Δημήτρης Ιτούδης στο sportday.gr: «Ο Νικ έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση να προβλέπει καταστάσεις»

Ο Νικ Καλάθης είναι το πρόσωπο της Ευρωλίγκας μια και πλέον είναι ο «βασιλιάς» στις ασίστ στη ιστορία της διοργάνωσης. Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στο sportday.gr για το… φαινόμενο.

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στο sportday.gr μετά το σημαντικό επίτευγμα του Mr. Assist της Ευρωλίγκας, Νικ Καλάθη και τόνισε: «Το έκανε με μεγάλη δουλειά με μεγάλο κόπο».

 

Εκείνο το βράδυ της 22ης Οκτωβρίου του 2009 στο Μιλάνο

Το παιχνίδι κόντρα στην Μονακό ήταν ιστορικής σημασίας. Ο Νικ Καλάθης ήθελε μόλις 2 ασίστ για να μπορέσει να φτάσει στη κορυφή της λίστας όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα και το έκανε πράξη ρίχνοντας…6άρες. Ο διεθνής γκαρντ της Μπαρτσελόνα έχει πλέον 1612 ασίστ σε 268 παιχνίδια στην διοργάνωση και άφησε πίσω του τον Βασίλη Σπανούλη. Είναι 33 ετών και φυσικά συνεχίζει με στόχο να φτάσει το νούμερο σε ιλιγγιώδες επίπεδο. Ηταν 22 Οκτωβρίου του 2009 όταν ο διεθνής γκαρντ κόντρα στην Αρμάνι (νίκη με 75-67) είχε καταγράψει την πρώτη του ασίστ (μοναδική σε εκείνο το ματς και μπορείτε να την δείτε στο 3.29 του βίντεο και έπειτα) που έμελλε να ήταν η αρχή της δικής του «αυτοκρατορίας». Επιχείρησε να κάνει ντράιβ στον αριστερό διάδρομο, έκανε «split out» δίνοντας πάσα στον Διαμαντίδη ο οποίος με τρίποντο συνέβαλε στη πρώτη ασίστ του Νικ Καλάθη. Ο 20χρονος τότε Ελληνας γκαρντ ο οποίος μάθαινε τα… κατατόπια προερχόμενος από το κολέγιο Φλόριντα Στέιτ μάθαινε δίπλα στους καλύτερους και έτσι εξελίχθηκε σε έναν από τους πληρέστερους γκαρντ της Ευρώπης.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για τον Νικ, το άξιζε και του εύχομαι εις ανώτερα»

Ο Νικ Καλάθης είχε δίπλα του παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Όμως τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν ήταν κάτω από τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Δημήτρη Ιτούδη που επί μία τριετία (2009-2012) τον… ζύμωσαν μπασκετικά για να μπορέσει να μάθει καλά αυτή τη θέση. Ο Δημήτρης Ιτούδης, νυν κόουτς της ΤΣΣΚΑ, πέρασε ατελείωτες ώρες στο γήπεδο μαζί με τον Ελληνα γκαρντ για να μπορέσει να του μεταφέρει τις μπασκετικές του γνώσεις. Ο άλλοτε συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και φυσικά ο πιο επιτυχημένος Ελληνας κόουτς της Ευρώπης μίλησε στο sportday.gr και έκανε το δικό του σχόλιο μετά από αυτό το σημαντικό επίτευγμα που κατόρθωσε ο τρομερός Καλάθης. Είμαι πολύ υπερήφανος για τον Νικ, για την οικογένειά του, το αξίζει, το έκανε με μεγάλη δουλειά με μεγάλο κόπο με απεριόριστο ταλέντο και ουσιαστικά μια ιδιαίτερη αίσθηση του να προβλέπει καταστάσεις για να βρίσκει πάσες μέσα στο γήπεδο. Οπότε του εύχομαι και εις ανώτερα, να έχει την υγεία του και όλοι εμείς που έχουμε συνεργαστεί μαζί του και έχουμε κατακτήσει μαζί τρόπαια, έχουμε κερδίσει, έχουμε χάσει, έχουμε βελτιωθεί ο καθένας και σαν άνθρωπος και σαν προπονητής. Του εύχομαι καλή συνέχεια».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News