ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Ο άσσος κρατάει τα κλειδιά του limit up!

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ «έμπαζε» πέρυσι στις θέσεις του πόιντ γκαρντ και των περιφερειακών. Φέτος, θα είναι η γραμμή ισχύος του.

Όταν ανέλαβε ο Δημήτρης Πρίφτης είπε ένα πράγμα: «Η ομάδα μου θα στηρίζεται στους γκαρντ». Οι «πράσινοι» όχι μόνο θα επουλώσουν τις «πληγές» του παρελθόντος, αλλά θα έχουν και πληθώρα επιλογών.

Η κάκιστη πορεία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Ευρωλίγκα (παίρνουμε ως βασικό κριτήριο το υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο) κρίθηκε εν πολλοίς στην έλλειψη καθαρού μυαλού. Στη έλλειψη δημιουργικότητας, στην έλλειψη οργάνωσης και στην έλλειψη πολλαπλών λύσεων στους περιφερειακούς γκαρντ. Για να δώσουμε μερικά νούμερα για να το διαπιστώσετε. Οι «πράσινοι» ήταν μόλις 14οι στον τομέα των ασίστ με 17,7 ανά ματς και ταυτόχρονα είχαν την 5η χειρότερη επίδοση στο θέμα της δημιουργικότητας των αντιπάλων καθώς δεχόντουσαν 18,4 ασίστ κατά μέσο όρο. Αποτέλεσμα της έλλειψης ποιοτικών γκαρντ με αμυντικές αποστολές. Στο κομμάτι της περιφέρειας, πάλι υπήρχε προβληματάκι. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας ήταν στην 10η θέση με 8,9 εύστοχα τρίποντα τη στιγμή που βρέθηκαν στην 4η θέση δεχόμενοι κοντά στα 10 τρίποντα κατά μέσο όρο.

Παρουσία του Δημήτρη Πρίφτη όλα αυτά θα αλλάξουν. Η περσινή αχίλλειος πτέρνα, θα αποτελέσει τη δύναμη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Διότι η λογική του και η στόχευση του ήταν και είναι η υπερφόρτωση της περιφερειακής γραμμής. Κάτι που πέρυσι έλειψε σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το γεγονός πως η ομάδα μέχρι τα μέσα Αυγούστου δεν είχε βρει βασικό πόιντ γκαρντ. Οι προσθήκες των Κίφερ Σάικς, Πιέρ Τζάκσον, Σέλβιν Μακ ήταν σκέτη αποτυχία. Ολοι μαζί δεν απέδωσαν ούτε το 30% των δυνατοτήτων τους. 

Η σημασία του «εγκεφάλου» που θα «ξεκλειδώνει» τις πόρτες

Ο βασικός πόιντ γκαρντ είναι ο τύπος που θα κρατήσει τα «κλειδιά» της «εκτόξευσης». Θα είναι το… κερασάκι στην τούρτα. Όπως έχουμε αναφέρει, ο Αμερικανός Νέιτ Γουόλτερς της Ούνιξ έχει κερδίσει πόντους ενώ στο κάδρο παραμένει ο 27χρονος Αμερικανός γκαρντ Τζαλίν Σμιθ που έπαιζε στην Λούντβιγκσμπουργκ. Το βέβαιο είναι πως ο Δημήτρης Πρίφτης θα πάει σε επιλογή ενός γκαρντ που θα φημίζεται για την δημιουργικότητά του, θα ανοίγει το γήπεδο, θα παίρνει λογικές και όχι τρελές αποφάσεις, θα διαβάζει τις αμυντικές αδυναμίες των αντιπάλων και θα εμπνέει ασφάλεια. Θα έχει τα… κλειδιά του limit up. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ στη λογική ενός αθλητικού συνόλου με…σπιρτάδα που θέλει να δημιουργήσει ο Ελληνας κόουτς.

Φυσικά, ήδη έχει αποκτηθεί και ο Κέντρικ Πέρι. Ο Αμερικανός γκαρντ λογίζεται ως ο μπακ-απ άσσος με δημιουργικές, αμυντικές και επιθετικές ικανότητες. Στο μυαλό του Δημήτρη Πρίφτη υπάρχει φυσικά και το σενάριο να αγωνίζονται μαζί οι δύο παίκτες σε κοντό σχήμα για καλύτερη οργάνωση και περισσότερη πίεση στη μπάλα.

