NBA: Τα δέκα σημεία-κλειδιά των τελικών Σανς-Μπακς

Ηταν επόμενο τα πιο περίεργα πλέι οφ όλων των εποχών να αναδείξουν και το πιο περίεργο ζευγάρι στους τελικούς. Φίνιξ και Μιλγουόκι πηδάνε στο τζάμπολ κι εμείς βουτάμε στα στοιχεία που θα καθορίσουν τη σειρά.

Απρόσμενοι, μα και συναρπαστικοί. Οι ΝΒΑ finals εκκινούν και φέρνουν αντιμέτωπους δύο συλλόγους που έχουν ξεχάσει από πότε έχουν να βρεθούν σε τελικούς. Οι Μπακς έχουν πάρει τον μονάκριβο τίτλο τους ακριβώς μισό αιώνα πριν, το 1971. Τρία δηλαδή χρόνια προτού βρεθούν για δεύτερη και τελευταία μέχρι φέτος φορά στην τελική σειρά στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Από τη μεριά τους οι Σανς, που έχουν και το πλεονέκτημα της έδρας, στοχεύουν στο πρώτο τους πρωτάθλημα, έχοντας επίσης συμμετάσχει δις σε ΝΒΑ finals: το 1976 και το 1993.

Μικρές αγορές το Φίνιξ και το Μιλγουόκι, ομάδες που ιδρύθηκαν στις συγκεκριμένες πόλεις ταυτόχρονα, το 1968! Κάποιες ομοιότητες τρομάζουν, όπως σίγουρα τρόμαξαν οι ίδιες τους αντιπάλους τους στα πλέι οφ. Οι «ήλιοι» απέκλεισαν κατά σειρά Λέικερς (4-2), Νάγκετς (4-0) και Κλίπερς (4-2), τα «ελάφια» Χιτ (4-0), Νετς (4-3) και Χοκς (4-2). Πλέον, έμειναν οι δυο τους. Πάμε να δούμε τα πρόσωπα και τα σημεία-«κλειδιά» των επικείμενων αναμετρήσεών τους.

 

1) Γιάννη, αργείς πολύ ακόμα;

Και μόνο βέβαια που ο άνθρωπος δίνεται day-to-day, είναι άκρως ενθαρρυντικό. Την γλίτωσε με μια απλή υπερέκταση στο γόνατο χτυπώντας στους τελικούς της Ανατολής, ωστόσο κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί όταν (και άμα) επιστρέψει. Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι απλώς ο δύο φορές ΜVP και ο παίκτης που κουβάλησε τους Μπακς μέχρις εδώ με 28,2 πόντους, 12,7 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ, αλλά έχει και την ιδιαιτερότητα των συγκλονιστικών φετινών του εμφανίσεων κόντρα στους Σανς: 80 πόντους και 19 ριμπάουντ είχε στα δύο σχετικά παιχνίδια! Το ακόμα τρομερότερο είναι ότι είχε 26/31 βολές. Αν παίξει κι είναι εύστοχος από τη γραμμή, η πλάστιγγα θα γείρει σαφώς προς τη μία μεριά.

 

2) Διαχείριση και καθαρό μυαλό

Στις δύο προαναφερθείσες αναμετρήσεις των ομάδων, νικητές αναδείχθηκαν οι Σανς στον πόντο: 125-124 στις 10 Φεβρουαρίου εντός και 128-127 στην παράταση (116-116) στις 19 Απριλίου εκτός. Στο πρώτο ματς, στο οποίο δεν έπαιζε ο νοσών από τον κορωνοϊό Χόλιντεϊ, οι Μπακς προηγήθηκαν με διψήφιες διαφορές στο δεύτερο ημίχρονο προτού βρεθούν στο -8 δυόμισι λεπτά πριν το τέλος. Επέστρεψαν, μα στην τελευταία φάση ο «Greek freak» της 47άρας δεν πρόλαβε να πάει μέχρι το καλάθι και το σουτ από τα 5 μέτρα ήταν άστοχο. Την άνοιξη ισοφαρίστηκαν στην κανονική διάρκεια από τον Μπούκερ και έχασαν από βολή του ίδιου παίκτη 0,3’’ πριν το τέλος του έξτρα πεντάλεπτου, επειδή ο Τάκερ έκανε φάουλ με το σκορ ισόπαλο. Στη διαχείριση των αγώνων που κρίνονται στο τέλος δεν παίρνουν καλό βαθμό και πρέπει να βελτιωθούν. Οι μόλις 25,2 πόντοι που σημειώνουν τα «ελάφια» στις τέταρτες περιόδου στα πλέι οφ τα κατατάσσουν δωδέκατα…

