Basket League: Θέλεις άνοδο; Επένδυσε για χρόνια στον ίδιο προπονητή!
Το Ψυχικό ζει πρωτόγνωρες στιγμές διότι «τσέκαρε» το εισιτήριο για την κατηγορία των «μεγάλων». Το «κλειδί» του ονομάζεται Γιώργος Ρεμεντέλας και το sportday.gr θυμίζει και τις άλλες περιπτώσεις προπονητών που οδήγησαν από τα χαμηλά στα ψηλά τις ομάδες τους.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αθλητική Ένωση Ψυχικού: Ένας σκιούρος στη Basket League
Ο Γιώργος Ρεμεντέλας ανέλαβε το Ψυχικό το 2003 από την Β’ ΕΣΚΑ και έβαλε τη «σφραγίδα» του στην άνοδο στην Basket League
Η ομάδα των βορείων προαστίων τα κατάφερε. Η Αθλητική Ενωση Ψυχικού κατέκτησε την άνοδο στην Basket League, κάτι που το ήθελε μετά από 10 χρόνια παρουσίας στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Το κατάφερε διότι πολύ απλά είχε ως καθοδηγητή τον κόουτς Γιώργο Ρεμεντέλα. Το εύκολο για τα ελληνικά δεδομένα είναι να αλλάξεις προπονητή και όχι παίκτες. Όμως αν κάνεις το αντίστροφο τότε έρχεται η δικαίωση. Ο κόουτς Γιώργος Ρεμεντέλας, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αθλητικής Ενωσης Ψυχικού το μακρινό 2003. Όταν ο σύλλογος αγωνιζόταν στην Β’ ΕΣΚΑ και έκτοτε παρέμεινε στο «τιμόνι» της και μετά από 19 χρόνια και πολλούς θριάμβους, έβαλε τη «σφραγίδα» του στην ιστορική άνοδο της ομάδας στην Α1. Διότι ο Ελληνας κόουτς αποτελούσε πάντα τον άνθρωπο που είχε τα «κλειδιά» στο αγωνιστικό κομμάτι και κυρίως αυτόν ήξεραν, αυτόν εμπιστεύτηκαν. Κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα από τα τοπικά στην Α2 το 2013 και έκτοτε με επιμονή και υπομονή συνέβαλε στην πολυπόθητη άνοδο.
Ο Γιώργος Καλαφατάκης είχε αναλάβει το «τιμόνι» των Αμπελοκήπων στην Β’ ΕΣΚΑ το 1984 και τους οδήγησε στα σαλόνια της Α1
Για να γυρίσουμε τον χρόνο πολύ πίσω. Την δεκαετία του ’80. Οι Αμπελόκηποι βολόδερναν στα τοπικά της ΕΣΚΑ και κυρίως στην Β’ ΕΣΚΑ. Τη σεζόν 1984-1985 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ένα δικό τους παιδί. Ο Γιώργος Καλαφατάκης. Με μονάδες όπως ο Τάκης Φλώρος και ο Τζανής Σταυρακόπουλος. Από το καλοκαίρι του 1984 όταν και έγινε χεντ κόουτς (οι Αμπελόκηποι έπαιζαν στην Β’ ΕΣΚΑ) η ομάδα άρχιζε να παίρνει τα πάνω της και να πραγματοποιεί κάθε χρόνο διαδοχικές ανόδους. Το «τρένο» των Αμπελοκήπων δεν σταματούσε πουθενά και το 1995 και μετά από ανόδους 6 κατηγοριών σε 6 χρόνια (!), οι Αμπελόκηποι πήραν το εισιτήριο για την Α1.
