ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΟΥΪΛΚΙΝΣ: «Το σπουδαιότερο και πλέον απολαυστικό… πικ νικ στην ιστορία του ευρωπαϊκού και ελληνικού μπάσκετ» (vids, pics)

Τα 62α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα ο σούπερ-σταρ του ΝΒΑ που τη σεζόν 1995-96 θαυμάσαμε από κοντά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού τον οποίο οδήγησε στον πρώτο από τους έξι θριάμβους του στην Euroleague

Το σχετικό σύνθημα των φιλάθλων την εποχή εκείνη, προϊόν και του απίστευτου του γεγονότος της έλευσης του στη χώρα μας, υποστήριζε μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Ήρθες στην Ελλάδα για πικ- νικ, Ντομινίκ, Ντομινίκ». Όμως όπως και να ερμηνεύσει κανείς, και εκ των υστέρων, εκείνη την κοσμοϊστορική υπέρβαση που πραγμάτωσε ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος το σίγουρο είναι ότι οι περίπου 10 μήνες της παρουσίας του σούπερ- σταρ του ΝΒΑ στην Ελλάδα συνοδεύτηκαν όχι απλά από έναν άνευ προηγουμένου και επομένου άκρατο ενθουσιασμό στις τάξεις της τρανής ομάδας της Αθήνας, και των φίλων του σπορ στη χώρα μας, αλλά και το ξεκίνημα των κορυφαίων θριάμβων του Παναθηναϊκού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Γιατί βλέπετε ο γεννημένος στο Παρίσι σαν σήμερα το 1960 Ζακ Ντομινίκ Ουίλκινς θα επέστρεφε κάτι παραπάνω από 36 χρόνια μετά στην Πόλη του Φωτός για να την φωτίσει στα πράσινα και να αποζημιώσει με τον πλέον ονειρεμένο τρόπο τον κορυφαίο παράγοντα όλων των εποχών  για το ελληνικό μπασκετ. Αν και εν τέλει  είπε ένα πρόωρο και κάθε άλλο παρά ιδανικό αντίο καθώς δεν ολοκλήρωσε το μαγικό τρεμπλ που είχε δίχως άλλο… υποσχεθεί ως φυσική συνέπεια η μαγευτική αύρα της έλευσης του.

Το πιο …αρπακτικό κι εντυπωσιακό γεράκι όλων των εποχών

Προηγούμενα ο απόφοιτος του Πανεπιστήμιου της Τζόρτζια που  επιλέχθηκε στην 3η θέση του ντραφτ από τους  Γιούτα Τζαζ το 1982 και αποκτήθηκε από τους  Ατλάντα Χοκς με ανταλλαγή είχε …προλάβει να κάνει απίθανα πράγματα με την ομάδα της Τζόρτζια,  ενώ παραμένει έκτοτε το μεγαλύτερο όνομα που έχει έρθει ποτέ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Στη χρυσή εποχή του κορυφαίου πρωταθλήματος του σπορ στις δύο τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα,   αποτελούσε μαζί με τους Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ και φυσικά τον Μάικλ Τζόρνταν την ελίτ.  Το δίχως υπερβολή  αντίπαλο δέος της μαγείας  του «αέρινου». Τόσο στις επικές τους μονομαχίες στα παιχνίδια των Χοκς με τους Μπουλς (όπως αυτό με τους 57 δικούς του πόντους και τους 41  του Τζόρνταν), όσο και στην τρομερή μεταξύ τους κόντρα στους διαγωνισμούς καρφωμάτων, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80′.

 

Στον οποίο δις αναδείχθηκε θριαμβευτής, το 1985 και το 1990 ενώ το 1988 ο «Air» είχε μεν πάρει τη ρεβάνς όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως σε εκείνη τη μάχη ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού αδικήθηκε από τους κριτές και έπρεπε να ήταν εκείνος ο νικητής.

