Παναθηναϊκός: Βίντεο - Για αυτά απέκτησε τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ

Παναθηναϊκός: Βίντεο – για αυτό απέκτησε τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ ο Παναθηναϊκός και έβαλε στο ρόστερ του ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ.

Γεννημένος το 2005 στη Θεσσαλονίκη, με ρίζες από τη Γεωργία, ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ έχει συστηθεί για τα καλά στο αθλητικό γίγνεσθαι ως το next big thing του ελληνικού -και όχι μόνο- μπάσκετ, με τον Παναθηναϊκό να είναι η ομάδα που θα συνεχίσει την καριέρα του.

Αγωνιζόμενος στις ακαδημίες της «ΔΕΚΑ», ένα δημιούργημα του Νίκου Χατζηβρέτα στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, ο Σαμοντούροβ με τα πεπραγμένα του στα τουρνουά των μικρών ηλικιών τραβάει διαρκώς πάνω του τα βλέμματα. Με ύψος 2.08 και ένα τεράστιο άνοιγμα χεριών, ο Σαμοντούροβ δεν εντυπωσιάζει μόνο για τα φυσικά του προσόντα, αλλά κυρίως για την ωριμότητα με την οποία αγωνίζεται και διαβάζει τις φάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι «μεγάλοι» της χώρας θέλησαν να ασχοληθούν από νωρίς με τον Παναθηναϊκό να τον… κλέβει από τα χέρια του Ολυμπιακού, που ασχολήθηκε αρκετά με την περίπτωσή του. βλέποντας σε αυτόν τον επόμενο… Ποκουσέφσκι, Βούκσεβιτς και ούτω καθεξής, όμως ένα προσωπικό του ζήτημα δεν του επέτρεψε να αφήσει από τόσο μικρός τη Θεσσαλονίκη. Οι «πράσινοι» κέρδισαν, εν τέλει, στην κούρσα τον αιώνιο αντίπαλο και προσθέτουν στο ρόστερ τους ένα ακόμα μεγάλο ταλέντο, μετά τον Μαντζούκα αλλά και την «υποθήκη» για το μέλλον με τον Χουγκάζ.

Τα πεπραγμένα του Σαμοντούροβ στην Πάτρα

Η ΔΕΚΑ κατέκτησε το τρόπαιο στην Πάτρα, έχοντας φυσικά τον Σαμοντούροβ ως MVP. Ο 17χρονος φόργουορντ έκανε μαγικά πράγματα, καταθέτοντας στο παρκέ όλο το φάσμα του ταλέντου που διαθέτει στην επίθεση.

Ένα παιδί 2.08 που έχει τρομερή ικανότητα στο στατικό μακρινό σουτ και για αυτόν τον λόγο δουλεύεται στη θέση «4». Στον τελικό με τον Ολυμπιακό πέτυχε 30 πόντους αν και από την περίμετρο σούταρε μόλις με 2/9, όμως απέναντι στον Παναθηναϊκό έναν γύρο νωρίτερα, είχε το εντυπωσιακό 6/10 στο τρίποντο.

Το κορμί του και το τεράστιο άνοιγμα των χεριών του σε αυτήν την ηλικία, τον κάνει ασυναγώνιστο κοντά στο καλάθι, ακόμα και αν χρειάζεται να δουλέψει πάνω στη μυική ενδυνάμωση, όταν κάνει το επόμενο βήμα. Ωστόσο το double-double είναι κάτι σύνηθες για αυτόν στις μικρές ηλικίες.

Η στατιστική του στα τρία τελευταία παιχνίδια του Rising Stars

  • ΠΑΟΚ 25 πόντοι, 7/12 2π, 1/4 3π, 12 ριμπάουν, 2 ασίστ, 5 μπλοκ
  • Παναθηναϊκός 32 πόντοι, 5/9 2π, 6/10 3π, 12 ριμπάουντ
  • Ολυμπιακός 30 πόντοι, 9/12 2π, 2/9 3π, 13 ριμπάουντ, 2 ασίστ

Το court vision τον κάνει να ξεχωρίζει

Για το μέγεθός του αυτό που τον διαφοροποιεί, πέραν από την επαφή του με το καλάθι, είναι η ικανότητά του στην πάσα και ο τρόπος που λειτουργεί ως «point forward». Ο Σαμοντούροβ μπορεί εύκολα να βάλει την μπάλα στο πάτωμα και να ντριμπλάρει με άνεση, έχοντας πλήρη έλεγχο στο κορμί του.

Ωστόσο όταν από τα 208 εκατοστά που βλέπει τον κόσμο, μπορεί να πασάρει με αυτήν την άνεση, όχι μόνο από στατικές θέσεις στο ποστ, αλλά και κατά την κίνησή του, φανερώνει πως το ταβάνι του είναι υψηλό.

Μπορεί σωματοδομικά να μοιάζει με τον Γιώργο Τσαλμπούρη, όμως το potential αλλά και οι δυνατότητές του στο παρκέ είναι πολύ περισσότερες. Ο Παναθηναϊκός καλείται να… κατεργαστεί αυτό το διαμάντι που έχει πλέον στα χέρια του, αφού παρότι στα 16 του χρόνια, θα χρειαστεί να βρει χρόνο και χώρο για να μαζέψει εμπειρίες, πέραν των σκληρών προπονήσεων και της διαδικασίας εκμάθησης απέναντι σε παίκτες της Euroleague.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News