Ο Νίκος Βουρνάς ανέλαβε το 2001 την Ολυμπιάδα στην Α’ ΕΣΚΑΗ και το 2006 κέρδιζε τον τρεμπλούχο Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς
Πάμε στην Πάτρα! Το καλοκαίρι του 2001, ο Νίκος Βουρνάς, επέστρεψε στην αγαπημένη του Ολυμπιάδα Πατρών (ήταν καθοδηγητής της από το 1997 όταν αγωνιζόταν στην Α’ ΕΣΚΑΗ, αλλά για 2 χρόνια αποχώρησε). Η ομάδα του έδωσε εκ νέου τα «κλειδιά» όταν αγωνιζόταν στο τοπικό και δεν λάθεψε! Εκανε αυτό που έπρεπε! Ο Ελληνας κόουτς και άνθρωπος που ήξερε απ’ έξω και ανακατωτά την Ολυμπιάδα, έβαζε τη «σφραγίδα» του στις ανόδους των Πατρινών. Από τα τοπικά, στις εθνικές κατηγορίες (Γ’, Β’, Α2 Εθνική). Την σεζόν 2005-2006 η Ολυμπιάδα του Νίκου Βουρνά πανηγύρισε την άνοδο στην Α1. Μάλιστα την επόμενη σεζόν 2006-2007 η «νεοφώτιστη» τότε Ολυμπιάδα είχε πραγματοποιήσει (παρόντος του Ελληνα κόουτς) την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της. Είχε επικρατήσει 68-67 του μετέπειτα τρεμπλούχου Παναθηναϊκού του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Η Νέα Κηφισιά έδωσε το 2007 τα «κλειδιά» στον Ηλία Παπαθεοδώρου και εκείνος από την Β’ ΕΣΚΑ την οδήγησε το 2013 στην Basket League
Πάμε ξανά στα βόρεια προάστια της Αθήνας και σε μια ομάδα που θυμίζει αρκετά το «παραμύθι» του Ψυχικού. Η ΑΕ Νέας Κηφισιάς η οποία ιδρύθηκε το 1996 είχε ως στόχο να μπορέσει να μαζέψει τα παιδιά της γειτονιάς με στόχο να αθληθούν και να μυηθούν στα μυστικά του μπάσκετ. Αλλωστε υπήρχε ήδη η έξαρση λόγω του 1987. Το ανδρικό τμήμα μπάσκετ ήθελε το κάτι παραπάνω. Αναζητούσε τον τρόπο για να μπορέσει να διακριθεί μέσα από τα τοπικά. Το 2007 έδωσε τα «κλειδιά» στον Ηλία Παπαθεοδώρου ο οποίος είχε κάνει σπουδαία δουλειά με τον Λαρισαϊκό και το Μαρκόπουλο στα τοπικά. Τότε η Νέα Κηφισιά αγωνιζόταν στην Β’ ΕΣΚΑ. Ο Ελληνας κόουτς έβαλε το χεράκι του και η ομάδα από τα βόρεια προάστια περνούσε το ένα «εμπόδιο» μετά το άλλο. Από τη μία άνοδο στην άλλη. Την σεζόν 2012-2013 η Νέα Κηφισιά έκανε κάτι που φάνταζε ως ένα απλό όνειρο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 και έτσι πήρε την άνοδο για την Basket League όπου και παρέμεινε για τρεις σεζόν έχοντας ως κορυφαία διάκριση την 5η θέση της παρθενικής της παρουσίας.
