Euroleague Playoffs: «Ριφιφί» στη Μαδρίτη, πολλά με λίγα στη Βαρκελώνη και επίθεση εναντίον άμυνας στο Μιλάνο

Τους «8» τους ξέρουμε και ήρθε η στιγμή που όλοι περίμεναν, να ξεκινήσουν οι σειρές των playoffs για να μάθουμε εν τέλει και τους τέσσερις που θα βρεθούν στο Βελιγράδι!

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, when the going gets tough the tough get going και διάφορα τέτοια κλισέ που παρουσιάζουν την ωμή πραγματικότητα. Τα playoffs της Euroleague ξεκινάνε και το Βελιγράδι έχει χώρο για μόνο τέσσερις από τους οχτώ «μονομάχους» που θα ανέβουν στη σκηνή από το βράδυ της Τρίτης και ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες από δύο εβδομάδες για να λύσουν πλήρως τις διαφορές τους.

Φυσικά και σε αυτόν τον χορό συμμετέχει και ο Ολυμπιακός, ο οποίος με τη δεύτερη θέση που κατέλαβε «παντρεύτηκε» τη Μονακό και θα πορευτεί μαζί της στο τάνγκο που έχουμε ευρέως αναλύσει από τη στιγμή που το ζευγάρι έγινε γνωστό και θα πούμε πολλά περισσότερα τις επόμενες μέρες.

Εκτός από το συναπάντημα των «ερυθρολεύκων» με τον Μάικ Τζέιμς, υπάρχει ακόμα η ταπεινή Μπάγερν που εκστρατεύει στη Βαρκελώνη, το ντέρμπι της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Εφές απέναντι στην Αρμάνι και η απόπειρα για… ριφιφί της Μακάμπι στη Μαδρίτη.

Η Ρεάλ δεν εμπνέει σιγουριά απέναντι στη μεταμορφωμένη Μακάμπι!

Αν βλέπαμε αυτήν τη σειρά με τα πεπραγμένα του Δεκεμβρίου τότε δε θα υπήρχε κανείς, πλην των Ισραηλιτών, που θα πόνταρε στην ομάδα του λαού. Ωστόσο τα playoffs διεξάγονται τον Απρίλιο και αυτό αλλάζει άρδην τα δεδομένα, αφού η Ρεάλ δεν είναι η ομάδα που γνωρίζαμε και η Μακάμπι μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο, καθώς πρώτα εκμεταλλεύτηκε πλήρως τον διωγμό των Ρώσων μετά την εισβολή στην Ουκρανία για να βρει μία θέση στην οχτάδα.

Οι Ισραηλινοί χωρίς τον Σφαιρόπουλο πλέον, με τον Αβί Εβέν στον πάγκο, είναι ένα σύνολο δυσκολοκατάβλητο το 2022, όπου και δεν έχουν ήττα στην έδρα τους, ενώ τρέχουν και σερί έξι νικηφόρων, την ώρα που στη Μαδρίτη… γεύονται την ήττα στα τελευταία τέσσερα! Η άνοδος του Νάναλι από τα φτερά και του Έβανς σε δημιουργία και εκτέλεση, έχουν απελευθερώσει τον Γουίλμπεκιν, συνθέτοντας μία πολύ ποιοτική τριάδα στα γκαρντ. Άλλωστε με τη Ρεάλ να μην έχει Ερτέλ και λόγω του ωσεί παρόντος Γουίλιαμς-Γκος να βασίζει τα πάντα στον 34 Μαΐων Γιουλ, η περιφέρεια γέρνει υπέρ των κίτρινων του Τελ Αβίβ, με τον Ντεκ να καλείται να βγάλει αρκετά κάστανα από τη φωτιά τόσο με την μπάλα στα χέρια, όσο και αμυντικά.

