Γιόνας Γερέμπκο: Αποβλήθηκε από την Εθνική Σουηδίας εξαιτίας της συμφωνίας του με την ΤΣΣΚΑ

Γιόνας Γερέμπκο: Αποβλήθηκε από την εθνική Σουηδίας εξαιτίας της συμφωνίας του με την ΤΣΣΚΑ

Η σουηδική Ομοσπονδία μπάσκετ έθεσε εκτός Εθνικής Ανδρών τον Γιόνας Γερέμπκο λόγω της απόφασής του να υπογράψει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η σουηδική Ομοσπονδία τονίζει πως ο γενικός γραμματέας της, Φρέντρικ Τζουλάμο, επικοινώνησε με τον Γιόνας Γερέμπκο χθες (30/3) εξηγώντας του πώς αυτή η απόφαση έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες του σουηδικού μπάσκετ και την ξεκάθαρη θέση της Ομοσπονδίας για το θέμα της Ρωσίας.

Η απώλεια του πρώην ΝΒΑερ είναι σημαντική για την εθνική Σουηδίας που μετέχει στον 3ο όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, μαζί με τη Φινλανδία, τη Σλοβενία και την Κροατία.

Η ανακοίνωση της σουηδικής Ομοσπονδίας:

«Η σουηδική Ομοσπονδία μπάσκετ έμαθε χθες, Τετάρτη (30/3), ότι ο Γιόνας Γερέμπκο, ο οποίος πρόσφατα εκπροσώπησε τη Σουηδία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Κροατίας, υπέγραψε συμβόλαιο με τον ρωσικό σύλλογο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο σύλλογος προς το παρόν έχει αποβληθεί από τις διεθνείς διοργανώσεις και μετέχει μόνο στη ρωσική Λίγκα, αφού υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η σουηδική Ομοσπονδία μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με την κυβέρνηση και τον κόσμο του αθλητισμού της χώρας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που έχει τη στήριξη της μπασκετικής κοινότητας.

Στον εντός έδρας αγώνα με την Κροατία, εμείς και οι παίκτες σταθήκαμε μαζί υπέρ της ειρήνης, ενώ έχει ξεκινήσει και έρανος για χάρη των θυμάτων του πολέμου. Πολλές ομοσπονδίες της χώρας έχουν δείξει ότι συμφωνούν με διάφορους τρόπους τον τελευταίο μήνα. Επιπλέον, η σουηδική Ομοσπονδία έχει δείξει ανοιχτά τη στήριξή της στην απόφαση της FIBA να αποβάλλει την Ρωσία από όλα τα πρωταθλήματα και τους αγώνες.

Ένας παίκτης της εθνικής ομάδας, εκπροσωπεί το σουηδικό μπάσκετ, ενώ είναι και ένα πρόσωπο με το οποίο έχουμε ανθρώπινη σχέση. Για αυτόν τον λόγο, ήταν σημαντικό για εμάς να μιλήσουμε απευθείας με τον Γιόνας Γερέμπκο πριν ανακοινώσουμε τη θέση μας. Την Τετάρτη, ο Φρέντρικ Τζουλάμο, γενικός γραμματέας της σουηδικής Ομοσπονδίας μπάσκετ, μίλησε με τον Γιόνας Γερέμπκο για την επιλογή του να αγωνιστεί στη Ρωσία και του τόνισε πώς αυτή η απόφαση έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες του σουηδικού μπάσκετ, καθώς και για την ξεκάθαρη θέση μας για το θέμα της Ρωσίας.

Μετά από αυτή τη συζήτηση, δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσει ο Γιόνας Γερέμπκο την εθνική ομάδα της Σουηδίας».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News