Η διαφορά τους όμως εντοπίζεται και στο ότι αντίθετα από τον σύμφωνα με την πλειοψηφία ειδικών και μη κορυφαίου όλων των εποχών δεν έφτασε ποτέ σε ένα δαχτυλίδι ή έστω σε έναν τελικό. Μένοντας τελικά πρίγκιπας χωρίς στέμμα. Είχε  παρόλα αυτά 12  σπουδαίες χρονιές στους Χοκς. Μέσος όρος πόντων πάνω από 20-25 ενώ δυο σεζόν  ξεπέρασε τους 30. Το 1986 με 30.3 ήταν πρώτος σκόρερ, ενώ το 1988 είχε 30.7.  Αλλά και εννέα συμμετοχές σε all star games και αποτέλεσε μέλος της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης και αργότερα (2006) επάξια μπήκε στο Hall Of Fame. Παράλληλα οι θεαματικές του ενέργειες του έδωσαν το παρατσούκλι «Human High-light film» κύρια ως έκφραση του τρομερού καρφώματος-ανεμόμυλου, που έγινε το σήμα-κατατεθέν του.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε το κορυφαίο μεταγραφικό «κάρφωμα» στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Αυτόν τον υπεραθλητή λοιπόν που στο Μουντομπάσκετ του Καναδά το 1994 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και εκλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης,  ο οποίος έπειτα από ένα μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τους Κλίπερς και τους Σέλτικς αναζητούσε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του έφερε στην Ελλάδα η οικογένεια Γιαννακόπουλου.

Το όνομα του είχε πέσει ένα χρόνο πριν, στο πράσινο τραπέζι! Ο θρύλος θέλει  τον Αμερικανό σούπερ-σταρ να ήταν έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο για να έρθει στην Αθήνα, αλλά μία ώρα πριν ακύρωσε την πτήση του. Το 1995, ο Ουίλκινς ολοκλήρωνε τη σεζόν στο ΝΒΑ με 17.8π και 5.2ρ. Ο μικρότερος απολογισμός του μετά τη ρούκι καριέρα του και οι Γιαννακόπουλοι επιστρέφουν. Παρότι … δεσμευμένος με συμβόλαιο με την ομάδα της Βοστώνης κατανοούν δεν θα έλεγε όχι σε μια γενναία πρόταση. Ακόμα πιο δυνατή από εκείνη την οποία είχε αρνηθεί λίγο καιρό πριν  ο Άρβιντας Σαμπόνις. Καταμεσής του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, ο κύριος Παύλος εμφανίζεται με τον Ουίλκινς στα επίσημα του ΟΑΚΑ. Πάταγος! Οι Παναθηναϊκοί του δείχνουν το γήπεδο στο οποίο θα έπαιζε η ομάδα την επόμενη σεζόν (αργότερα ο  Αμερικανός απόλυτος σταρ θα το χαρακτήριζε το πιο κρύο που έπαιξε ποτέ, λόγω των προβλημάτων στη θέρμανσή του, ειδικά στις προπονήσεις). Ο Ουίλκινς εντυπωσιάζεται και ακόμα περισσότερη η… σύζυγός του Νικόλ και το ζεύγος θαυμάζει  τον… κήπο του σπιτιού του διοικητικού ηγέτη της αθηναϊκής ομάδας: «Κύριε πρόεδρε έχετε πολύ ωραίο σπίτι και υπέροχο κήπο» ήταν το σχόλιο του Ντομινίκ και ο ηγέτης των «πράσινων» απαντάει με  την ιστορική ατάκα: «Πες εσύ το ναι και θα σου φτιάξω ένα ωραιότερο, όταν με το καλό έρθεις στην Αθήνα…». Το να πειστεί όμως να διασχίσει τον Ατλαντικό για να έρθει στη χώρα μας  όχι για διακοπές αλλά για να βγάλει το ψωμί και το παντεσπάνι οι  χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Γη και ύδωρ

Αρχικά, η απόσταση των δύο πλευρών  ήταν μεγάλη. Εκείνη του Αμερικανού ζητάει τριετές συμβόλαιο  με ετήσιες αποδοχές  ισάριθμων εκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό σχεδόν απαγορευτικό, ακόμη και για τους κάθε άλλο παρά φειδωλούς Γιαννακόπουλους. Οι μέρες περνούν, οι συζητήσεις τελματώνουν, με τον  ισχυρό άνδρα του Παναθηναϊκού, που είχε στραμμένη την προσοχή του στην υπόθεση Βράνκοβιτς (με τον οποίο, εν τέλει, συμφωνεί για ανανέωση της συνεργασίας τους έναντι 1.600.000 δολαρίων) να δηλώνει: «Αν ρίξει τις απαιτήσεις του, τον φέρνω στις επόμενες 48 ώρες, στην Ελλάδα».  Ο Ουίλκινς έχει ψιλοξεμπερδέψει με το συμβόλαιο των Σέλτικς και σκέφτεται ξανά την πρόταση της ελληνικής ομάδας που κάνει κίνηση ματ.

