Final Four Κυπέλλου Ελλάδος: Οι τελευταίες μέρες της Λαμίας!

Ο Γιάννης Λαμπίρης αφηγείται την ιστορία του τελευταίου Final Four του Κυπέλλου Μπάσκετ το 2004 στη Λαμία που είχε ζήσει μια… κόλαση! 

Η Λαμία είχε την τιμή να διοργανώσει το πρώτο φάιναλ φορ του κυπέλλου (1995) και την ατυχία να φιλοξενήσει και το τελευταίο μέχρι σήμερα (2004).

Με αφορμή την επιστροφή των φάιναλ φορ με την Κρήτη να ετοιμάζεται να μπει δίπλα σε Λαμία (1995,2004), Μαρούσι (1997,2001), Πειραιά (1999,2002), Θεσσαλονίκη (2000), Πάτρα (1996) και Λάρισα (2003), το Sportday.gr κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και «ταξιδεύει» μέχρι τη Λαμία για να σας θυμίσει τα γεγονότα που (πέρα από τα καθαρά αγωνιστικά) είχαν οδηγήσει την ΕΟΚ και τον Γιώργο Βασιλακόπουλο τότε να βάλουν τέλος στα φάιναλ φορ. Τα οποία επαναφέρει, με στόχο να καθιερωθούν και να…προαχθούν και σε φάιναλ-8  η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας υπό την προεδρία του Βαγγέλη Λιόλιου.

Ο Απόλλων Πατρών που είχε πετάξει εκτός κυπέλλου τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς

Τότε στο φάιναλ φορ είχαν βρεθεί ο μετέπειτα κυπελλούχος Άρης, ο οποίος στον συναρπαστικό προημιτελικό στο δρόμο προς τη Λαμία είχε αποκλείσει δύσκολα εκτός έδρας το συμπολίτη του Ηρακλή (59-57). Ο φιναλίστ Ολυμπιακός που σε ένα άλλο μεγάλο ντέρμπι της Αθήνας είχε επικρατήσει επίσης εκτός έδρας σε αγώνα θρίλερ της ΑΕΚ (71-69). Το Περιστέρι λύγισε δύσκολα στην έδρα του τον  Μακεδονικό (59-57) ενώ η μόνη ομάδα που πέρασε λίγο πιο άνετα στο φάιναλ φορ ήταν ο Απόλλων Πατρών που επικράτησε 81-74 εκτός έδρας του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι Πατρινοί πήγαν με κεκτημένη ταχύτητα στη Λαμία καθώς στη φάση των «16» είχαν πετάξει εκτός διοργάνωση τον κάτοχο του τίτλου τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικρατώντας μάλιστα εκτός έδρας με 90-82!

Το φάιναλ φορ είχε οριστεί στη Λαμία με τη σκέψη μιας γιορτής για την πρώτη δεκαετία των φάιναλ φορ, που είχαν αρχίσει από την ίδια πόλη το 1995.

Που να φανταστούν οι άνθρωποι ότι η πόλη θα ζούσε δύσκολες στιγμές από τους χούλιγκανς του Ολυμπιακού και του Άρη με αποτέλεσμα μετά από τη γενική κατακραυγή η ΕΟΚ να αποφασίσει το τέλος των φάιναλ φορ!

Ολυμπιακός – Άρης ο αξέχαστος τελικός των… δύο ημερών! 

Μάλιστα τότε είχε βγει δημόσια ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και είχε πει το περίφημο: «Τέλος δεν ξαναπάω στο γήπεδο» και πράγματι εκτός από τα φάιναλ φορ δεν ξαναείδαμε και τον πρόεδρο σε γήπεδα εκτός από εκεί που έπαιζε η εθνική ομάδα.

Ως τελευταία εικόνα αυτού του αξέχαστου (δυστυχώς για εξωαγωνιστικούς λόγους) φάιναλ φορ κρατάμε το κύπελλο που πήγαν οι παίκτες του Αρη, στην εθνική οδό για να πανηγυρίσουν με τον κόσμο τους που περίμενε εκεί μετά την εκκένωση του Χαλκιοπούλειου από τον ρέφερι Νίκο Καρούση.

Έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός των… δύο ημερών καθώς ξεκίνησε την Κυριακή 29 Φεβρουαρίου (το δίσεκτο έτος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τον τελικό να αποτελεί μάλλον…δυσφήμηση για τη χώρα μας λίγους μήνες πριν το κορυφαίο γεγονός που έχει φιλοξενήσει ποτέ) και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 1 Μαρτίου (τουλάχιστον μέχρι να βγει η ομάδα με το κύπελλο στο δρόμο) σε μια διαδικασία που κράτησε τέσσερις και πλέον ώρες !

Η Ελλάδα εκείνες τις μέρες ζούσε σε προεκλογικό πυρετό (οι εκλογές έγιναν λίγες μέρες μετά το φάιναλ φορ στις 7 Μαρτίου) και αργότερα σε ρυθμούς Euro και Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα ημιτελικά ο Άρης είχε επικρατήσει άνετα του Απόλλωνα Πάτρας 93-72 και ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα του Περιστερίου με 69-67. Ενώ στον τελικό ο Άρης επικράτησε με 73-70, ενώ τη στιγμή της διακοπής λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου έχανε με 51-44.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μάνατζερ των δύο ομάδων, ο Γιάννης Δαμιανίδης του Αρη και ο Σταύρος Ελληνιάδης του Ολυμπιακού έσπρωχναν τους οπαδούς προς την πόρτα εξόδου καθώς οι διαιτητές (Καρούσης-Μαστραφτσής) είχαν δώσει εντολή για εκκένωση του γηπέδου λόγω επεισοδίων και η αστυνομικά τα είχε βρει σκούρα.

Η αφορμή της διακοπής για εκκένωση του γηπέδου ήταν μια φωτοβολίδα που έπεσε στο παρκέ στο 28ο λεπτό του τελικού (μέχρι εκείνη τη στιγμή οι φωτοβολίδες πήγαιναν από κερκίδα σε κερκίδα!). 

Ο αστικός μύθος της φωτοβολίδας που έριξαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Ο Ντράγκαν Σάκοτα, τον οποίο δεν ήθελαν αρκετοί οπαδοί του Ολυμπιακού για προπονητή τότε (ο…αστικός μύθος λέει ότι για αυτό έριξαν φωτοβολίδα για να διακοπεί ο αγώνας και να μην πάρει το κύπελλο ο Σέρβος τεχνικός), ενδεχομένως εάν δεν είχε γίνει η διακοπή να στεφόταν κυπελλούχος και να έμενε στους Πειραιώτες οι οποίοι τερμάτισαν 8οι στην Α1 (έστω και αν αποκλείστηκαν δύσκολα στα προημιτελικά από τον Παναθηναϊκό) σε μια πολύ άσχημη χρονιά.

Από την άλλη πλευρά ο Τσάρλς Μπάρτον έγραψε ιστορία ως ο τελευταίος τεχνικός του Άρη που κατέκτησε τίτλο. Αυτό το κύπελλο ήταν ο 21ος τίτλος του Άρη (22 αν προσθέσει κανείς και το σούπερ καπ του 1986) που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να σηκώσει άλλο τρόπαιο ελληνικό ή ευρωπαϊκό.

Η επόμενη μέρα στη Λαμία θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο και η πόλη είχε… ισοπεδωθεί με τους χούλιγκανς εκτός από τις μεταξύ τους συμπλοκές να έχουν λεηλατήσει και μαγαζιά αλλά και να έχουν κάνει επίθεση και στα ξενοδοχεία όπου έμεναν οι ομάδες με τους παίκτες και τις οικογένειές τους!

Κύπελλο που κατοχυρώθηκε στον Άρη μέσω… ΑΣΕΑΔ! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρης κατέκτησε το κύπελλο στις 29 Φεβρουαρίου αλλά το…κατοχύρωσε μέσω ΑΣΕΑΔ στις 19 Απριλίου του 2004!