Γιατί θα είναι καλύτερος από πέρυσι;

Η περιφερειακή γραμμή των «πρασίνων» θα είναι σε καλύτερη έκδοση σε σχέση με πέρυσι. Ασυζητητί. Όταν έλειπε ο Νεμάνια Νέντοβιτς ή όταν «εγκλωβιζόταν» γιατί τα plays ήταν στατικά λόγω της έλλειψης ενός καθαρού πόιντ γκαρντ (δεν υπήρχε σωστή κίνηση και έτσι ο Σέρβος δεν μπορούσε εύκολα να ξεμαρκαριστεί από τα σκριν και στόχευε συχνά σε τρελά σουτ) υπήρχε έντονος «πονοκέφαλος».

Πλέον, στη εξίσωση έχει μπει και ο Ντάριλ Μέικον που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ. Ενας σκόρινγκ-γκαρντ. Εχει τη προσωπική φάση, έχει το «φαρμακερό» τρίποντο και θα αποτελέσει μια έξτρα λύση στη «φαρέτρα» του Δημήτρη Πρίφτη, αν ο Σέρβος γκαρντ δεν είναι για παράδειγμα στη βραδιά του. Φυσικά θεωρείται ολίγον τι… extreme να είναι στην ίδια πεντάδα. Αν αυτό συμβεί τότε ο Μέικον θα έχει περισσότερο οργανωτικό ρόλο, αλλά η ομάδα θα «χάνει» από την επίθεσή του.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η επιθυμία να παραμείνει και ο Μάριο Χεζόνια ώστε να αγωνίζεται περισσότερο στο «3» (και στο «2» αν χρειαστεί σε ψηλό σχήμα) και να εναλλάσσεται με τον Παπαπέτρου. Αν ο Κροάτης παραμείνει (υπάρχει η σκέψη για 8 ξένους) τότε ο Δημήτρης Πρίφτης θα ισχυροποιήσει περισσότερο την περιφέρειά του με μπόλικη δόση αθλητικότητας και φάσεις 1vs1.

Εν ολίγοις, η παρουσία αυτής της τριπλέτας σε συνδυασμό με τους μυαλωμένους πόιντ γκαρντ θα προσφέρει ευτυχία στην περιφέρεια και θα περιορίσει τη στατικότητα με ή χωρίς τη μπάλα. Διότι αν δεν έχεις έναν ώριμο πόιντ γκαρντ, πώς θα αξιοποιήσεις τους σουτέρ σου;

Ρος και «Πάπι» νιώθουν άνετοι στη τοποθεσία ΟΑΚΑ!

Αναμφίβολα υπάρχουν δύο πρόσωπα που πετούν τη… σκούφια τους με τα νέα αγωνιστικά δεδομένα. Ο Ρος και ο Παπαπέτρου. Δύο τύποι που έκαναν τα πάντα στο παρκέ. Εκαναν περισσότερα από όσα τους αναλογούσαν. Ο Κουβανός γκαρντ-φόργουορντ είχε αποκτηθεί για να αγωνίζεται το πολύ 10 λεπτά ως πλέι μέικερ. Αμ… δε! «Βαπτίστηκε» ανεπιτυχώς ο βασικός πόιντ γκαρντ και είχε 3,7 ασίστ ανά αγώνα έχοντας τα «πράσινα» ηνία σε αυτό το κομμάτι. Ετσι, η ομάδα έχανε πολλές φορές στο «3». Φυσικά θα λογίζεται ως… μπαλαντέρ (από το «1» ως το «3»), αλλά με πιο λογικές αρμοδιότητες.

Από την άλλη, ο Παπαπέτρου δεν είχε βοήθειες και προσπαθούσε με προσωπικές φάσεις να δώσει λύσεις (12,1π.) ενώ έπαιζε συχνά-πυκνά στο «2» (σε ψηλά σχήματα). Εκανε και δουλίτσα στις ασίστ (2,4 μ.ο). Η υπερφόρτωση των γκαρντ (βασικός πόιντ γκαρντ, Πέρι, Μέικον, Νέντοβιτς) θα απελευθερώσει περισσότερο τους δύο προαναφερθέντες παίκτες. Θα έχουν λιγότερες σκοτούρες στο κεφάλι τους και θα μπορούν ψυχή τε και σώματι να αφοσιωθούν στα δικά τους καθήκοντα.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News