NBA Playoffs: «Πάρτι» πρόκρισης στους τελικούς για τους Γουόριορς με... καλεσμένους τους Μάβερικς!

NBA Playoffs: «Πάρτι» πρόκρισης στους τελικούς για τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς με… καλεσμένους τους Ντάλας Μάβερικς!

Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς προκρίθηκαν και… επισήμως στους τελικούς του NBA για 6η φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, υπερισχύοντας των Ντάλας Μάβερικς με 120-110 στον πέμπτο αγώνα των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας.

Η… αυτοκρατορία αντεπιτίθεται! Οι Γουόριορς έγιναν και… τυπικά ο πρώτος φιναλίστ των τελικών του NBA, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής (27/05) επικράτησαν εμφατικά των Μάβερικς για 4η φορά στη σειρά των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας, επισφραγίζοντας την επιστροφή τους στο κορυφαίο ραντεβού της postseason τρία χρόνια μετά την προηγούμενη συμμετοχή τους.

Οι «πολεμιστές» ήταν κυρίαρχοι στο μεγαλύτερο μέρος του πέμπτου αγώνα και άφησαν… ελάχιστα περιθώρια ελπίδας στους Τεξανούς, οι οποίοι απέτυχαν να κοντρολάρουν τον ρυθμό στο κατηφορικό για εκείνους Chase Center, με αποτέλεσμα να δουν την άκρως επιτυχημένη τους φετινή πορεία να ολοκληρώνεται.

Η ομάδα του Στιβ Κερ κράτησε απόρθητη την έδρα της για 9ο ματς στα φετινά playoffs, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή της Δυτικής Περιφέρειας και, πλέον, περιμένει να μάθει το τελευταίο εμπόδιο που θα κληθεί να υπερακοντίσει για να καταφέρει να επιστρέψει στο θρόνο του πρωταθλητή κόσμου, το οποίο πρόκειται να είναι είτε οι Μπόστον Σέλτικς είτε οι Μαϊάμι Χιτ.

Κορυφαίος για τους θριαμβευτές ήταν ο Κλέι Τόμσον με 32 πόντους και 8/16 τρίποντα, ενώ πολύτιμη συνεισφορά είχαν επίσης οι Άντριου Γουίγκινς (18 πόντοι και 10 ριμπάουντ), Ντρέιμοντ Γκριν (17 πόντοι, 9 ασίστ και 6 ριμπάουντ), Τζόρνταν Πουλ (16 πόντοι, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ) και Στεφ Κάρι (15 πόντοι και 9 ασίστ).

Από πλευράς των Μάβερικς, οι… συνήθεις ύποπτοι Λούκα Ντόντσιτς (28 πόντοι με 10/28 σουτ, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ) και Σπένσερ Ντίνγουϊντι (26 πόντοι με 5/7 τρίποντα) προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις δίχως όμως να καταφέρουν να «χαλιναγωγήσουν» τους ακράτητους «πολεμιστές».

 

Ραψωδία Τόμσον και… περίπατος των Γουόριορς

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και οι Γουόριορς ήξεραν πως μία καλή εκκίνηση στο «φλεγόμενο» Chase Center θα ήταν ιδανική για να μπουν αμέσως σε πίεση οι Τεξανοί. Η ομάδα του Κερ ήταν προσηλωμένη στην άμυνα και διαβασμένη και επαρκώς «συνδεδεμένη» με το αντίπαλο καλάθι στην επίθεση, διαμορφώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το γρήγορο 14-5 του τρίλεπτου. Η μικρή αλλά σημαντική άνοδος της απόδοσης του Ντόντσιτς σήμανε και την προσωρινή ανατροπή του σκηνικού στο σκορ, με τους Μάβερικς ν’ αντιδρούν με 0-7 σερί φέρνοντας το ματς στο καλάθι (14-12). Τόμσον (κυρίως), Γουίγκινς και Λούνεϊ (δευτερευόντως) προσέφεραν ασφαλείς λύσεις στην εμπροσθοφυλακή των γηπεδούχων, οι οποίοι ξαναπήραν το πάνω χέρι, αποσπάστηκαν με +9 (26-17) και, τελικά, ολοκλήρωσαν το πρώτο δωδεκάλεπτο έχοντας τα ηνία με 28-23, με τον Ντίνγουϊντι να σημειώνει δύο τρίποντα στο φινάλε της περιόδου.