 

3) «Πολυβόλα» και όχι μόνο

Μια και ο λόγος για τον Ντέβιν Μπούκερ, ο νεαρός σούτινγκ του Φίνιξ είχε 54 πόντους στα δύο φετινά ματς με τους Μπακς, αλλά και 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Eχει ανεβάσει κατά ενάμιση πόντο (φτάνοντας τους 27) την παραγωγικότητά του στην post season σε σχέση με τη regular και ο περιορισμός του είναι πρωταρχικής σημασίας για το Μιλγουόκι. Το ίδιο ισχύει αντιστρόφως για τον Κρις Μίντλετον, ειδικά τώρα που είναι λαβωμένος ο Γιάννης. Ο από το 2013 γκαρντ-φόργουορντ των «ελαφιών» κατέγραψε (συνολικά) αντίστοιχο 44-12-16 στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου με τους Σανς, ενώ στους δύο τελευταίους ανατολικούς τελικούς που έλειψε ο Γιάννης, είχε 58-17-15 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες!

 

4) «Ασοι» κυριολεκτικά και μεταφορικά

Ακόμα πιο καθοριστικό μπορεί να αποβεί το ματς απ των βασικών πόιντ γκαρντ. Ο Κρις Πολ έκανε το τέλειο παιχνίδι στο Game 6 με τους Κλίπερς, έχοντας 41 πόντους και κανένα λάθος (!), ξεπαστρεύοντας την παλιά του ομάδα. Πρώτη φορά στην τεράστια καριέρα του φτάνει ο 36χρονος σε τελικούς και το κίνητρό του είναι μεγαλύτερο ίσως από κάθε άλλου παίκτη. Οι ενοχλήσεις στον ώμο στο ξεκίνημα των πλέι οφ έχουν υποχωρήσει, ο Covid-19 που τον χτύπησε στην αρχή των δυτικών τελικών πέρασε, μα τώρα παίζει με ενοχλήσεις στους συνδέσμους του δεξιού χεριού… Ανάλογα πολυσύνθετος κι ο Τζρου Χόλιντεϊ των Μπακς: 52 πόντοι και 22 τελικές πάσες απόντος του Αντετοκούνμπο στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, 17,6 και 8,4 αντιστοίχως στην post season, αναλαμβάνοντας συνήθως και το μαρκάρισμα του πιο επικίνδυνου περιφερειακού της αντίπαλης ομάδας!

 

5) Ζητούνται τρίποντα στο Μιλγουόκι

Με το… ΟΚ ποσοστό 37,3% σουτάρουν οι «ήλιοι» έξω από τα 7,25 μ. κατά την ποστ σίζον. Το 31,1% των «ελαφιών» από την άλλη δεν είναι καν ανεκτό, είναι κακό. Επείγει να βρουν το χέρι τους από μακριά οι παίκτες του Μπουντενχόλζερ, οι οποίοι σε ελάχιστα ματς των πλέι οφ έχουν ικανοποιητικά ποσοστά στα τρίποντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 16 ομάδες που έλαβαν μέρος στην τρέχουσα post season, μόνο οι Γουίζαρντς (για τους οποίους ήταν επιτυχία ότι έφτασαν στον πρώτο γύρο) και οι Λέικερς (που επίσης αποχαιρέτησαν στην αρχή και είχαν πολλά προβλήματα τραυματισμών) εμφάνισαν χειρότερα ποσοστά έξω από την άρκτο.