Όσον αφορά τα… ψηλά, υπάρχουν τα δίδυμα που θα φτιαχτούν και θα κατευθύνουν εν πολλοίς τον ρυθμό των αναμετρήσεων. Από τη μία ο -πεσμένος- Ταβάρες με τους Πουαριέ, Γιαμπουσέλι και από την άλλη ο Ζίζιτς που μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια, έχοντας παρέα τον «εκρηκτικό» Ρέινολντς και τον Ντέρικ Γουίλιαμς.

Ναι,οι σειρές κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις των γκαρντ αλλά εδώ ίσως έχουμε τη μισή αλήθεια, αφού οι ψηλοί των δύο ομάδων είναι αναγκασμένοι να κάνουν τόσα πολλά πράγματα στο παρκέ. Το σημαντικότερο για την Μακάμπι φυσικά θα είναι το τρίποντο και ειδικότερα οι εκτελέσεις των σταρ της που παίρνουν και τις περισσότερες επιλογές.

Αυτό διότι οι Πουαριέ, Ταβάρες είναι ικανοί να κρύψουν τον δρόμο προς το καλάθι, αλλά στις τέσσερις συνεχόμενες ήττες των Μαδριλένων στο φινάλε, είδαν τους αντιπάλους τους να εκτελούν με 40% από την περιφέρεια, την ώρα που η Μακάμπι όταν κερδίζει, αγγίζει το 39.3%. Ωραίος γρίφος…

Η Μπάγερν θα το παλέψει με την Μπατσελόνα και… ό,τι βγει

Χτυπημένη από τον κορωνοϊό δύο φορές μέσα στη σεζόν, η Μπάγερν Μονάχου άντεξε οριακά και εξασφάλισε την τελευταία θέση των playoffs. Το απότοκο αυτού ήταν να βρεθεί πάνω στην Μπαρτσελόνα, που τερμάτισε πρώτη και έχει 15 νίκες σε 17 παιχνίδια στη Βαρκελώνη. Ο συνδυασμός αυτός της κατάστασης της Μπάγερν, μαζί με το πλεονέκτημα έδρας κάνουν την αποστολή της ομάδας του Τρινκιέρι εξόχως δύσκολη.

Η Μπαρτσελόνα είναι μία τυπική ομάδα του Γιασικεβίτσιους που βασίζεται στον έλεγχο του ρυθμού, τις επαφές της μπάλας στο χαμηλό ποστ και έχει έναν υποψήφιο για MVP της σεζόν στο ρόστερ, τον Νίκολα Μίροτιτς. Πέραν αυτού οι Καταλανοί είναι η καλύτερη ομάδα από το τρίποντο στην Euroleague, με ποσοστό 41.3%, ενώ ο ερχομός και του Έξουμ προσέθεσε μία ακόμα διάσταση στο παιχνίδι τους, με τον Αυστραλό να είναι παράγοντας στην άμυνα με αλλαγές με το μέγεθός του αλλά και επιθετικά παίρνοντας αρκετές μπάλες στη διαχείρισή του, ενώ αν βρει ανοιχτό γήπεδο το εκμεταλλεύεται, αφου τα φυσικά του προσόντα δε ματσάρονται.

Το πόσο θα αντέξει κυρίως ο Ρούμπιτ και δευτερευόντως ο αλεργικός με την άμυνα Ντεσόν Τόμας, θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα απέναντι στον Μίροτιτς. Τα χαμηλά σχήματα της Μπάγερν για πίεση πάνω στην μπάλα ενδεχομένως να τρακάρουν στο μέγεθος των Καταλανών και να χάσουν την κυριαρχία τους στα ριμπάουντ. Λούσιτς, Χίλιαρντ, Ρούμπιτ, Γουίλερ-Μπαμπ θα αναλάβουν σχεδόν όλο το βάρος της επιθετικής παραγωγής, αλλά ακόμα και να παίξουν όλοι μαζί καλά μπορεί να μη φτάνει, αφού τα κουκιά από τη μία είναι μετρημένα κόντρα στο… οπλοστάσιο του Γιασικεβίτσιους!