Οι γηπεδούχοι είχαν εκπληκτική κυκλοφορία, κίνηση χωρίς την μπάλα και αποστάσεις, μπαίνοντας δυναμικά και στο δεύτερο δωδεκάλεπτο, το οποίο τους βρήκε σε απόσταση 13 πόντων (45-32) μετά από περίπου πέντε αγωνιστικά λεπτά απόλυτης κυριαρχίας τους, στα οποία ο Τόμσον έβλεπε το καλάθι σαν… βαρέλι σκοράροντας κατά βούληση. Οι Γουόριορς είχαν μπει στο ρυθμό τους και, συνάμα, είχαν κατορθώσει να βγάλουν από τη ζώνη ασφαλείας του τον Ντόντσιτς, κάτι που είχε μεγάλο αντίκτυπο στο παιχνίδι των Μάβερικς. Βρίσκοντας έναν ακόμα πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Μούντι, η ομάδα των Κερ άνοιξε έτι περαιτέρω τη διαφορά και την έφερε στις παρυφές των 20 πόντων (56-38), με τους Γουόριορς να θέτουν γερές βάσεις ενόψει του δεύτερου ημιχρόνου. Οι ασυγκράτητοι «πολεμιστές» διαμόρφωσαν και προβάδισμα άνω των 20 πόντων (67-46) προς τη δύση της δεύτερης περιόδου, το φινάλε της οποίας τους βρήκε εν τέλει με αβάντζο 17 πόντων στο σκορ (69-52).

 

Ηχηρή αντίδραση των Μάβερικς, αλλά… χαμόγελα ευτυχίας στους Γουόριορς

Ο Τόμσον έδωσε και στο τρίτο δωδεκάλεπτο συνέχεια στο προσωπικό του ρεσιτάλ από τη μεγάλη άρκτο και οι σοβαροί στην άμυνα Γουόριορς δεν έδειξαν καμία τάση να πάρουν το πόδι από το γκάζι και να επιτρέψουν στους Τεξανούς να επιστρέψουν στη διεκδίκηση της νίκης. Ο δείκτης της διαφοράς σταθεροποιήθηκε πάνω από τους 20 πόντους και έφτασε ακόμα και στο +25 (87-62) στα μέσα της τρίτης περιόδου, με τους Μάβερικς να δείχνουν σημάδια αποσύνθεσης και… αποδοχής της μοίρας τους η οποία θα ήταν μακριά από τους τελικούς του NBA. Όχι, όμως, για πολύ, καθότι οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να μαζέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να περισώσουν το γόητρό τους. Ομολογουμένως, τα κατάφεραν και με το παραπάνω, αφού σκληραίνοντας την άμυνά τους και βρίσκοντας ορισμένα… αδιανόητα καλάθια, απότοκα της κλάσης του Ντόντσιτς, έτρεξαν ένα 0-15 σερί και επί μέρους 5-22 μετά το -25 και πλησίασαν στους οκτώ πόντους (92-84), με τον τελευταίο λόγο στο τρίτο δωδεκάλεπτο να τον έχει ο Πουλ (94-84).

Εντούτοις, οι οικοδεσπότες δεν είχαν καμία διάθεση να γίνουν θύματα μιας ιστορικής ανατροπής και το έδειξαν ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή τους στο τέταρτο δωδεκάλεπτο. Με τον Γκριν να γίνεται… πολιορκητικός κριός, η διαφορά άνοιξε στο +16 υπέρ των «πολεμιστών» (101-85), οι οποίοι έδειχναν να συνέρχονται μετά την αντεπίθεση διαρκείας των Τεξανών και να καθαρίζουν το μυαλό τους. Η ομάδα του Κερ βρήκε λύσεις τόσο από την περίμετρο (με τον Μπιέλιτσα) όσο και στο «ζωγραφιστό» (με τον Λούνεϊ), όμως οι Μάβερικς εξαπέλυσαν την ύστατη αντεπίθεση με ενοχρηστρωτή τον Ντίνγουϊντι και ροκάνισαν τη διαφορά στους 11 πόντους (108-97) κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον στα τελευταία λεπτά. Ο Ντόντσιτς μείωσε ως και στους 10 πόντους την τιμή της διαφοράς με σουτ από την περίμετρο (110-100), αλλά πρώτα ο Τόμσον, με το 8ο προσωπικό του τρίποντο, και στη συνέχεια ο Κάρι, με corner three στα 02:02 πριν από τη λήξη, έβαλαν εν μέσω αποθέωσης το βουλοκέρι στη νίκη των εξάκις πρωταθλητών κόσμου.

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News