 

6) Small ball; Last year!

Επιτέλους, δύο ομάδες με κανονικούς σέντερ στην εποχή του small ball. Μη βιαστείτε να καγχάσετε για τον Μπρουκ Λόπεζ, που συνήθως στην επίθεση στέκεται έξω από το τρίποντο και περιμένει να του έρθει η μπάλα να σουτάρει δίχως ντρίμπλα. Ο τραυματισμός του Γιάννη τον… ξανάκανε κανονικό «πεντάρι» και στα Games 6 και 7 με τους Χοκς είχε 18/24 δίποντα και μόλις 1/3 σουτ έξω από τα 7,25 μ. Στη δε άμυνα μοιράζει τάπες αβέρτα: 18 στους οκτώ πιο πρόσφατους αγώνες. Τι να πει κανείς όμως και για τον Ντιάντρε Εϊτον; Ο Μπαχαμέζος του Φίνιξ είχε πεσμένα νούμερα στη regular season (σε σχέση και με πέρυσι και με πρόπερσι), αλλά στην post έχει τρελαθεί: 16,2 πόντοι με 70,6% στα δίποντα, 11,8 ριμπάουντ, 0,9 μπλοκ. Εντός πεδιάς έχει μίνιμουμ 50% και στις 16 εμφανίσεις του στα πλέι οφ, απέχοντας δύο ακόμα ματς από το απόλυτο ρεκόρ του Σακίλ Ο’ Νιλ σε post season.

 

7) Tο impact των αμυντικών εξπέρ

Τζέι Κράουντερ και Πι Τζέι Τάκερ. Τύποις φόργουορντ και δη προς το… πάουερ, στην πραγματικότητα δύο από τους ελάχιστους ΝΒΑers που μπορούν να μαρκάρουν παίκτες σχεδόν κάθε θέσης. Στην επίθεση σπανίως θα τους δείτε να εκτελούν για δύο. Ο πρώτος έχει και αγώνες με πέντ’-έξι εύστοχα τρίποντα, ο δεύτερος αραιά και πού «στάζει» δυο-τρία από τις αγαπημένες του γωνίες. Εχουν και τρομερό στόρι να τους ακολουθεί. Ο 31χρονος Κράουντερ είναι ο μοναδικός παίκτης και από τις δύο ομάδες με εμπειρία τελικών, φτάνοντας μόλις πέρυσι σε αυτούς με το Μαϊάμι και αφότου πρώτα απέκλεισε τους Μπακς, με κομβικό σημείο του θριάμβου των Χιτ τη δική του άμυνα πάνω στον Γιάννη! Ο 36χρονος Τάκερ του Μιλγουόκι, που παίζει και στο «5» παρά τα μόλις 196 εκατοστά του, χρωστάει το γεγονός ότι κάνει καριέρα στο ΝΒΑ στους Σανς. Αυτοί τον περιμάζεψαν το 2012 και του έδωσαν δεύτερη ευκαιρία μετά τη rookie season του στο Τορόντο! Τον κράτησαν πέντε χρόνια, ενώ προηγούμενως ο βετεράνος πια Πι Τζέι είχε περάσει από διάφορες Ντονέτσκ και Μπνέι Χασαρόν, όπως βέβαια και από τον Αρη.

 

8) Τα ριμπάουντ είναι υπόθεση «ελαφιών»

Αν στα ποσοστά στα τρίποντα (όπως και στις βολές, το 86,2% με το 71,3% είναι τεράστια διαφορά…) υπερέχει ξεκάθαρα το Φίνιξ, στα ριμπάουντ την υπεροχή την έχει το Μιλγουόκι. Οπως και στη regular season, τα «ελάφια» πρωταγωνιστούν σε ολόκληρη τη λίγκα, μαζεύοντας κατά μέσο όρο 49,9 «σκουπίδια» στα πλέι οφ. Μακράν τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα. Τα 44,1 των Σανς δεν είναι λίγα, είναι όμως… αισθητά λιγότερα. Ο Εϊτον θα χρειαστεί βοήθεια σε αυτόν τον τομέα, αν και ενδεχόμενες απουσίες του Αντετοκούνμπο θα αλλάξουν όπως είναι φυσικό άρδην τα δεδομένα εδώ.