Προσφέρει 7 εκατομμύρια δολάρια, για δυο χρόνια! Βασικό μισθό 3,5 εκατομμύρια ενώ τα μπόνους προέβλεπαν άλλες 300 χιλιάδες. Μάλιστα, το συμβόλαιο τη σεζόν 1997-1998 θα ανέβαινε το ποσό στα 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα περισσότερα εξ αυτών θα πάνε στην τσέπη του Ντομινίκ, όχι όπως στο ΝΒΑ που το 40% και πλέον τα εισέπραττε εν τέλει η εφορία.

 Ο «Human High-light film» γίνεται… Έλληνας

Στις 12 Αυγούστου η επικά λακωνική ανακοίνωση του ΤΑΚ Παναθηναϊκός μένει στην ιστορία καθώς «ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας με τον αθλητή Ντομινίκ Ουίλκινς». Ο  τελευταίος που εγκατέλειψε το ένα τρυφίλλι για να πάει στο άλλο  έχοντας πάρει σαν προκαταβολή σχεδόν τα μισά από τα συμφωνηθέντα, υπογράφει πριν καν περάσει από ιατρικές εξετάσεις (τις έκανε όταν ήρθε στην Ελλάδα δύο και πλέον εβδομάδες αργότερα).

Ακολούθησε η υποδοχή του μεσία την 1η Σεπτεμβρίου, στο παλαιό ανατολικό αεροδρόμιο της Αθήνας όπου έγινε της κακομοίρας με περισσότερους από 4.000 φιλάθλους  παρόντες στο πανηγυρικό καλωσόρισμα « Ηταν απίστευτο και δεν θα τους απογοητεύσω. Πριν φτάσω ένιωθα λίγο αμήχανος και νευρικός αλλά το ξεπέρασα μόλις είδα τι γινόταν στο αεροδρόμιο, ηρέμησα. Πιστεύω ότι είναι μία νέα αρχή για μένα. Γνωρίζω ότι η ομάδα έχει σπουδαίους φιλάθλους που έχουν συνηθίσει να κατακτούν τίτλους. Ελπίζω να φτάσουμε ένα σκαλί πιο ψηλά. Νιώθω έτοιμος αλλά ίσως να μην είμαι στον ίδιο ρυθμό με τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου. Το σίγουρο είναι ότι κάτι θα προσθέσω και θ’ αφήσω τον χρόνο για να με κρίνουν»  ομολογεί και πέντε μέρες μετά απόγευμα  λίγο μετά την επίσημη του παρουσίαση 10.000 κόσμος μαζεύτηκε στο ΟΑΚΑ για την πρώτη προπόνηση του στην Ελλάδα. Πρωτόγνωρες  σκηνές και για τον ίδιο που γινόταν αποδέκτης λατρείας και μηνυμάτων ελπίδας σε κάθε του δημόσια έξοδο να παραδέχεται σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε στη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας: «Δεν περίμενα ότι στην Ελλάδα θα ένιωθα τόσο μεγάλη πίεση. Μου φαίνεται απίστευτο πόσο παθιασμένοι είστε με τη νίκη. Με το μπάσκετ. Ηρεμήστε. Για ένα παιχνίδι μιλάμε…».  Το  «πράσινο» του ντεμπούτο έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου στο Κάουνας της Λιθουανίας, όπου στα προκριματικά της Ευρωλίγκας,  έδωσε το «παρών» στο 59-56 του ΠΑΟ εναντίον της Ζαλγκίρις με 28 λεπτά παρουσίας 9π (2/9δ, 0/3τρ, 5/6β) και 6 ριμπάουντ.  Την 1η Οκτωβρίου 1995 στον πρώτο του αγώνα, για το ελληνικό πρωτάθλημα  στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Πανιώνιο ο Παναθηναϊκός  επικρατεί δύσκολα 92-86  με τον για τους φίλους του «Νικ»  να μοιάζει βαρύς και δισκίνητος.  Έβαλε το πρώτο του καλάθι, μόλις στο 16ο λεπτό. Η μετάβαση από την πραγματικότητα του ΝΒΑ σε εκείνη του ευρωπαϊκού μπάσκετ κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν ακόμα και για έναν κορυφαίο όπως ο Ουίλκινς. Ο πρώτος που βγήκε να τον υπερασπιστεί ήταν ο νεοφερμένος τεχνικός των «πρασίνων» Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ο οποίος καθησύχασε τους φίλους της ομάδας «μην ανησυχείτε,  σύντομα θα τον δείτε να παίζει όπως περιμένετε…». Η σχέση του Αμερικανού όμως με τον Σέρβο τεχνικό κάθε άλλο παρά αγαστή ήταν.