Η αθλητική δικαστής του ΕΣΑΚΕ δικαίωσε τον Απόλλωνα Πάτρας για την ένσταση κατά του κύρους του ημιτελικού με τον Άρη, μηδένισε τους “κιτρινόμαυρους” και οι Πατρινοί περίμεναν να παίξουν στον τελικό (που θα γινόταν από την αρχή) με τον Ολυμπιακό!

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ, δικαιώθηκε και κράτησε το τελευταίο κύπελλο (μέχρι σήμερα) στην τροπαιοθήκη της.

Όπως συνήθως η αθλητική δικαιοσύνη… εξάντλησε την αυστηρότητά της τιμωρώντας τον Ολυμπιακό (6000 ευρώ) και τον Άρη (6100 ευρώ) για τα επεισόδια ενώ επέβαλλε και 2000 ευρώ στο παίκτη του Ολυμπιακού Γιώργο Διαμαντόπουλο για εξύβριση του διαιτητή Νίκου Καρούση.

Η Λαμία (που πρόσφατα η ποδοσφαιρική της ομάδα απέκλεισε τον Άρη από τα ημιτελικά του κυπέλλου) παραμένει η πόλη όπου ο Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ πήρε τον τελευταίο του τίτλο.

Ως ντεσού αναφέρουμε μια προσωπική ιστορία που μας είχε εκμηστηρευτεί για αυτό το φάιναλ φορ του 2004, αρκετά χρόνια μετά το 2013 μετά από έναν επεισοδιακό τελικό Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο Ελληνικό, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

“Θυμαμαι τότε ένας φίλος μου Δήμαρχος από τη Βόρεια Ελλάδα μου ζητούσε επίμονα το φάιναλ φορ. Αστο του λέω, που πας να μπλέξεις, άκου και μένα που ξέρω κάτι παραπάνω. Εκλεισε στεναχωρημένος το τηλέφωνο και τη διοργάνωση την πήρε η Λαμία και ήταν η τελευταία. Την επομένη του τελικού χτυπάει το τηλέφωνό μου και είναι ο φίλος ο Δήμαρχος. Μου λέει κατά λέξη: Πρόεδρε σε ευχαριστώ πολύ είσαι αληθινός φίλος, με έσωσες”!

Έξι χρόνια αργότερα (2010) δειλά δειλά οι πολιτικοί άρχοντες της πόλης επιχείρησαν να φιλοξενήσουν ένα ακόμα φάιναλ φορ αυτή τη φορά του χάντμπολ και το μετάνιωσαν πικρά!

Η πόλη «βομβαρδίστηκε» από τα τρομακτικής έκτασης επεισόδια μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ (συνέθεταν το ένα ζευγάρι του τελικού) και το συγκεκριμένο φάιναλ φορ δεν έγινε ποτέ !   Η ομοσπονδία μηδένισε τους δύο Δικεφάλους (δεν είχαν προλάβει καν να παίξουν) και αρκετό καιρό αργότερα, το ζευγάρι του άλλου ημιτελικού (Δούκας-Βριλήσσια) έπαιξε απευθείας τελικό στο κλειστό του Βύρωνα με τον Δούκα να παίρνει το τρόπαιο επικρατώντας με 26-23.

Πλέον στη Λαμία ακούν φάιναλ φορ και το βάζουν στα πόδια…

Για την ιστορία η «ταυτότητα» του τελικού

Αρης-Ολυμπιακός 73-70

Τα δεκάλεπτα: 17-24,34-38, 53-54, 73-70

Άρης (Μπάρτον): Πάρκερ 21 (3), Ραίσεβιτς 2, Λάππας, Κυρίτσης, Κόμματος 11, Βετούλας 2, Μπέιλι 12(2), Λικχολίτοφ 13, Στακ 12, Νίκιλα

Ολυμπιακός (Σάκοτα): Γιούρακ 10, Χαρίσης 13 (1), Γκόρενς 4, Διαμαντόπουλος 11 (1), Γιαννουζάκος, Λιαδέλης 6, Γιαννόπουλος 9 (1), Σκλάβος 4, Μπάγκαριτς 7, Βολκοβίσκι 6, Χαραλαμπόπουλος, Πρίντεζης

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News