 

9) Μέτριοι πάγκοι, υποψήφιοι x-factors

Δεν θα λέγαμε ότι παίρνουν μεγάλη δύναμη από τους αναπληρωματικούς τους οι ομάδες, κάθε άλλο. Ελαφρώς καλύτεροι δείχνουν οι Σανς, αν και ο πόιντ γκαρντ Κάμερον Πέιν ήταν non-factor στα τέσσερα πιο πρόσφατα ματς με τους Κλίπερς, αμέσως μετά την 29άρα του απόντος του Πολ. Ο φόργουορντ Κάμερον Τζόνσον ήταν και βασικός μέσα στη χρονιά, πρέπει να βγει περισσότερο μπροστά. Το ίδιο ο Ντάριο Σάριτς, που έχει βαρύνει στο ΝΒΑ και στο Φίνιξ χρησιμοποιείται περισσότερο στο «5». O Tόρεϊ Κρεγκ είναι αμυντικό «εργαλείο», ενώ στην κατηγορία των x-factors μπορεί να ενταχθεί και ο Μικέλ Μπρίτζες, αν και πενταδάτος. Ο νεαρός σμολ φόργουορντ κάνει πολλές δουλειές και ενίοτε τη διαφορά επιθετικά. Στο Μιλγουόκι ελπίζουν να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ο φόργουορντ-σέντερ Μπόμπι Πόρτις, ακόμη κι αν γυρίσει ο «Greek freak». O πολύπειρος «άσος» Τζεφ Τιγκ έβαλε 11 πόντους στη νίκη-πρόκριση στην Ατλάντα, πέραν τούτου ουδέν όμως στην post season. Πιο σταθερός ο φόργουορντ Πατ Κόνατον, πολύ θα ήθελαν ένα ξέσπασμα τα «ελάφια» από τον σουτέρ ρυθμού Μπριν Φορμπς, για ολιγόλεπτες -και αν- αμυντικές αποστολές ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.

 

10) Μόντι και Μάικ, η μάχη των πάγκων

Αφήσαμε για το τέλος την πιο σημαντική παράμετρο, αυτήν των προπονητών. Ο Μόντι Γουίλιαμς των Σανς είναι μια από τις πιο αγαπητές φιγούρες στο ΝΒΑ και διανύει τη δεύτερη σεζόν του στην Αριζόνα. Βασική επιθετική του φιλοσοφία είναι το pick n’ roll, χάρη στον Κρις Πολ φυσικά. Τον CP3 τον είχε παίκτη και πριν από μία δεκαετία στη Νέα Ορλεάνη, από την οποία ο έμπειρος πόιντ γκαρντ αποχώρησε πρώτος. Ο Γουίλιαμς συνέχισε μετά το 2015 ως ασίσταντ σε Οκλαχόμα και Φιλαδέλφεια, προτού γίνει χεντ κόουτς. Από την άλλη, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ είναι μάλλον αμφιλεγόμενος. Εμμονικός σε κάποια πράγματα, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα κρατήσει τον Μπρουκ Λόπεζ σε καταστάσεις drop στην άμυνα ώστε να κόψει τους διαδρόμους προς το καλάθι των Μπακς, δίνοντας το μακρινό σουτ. Του πιστώνουμε πάντως ότι ελλείψει Γιάννη, έδωσε εντολή για inside game με αιχμή τον βασικό του σέντερ και τα κατάφερε περίφημα. Κόουτς της χρονιάς το 2015 και το 2019. Ποιος πήρε φέτος το βραβείο; Ο Γουίλιαμς!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News