Οι προπονήσεις εκτός από σκληρές ήταν πολλές φορές και διπλές μέσα στην ημέρα, κάτι που δεν μπορούσε να χωνέψει με τίποτα ο Αμερικανός σούπερ σταρ. «Ναι, το είχα πει τότε, μου φερόταν σα να ήμουν σκυλί. Είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούσα να προπονηθώ δύο φορές την ημέρα, τουλάχιστον όχι πάντα. Τον πληροφόρησα λοιπόν ότι τη μία φορά που μπορούσα, θα έδινα τα πάντα. Θυμάμαι κάποια στιγμή που μάζεψε τους συμπαίκτες μου και τους είπε «ο Ντομινίκ Γουίλκινς είναι μαλάκας, αλλά τον χρειαζόμαστε» είχε δηλώσει σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη του σε μέσο της πατρίδας μας.  Ο Μάλκοβιτς φανατικός πιστός στις αρχές της σιδηράς πειθαρχίας, θεωρούσε υπερόπτη και «λουφαδόρο» τον Ουίλκινς. «Ήταν μεγάλος σταρ στο ΝΒΑ αλλά στην Ευρώπη ήρθε για να κοροϊδεύει τον κόσμο και να βγάλει λεφτά» φέρεται να είχε πει ο Σέρβος τεχνικός  που αρνήθηκε ακόμα και την αγκαλιά στον Αμερικανό στον μέγιστο άθλο της ομάδας λίγους μήνες μετά,  ενώ τον κατηγορούσε ότι υποκρινόταν πως έχει άσθμα.

Άναψε τα φώτα στο Παρίσι

 Όμως την περιπετειώδη και συναρπαστική σεζόν 1995-96 αν και  λίγες φορές είδαμε ελάχιστες φορές τον … κανονικό Ουίλκινς στα μεγάλα ραντεβού της ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από «παρών».Στον προημιτελικό Κύπελλου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στις 21/2/1996 έκανε όργια με 32 π. (11/16 διπ., ¼ τρίπ.) και 11 ριμπάουντ, οδηγώντας τους πράσινους στο άνετο 85-72 ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου. Τίτλο … πολύτιμο τότε για τον διψασμένο και «στερημένο» στο πρωτάθλημα (ο τελευταίος το 1984 και ο επόμενος θα αργούσε ακόμη δύο χρόνια) Παναθηναϊκό. Στον τελικό απέναντι στον Ηρακλή, των Τάρπλεϊ και ΜακΝτάνιελ, σταμάτησε τους 25, με τον ΠΑΟ να  επικρατεί 85-74 και τον ίδιο να σηκώνει την πρώτη κούπα στην καριέρα του.

Και έπειτα τα κατορθώματα στην Ευρώπη. Αφού στα πλέι-οφ με την Μπενετόν Τρεβίζο σε τρεις αγώνες είχε μ.ο 25π και 7ρ στον ημιτελικό  κόντρα στην ΤΣΣΚΑ σε 40 λεπτά συμμετοχής ο απολογισμός ήταν 35 πόντοι  (8/14δ, 2/4τρ, 13/13β) 8 ριμπάουντ , 2ασίσυ και 8 λάθη. Για να έρθει η μεγάλη βραδιά στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα.  Η παρουσία του στο παρκέ ήταν 38 λεπτά  με 16π (7/14δ, 0/1τρ, 2/3β) 10ρ, 1ασ, 1κλ, 1λ) και μπορεί στο τέλος την παράσταση να έκλεψε το σωτήριο μπλοκ της νίκης από τον Βράνκοβιτς όμως ελάχιστοι αμφέβαλαν για το δίκαιο της ανάδειξης του ως MVP.

 

 

Ο Παναθηναϊκός ήταν χάρη στο μεγαλύτερο του απόκτημα στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην Ιστορία. Λίγες εβδομάδες μετά όλοι περίμεναν ότι θα αποτελούσε το θεμέλιο λίθο της επιστροφής του και στον ελληνικό θρόνο στη σειρά των τελικών με τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό.

