αγίας Σοφίας 17, πάνω από τον κινηματογράφο «Διονύσια».
Γυμναστήριο από τον Συμεών Μαυροσκούφη
Σε μία εποχή που η σωματική άσκηση ήταν κάτι σχεδόν άγνωστο για τον μέσο άνθρωπο, το «Γυμναστήριο Μαυροσκούφη» προσφέρει τμήματα ανόργανης γυμναστικής σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και σε παιδιά από μικρές ηλικίες. Επίσης, τμήματα μπαλέτου, πυγμαχίας, πάλης και ξιφασκίας. Και πάνω από όλα, τις βραδινές ώρες, τμήματα μπάσκετμπολ στην κλειστή αίθουσα. Γενεές νέων διδάσκονται κολύμβηση τα καλοκαίρια, στις ακτές του Θερμαϊκού από τον Μαυροσκούφη. Για σχεδόν μισό αιώνα και με σύνθημα “Μείνατε Νέοι”, το Γυμναστήριο θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο του 1987, οπότε σε ηλικία 78 ετών ο Συμεών Μαυροσκούφης αποφασίζει να αποσυρθεί. Απεβίωσε στα 82 του χρόνια, τον Ιούλιο του 1991.
1997: Ο O.J. Simpson, ο άσος του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που το 1973 είχε πάρει το βραβείο “Man of the Year” από τους εκδότες του περιοδικού “Sporting News”, κρίνεται ένοχος από δικαστήριο της Santa Monica για το θάνατο της πρώην συζύγου του Nicole και του φίλου της Ronald Goldman.
Η φανέλα του Larry Bird
1993: Οι Boston Celtics αποσύρουν την φανέλα του 37χρονου Larry Bird με το Νο 33. Ο Bird, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ένα χρόνο πριν λόγω τραυματισμού στην μέση, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του NBA.
1991: Ο 50χρονος Pete Rose, γνωστός ως Charlie Hastle, αποκλείεται από το Hall of Fame του μπέιζμπολ όταν όταν παραδέχεται ότι στοιχημάτιζε σε αγώνες μπέιζμπολ τον καιρό που έπαιζε και προπονούσε την ομάδα των Cincinnati Reds. Παρόμοια απόφαση είχε παρθεί και για τον Shoeless Joe Jackson.
1971: Δημιουργείται ειδική πτέρυγα για έγχρωμους παίκτες στο Baseball Hall of Fame.
1971: Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls Royce κηρύσσει πτώχευση.
1932: Ξεκινούν οι 3οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λέικ Πλάσιντ (οι πρώτοι που γίνονται στην Αμερική) και θα τελειώσουν στις 13 του ιδίου μήνα.
1899: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Βέρντερ Βρέμης με το όνομα «Fussball Verein Werder Bremen con 1899».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»