Δώστε Μιλάνο – Εφές στον λαό

Απρόβλεπτο, αμφίρροπο, αντιφατικό, ό,τι και να πει κανείς για το ζευγάρι αυτό μέσα θα πέσει. Απ’ τη μία πλευρά έχουμε μία από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) άμυνα της λίγκας και από την άλλη την πρωταθλήτρια Ευρώπης που ξέρουμε τι μπορεί να πετύχει αν η συναστρία των Λάρκιν, Μίσιτς, Μπομπουά ευθυγραμμιστεί.

Η Αρμάνι βέβαια είναι άγνωστο το πώς θα εμφανιστεί στη σειρά, καθώς λίγο πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου αντιμετώπισε πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, έχει παροπλισμένο για τη γνωστή ιστορία τον Μήτογλου και είδε τον Ντατόμε να τραυματίζεται. Άγνωστο είναι το τοπίο και για την Εφές, που αποτέλεσε μία ομάδα προς αποφυγή από όσους εξασφάλισαν το πλεονέκτημα, γιατί κανείς δεν ξέρει αν και πότε οι πολυτάλαντοι γκαρντ του Αταμάν πατήσουν το γκάζι.

Άμυνα εναντίον επίθεσης λοιπόν, στην απόλυτη μπασκετική κόντρα με φόντο το Βελιγράδι. Μόλις 33.3% επιτρέπει από το τρίποντο η Αρμάνι στους αντιπάλους της. Με πόσο σουτάρει η Εφές; Με το φτωχό πλην τίμιο 36.9% χωρίς καλά καλά να ανάψει η μηχανή του Λάρκιν. Παρόλα αυτά για τους Τούρκους το πρόβλημα δεν είναι επιθετικό, αλλά αμυντικό, αφού όσο και μεγάλη ζημιά να πετυχαίνουν μπροστά, δέχονται την ίδια ή μεγαλύτερη πίσω.

Ο Ντάνστον κουβαλάει άλλον έναν χρόνο στην πλάτη του και παίκτης να τον συμπληρώσει με τον τρόπο που έκανε ο Σανλί δεν υπάρχει, με την ένταση να πέφτει και σε συνδυασμό με την «άνοστη» για τα δεδομένα του Λάρκιν σεζόν, βρέθηκε να κυνηγάει και να μένει 6η. Αυτή η άμυνα πόσο θα αντέξει να κουμαντάρει τους Σέρχι, Ντιλέινι, Σιλντς, με αρκετό από Μέλι που έρχεται ως συμπλήρωμα στα φόργουορντ, ενώ ο Ντάνστον θα είναι ταυτόχρονα απασχολημένος με τον δαίμονα Χάινς που ψάχνει το δέκατο σερί Final-4;

Στον αντίποδα η περιφέρεια των Λάρκιν, Μίσιτς, Μπομπουά, Μπράιαντ, Σίμον, μαζί με τον Σίνγκλετον που είναι πάντοτε πιστός στο ραντεβού των μεγάλων αγώνων, δεν ξέχασε δα και το μπάσκετ για να μπαίνει ως αουτσάιντερ σε μία σειρά πέντε αγώνων. Απρόβλεπτο ε; Σας τα λέγαμε εξ αρχής πως με αυτήν τη σειρά δε βγάζεις άκρη και τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Ακόμα και το πλεονέκτημα έδρας μοιάζει ανούσιο όταν η Αρμάνι έχει χάσει 4/15 παιχνίδια στο «Forum»…

Και μένει πλέον να πάρουμε τις απαντήσεις, από σήμερα έως ότου οι τέσσερις από τους οχτώ να συμπληρώσουν τρία «W» στα κουτάκια τους, για να ανανεώσουν το ραντεβού τους στο Βελιγράδι, με τον Ολυμπιακό να ξεκινάει το δικό του… ταξίδι από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης στο ΣΕΦ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News