 

Ο θαυμασμός, ο τραυματισμός στο ΣΕΦ και το άδοξο πρόωρο αντίο

Στις 12 Μαΐου, στον τρίτο εξ αυτών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας  περίπου πέντε λεπτά πριν από τη λήξη, αρπάζει την μπάλα με το ένα χέρι μετά από το άστοχο σουτ του Οικονόμου και την καρφώνει με μανία στο καλάθι του Ολυμπιακού, παίρνοντας παραμάζωμα σέντερ των Πειραιωτών Παναγιώτη Φασούλα. Ακολουθεί ένα μακρόσυρτο «ωωωωωω» από τους οπαδούς του  γηπεδούχου και… κάποια αμυδρά χειροκροτήματα. Ίσως η μοναδική φορά στην Ιστορία που χειροκροτήθηκε «πράσινος» μπασκετμπολίστας, έστω κι αυθόρμητα, στο «Παλέ»!Παραμένει μυστήριο το τι ακριβώς συνέβη και αν όντως τραυματίστηκε στον αχίλλειο τένοντα στον αγώνα εκείνο. Φήμες τον ήθελαν να προσποιείται τον τραυματία. Κάθισε στον πάγκο με πολιτικά στον τέταρτο τελικό στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έκανε μεν το 2-2 όμως είχε ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τις ΗΠΑ, όταν η ομάδα γνώρισε στο ΣΕΦ για τον 5ο τελικό τον διασυρμό 73-38 στην πιο ευρεία ήττα της ιστορίας της στα αιώνια ντέρμπι. Φήμες τον ήθελαν να… χρωστάει δανεικά σε πολλούς από τους συμπαίκτες του! Μετά τη φυγή του η διοίκηση του ΠΑΟ κινήθηκε εύλογα δικαστικά για να γλιτώσει το δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του, αφού δεν υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας. Ακόμα και έτσι όμως η «πράσινη οικογένεια» δεν μπορεί  να αισθάνεται παρά μόνον υπερηφάνεια για την παρουσία του στους κόλπους της. Και ο ίδιος να την ευχαριστεί διότι του πρόσφερε τους δύο τίτλους της καριέτας του.

Η έλευση ενός  εν λόγω NBAer  στην Ευρώπη, ακόμα και σήμερα μνημονεύεται ως η κορυφαία μεταγραφή (μαζί με εκείνη του Μπομπ Μάκαντου στην ιστορία του μπάσκετ της «Γηραιάς Ηπείρου». Κι όχι άδικα… Ο «Human Highlight Film» που με ταπεινοφροσύνη είχε πει « είσαι όσο καλός είναι η ομάδα σου» είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των Ατλάντα Χοκς με 23.292 πόντους. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στο  σπουδαιότερο πρωτάθλημα του πλανήτη με 26.668 ( επίδοση που τον τοποθετεί στην 14η θέση των σκόρερ όλων των εποχών) σε 1074 ματς καθώς και 6.7 ριμπάουντ και 2.5 τελικές πάσες,  κι άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στο σπορ.

 

 

Οι τίτλοι τέλους ήρθαν μετά από μια χρονιά στη Φορτιτούντο Μπολόνια και μια σύντομη επιστροφή στα γήπεδα του ΝΒΑ  με τους Σπερς και τους Ορλάντο Μάτζικ  παίζοντας μαζί με τον αδερφό του, Τζέραλντ Ουίλκινς. Οι Χοκς έχουν αποσύρει τη φανέλα με το Νο21 προς τιμήν του, στις 6 Μαρτίου  2015 αποκάλυψαν ένα άγαλμα του μπροστά από το Philips Arena ενώ σε δύο ακόμα σπουδαίες αναγνωρίσεις,  αφενός ένα χρόνο μετά εισήχθη στο Κολεγιακό Hall of Fame  ενώ πριν από λίγους μήνες έστω και με απαράδεκτη καθυστέρηση συμπεριλήφθηκε στην επετειακή επιλογή των 75 καλύτερων του NBA με τη συμπλήρωση  ισάριθμων  χρόνων ιστορίας  της υπέρτατης διοργάνωσης του μπάσκετ. Για ποιο πικ-νικ μιλούσε λοιπόν εκείνο το παρόλα αυτά επιτυχημένο άσμα των φιλάθλων;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News