Ο νεαρός Χρήστος Σερέλης ανέλαβε τον Μάη του 2005 το Λαύριο της Γ’ Εθνικής και 10 χρόνια μετά το οδήγησε στην κατηγορία των «μεγάλων»
Κωδικός… Λαύριο! Η ομάδα αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική. Ηταν η σεζόν 2004-2005 και ο μαραθώνιος ολοκληρωνόταν. Ο σύλλογος δεν είχε κάποιο στόχο. Είχε παραμείνει στην κατηγορία. Ετσι 4-5 παιχνίδια πριν το φινάλε της σεζόν, ο κόουτς Ανδρέας Πολέμης παραιτήθηκε. Τότε ανάλαβε ως υπηρεσιακός προπονητής για να ολοκληρωθεί η χρονιά, ο νεαρός Χρήστος Σερέλης ο οποίος λάτρευε το μπάσκετ, αλλά δεν το είχε δει επαγγελματικά. Ουδέν προσωρινό του μονιμότερου. Ο Ελληνας κόουτς «έχτισε» ένα σύνολο με τη δική του φιλοσοφία, το Λαύριο άρχιζε να παίρνει τα πάνω του, η διοίκηση του έδωσαν εξ’ ολοκλήρου τα «κλειδιά». Το 2010 το Λαύριο ανέβηκε στην Α2 και παρέμεινε εκεί για μια πενταετία (2015). Διότι τη σεζόν 2014-2015 ο Χρήστος Σερέλης ανέβασε ολοκλήρωσε έναν «θρίαμβο». Ανέβασε τον σύλλογο για πρώτη φορά στα σαλόνια της Basket League όπου και συνεχίζει.
Ο Προμηθέας έδωσε το 2013 το χρίσμα στον Μάκη Γιατρά και ο Πατρινός σύλλογος κατέκτησε τη σεζόν 2015-2016 την άνοδο στην Α1
Πάμε ξανά στην Πάτρα! Απόλλωνας και Ολυμπιάδα είχαν διαφημίσει για τα καλά το τοπικό μπάσκετ, αλλά υπήρχε και ένας σύλλογος που είχε ξεπεταχτεί. Ο Προμηθέας! Η ομάδα ήθελε το κάτι παραπάνω. Αγωνιζόταν στο τοπικό της Α ΕΣΚΑΗ. Το καλοκαίρι του 2013, η διοίκηση έδωσε το «τιμόνι» στον Μάκη Γιατρά. Ο Πατρινός κόουτς κέρδισε ανόδους με την ομάδα. Πρώτα στην Γ’ (2014) μετά στην Β’ Εθνική (2015) και τη σεζόν 2015-2016 ο Προμηθέας έκανε το όνειρό το πραγματικότητα. Ανέβηκε στην Α1 με μια υποσημείωση. Ο Πατρινός σύλλογος κατέκτησε την 4η θέση στην κανονική διάρκεια, στα πλέι οφ για την άνοδο έφτασε μέχρι τους τελικούς όπου έχασε με 3-0 από τον Φάρο Κερατσινίου, αλλά μετά από άρνηση των νικητών να αγωνιστούν στην Α1, τη θέση του πήρε ο Προμηθέας του Μάκη Γιατρά.
Η Κύμη βολόδερνε στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ το 2012 έδωσε τα ηνία στον Βασίλη Μπρατσιάκο και τον Μάη του 2016 κατέκτησε την άνοδο στη Α1
Την σεζόν 2012-2013 ο Βασίλης Μπρατσιάκος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Κύμης. Η ομάδα αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα της Εύβοιας. Συγκεκριμένα στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Ο Ελληνας κόουτς ανέλαβε τον Μάη του 2012. Αυτό ήταν. Αυτή ήταν η κίνηση-ματ. Η Κύμη κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας ΕΣΚΑΣΕ και αυτό ήταν μόνο η αρχή με τον Βασίλη Μπρατσιάκο. Μέσα σε τρεις αγωνιστικές σεζόν, ο σύλλογος από την Εύβοια κατακτούσε διαδοχικές ανόδους. Ετσι τον Μάη του 2016 ο Βασίλης Μπρατσιάκος πανηγύρισε την άνοδο της Κύμης στην Basket League και απέδειξε και αυτός με την σειρά του πως όταν εμπιστεύεσαι για χρόνια τον ίδιο καθοδηγητή, τότε μπορείς να κάνεις θαύματα. Από τα τοπικά να βρεθείς στην Basket League.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ψυχικό: Ιστορικός θρίαμβος και άνοδος στα… σαλόνια της Basket League