Η ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Μανού Τζινόμπιλι ετοιμάζεται να εισέλθει στο Πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ, το Hall of Fame, με την κλάση του 2022… Το sportday.gr θυμάται τις βραδιές που γιγάντωσαν τον μύθο του.
Ο Μανού Τζινόμπιλι θα αποκτήσει οσονούπω τη θέση που του αρμόζει στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ με την είσοδό του στο Hall of Fame. Μία επιβράβευση την οποία περίμενε καρτερικά, έχοντας πλήρη αυτογνωσία.
Για 16 ολάκερα χρόνια, από το 2002 ως το 2018, υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος στην κορυφαία εκδοχή των Σαν Αντόνιο Σπερς. Ομάδα η οποία τον είχε επιλέξει στο νούμερο 57 (!) του NBA Draft το 1999 και στην οποία έκλεισε την σπουδαία καριέρα του με την ασύλληπτη αναλογία των 762 νικών και μόλις 295 ηττών, την κορυφαία στα χρονικά του NBA για παίκτη με περισσότερες από 1.000 καταγεγραμμένες συμμετοχές. Ομάδα που, εν τέλει, απέσυρε τη φανέλα του με το νούμερο 20, η οποία σήμερα συντροφεύει περήφανα τα λάβαρα των πρωταθλημάτων των Σπερς και τις φανέλες άλλων θρύλων της ομάδας από το Τέξας στην οροφή του AT&T Center.
Ασυζητητί, το παλμαρέ του ελάχιστοι θρύλοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως δεν το ζηλεύουν, έστω και αμυδρά. Ο Τζινόμπιλι, άλλωστε, μαζί με τον αείμνηστο Μπιλ Μπράντλεϊ αποτελούν τους μοναδικούς παίκτες στα χρονικά που έχουν κατακτήσει και τίτλο στο NBA και τίτλο στην EuroLeague και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η «σούμα» βγάζει τα εξής: Σε διασυλλογικό επίπεδο, τέσσερις φορές πρωταθλητής NBA (2003, 2005, 2007 και 2014), μία φορά πρωταθλητής Ευρώπης (2001), μία φορά πρωταθλητής Ιταλίας (2001) και άλλες δύο φορές Κυπελλούχος Ιταλίας (2001 και 2002).
Σε εθνικό επίπεδο, με την Εθνική Αργεντινής, χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 στην Ιντιανάπολις, δύο χρυσά μετάλλια σε Παναμερικανικούς Αγώνες (2001 και 2011), ένα αργυρό μετάλλιο σε Παναμερικανικούς Αγώνες (2003) και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Παναμερικανικούς Αγώνες (1999).
Σε ατομικό επίπεδο, χάνεται το… μέτρημα: Δύο φορές NBA All-Star (2005 και 2011), δύο φορές μέλος της 3ης καλύτερης πεντάδας του NBA (2008 και 2011), μία φορά καλύτερος έκτος παίκτης της χρονιάς στο NBA (2008), μία φορά μέλος στην καλύτερη ρούκι πεντάδα του NBA (2003), μία φορά πολυτιμότερος παίκτης σε τελικούς EuroLeague (2001), δύο φορές πρώτος σκόρερ σε τελικούς EuroLeague (2001 και 2002), μία φορά μέλος της καλύτερης πεντάδας της EuroLeague (2002), δύο φορές MVP του ιταλικού πρωταθλήματος (2001 και 2002), μία φορά MVP του Κυπέλλου Ιταλίας (2002), μία φορά πρώτος σε κλεψίματα στο ιταλικό πρωτάθλημα (2002), τρεις φορές All-Star στην Ιταλία (1999, 2000 και 2001), μία φορά MVP Ολυμπιακού Τουρνουά Ανδρών (2004), μία φορά MVP στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα (2001), μία φορά νικητής διαγωνισμού καρφωμάτων στην Ιταλία (2001) και δύο φορές κορυφαίος Αργεντινός αθλητής της χρονιάς (2003 και 2004) .
Όλα τα παραπάνω, πάντα με την «ταμπέλα» του ηγέτη. Βαθιά και καθολική υπόκλιση.
Το sportday.gr επιχειρεί να βάλει σε μία… τάξη δέκα από τις πλέον αξιομνημόνευτες στιγμές στην ένδοξη καριέρα ενός μύθου.
Όταν έγινε… Batman(u)
Οκτώβριος 2009… Ένας απρόσμενος εισβολέας διέκοψε τον εντός έδρας αγώνα των Σπερς με τους Κινγκς… Ήταν μία νυχτερίδα, η οποία κάπου, κάπως… χάθηκε και βρέθηκε να περιφέρεται και να σκορπάει τον τρόμο πάνω από το παρκέ του AT&T Center.
Το ματς, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Κάποιος έπρεπε να τεθεί αντιμέτωπος με τη νυχτερίδα και αυτός, όπως καταλάβατε, ήταν ο Τζινόμπιλι.
Με την καθοριστική του επέμβαση, η οποία του «κόστισε» μερικές δόσεις εμβολίου κατά της λύσσας, η νυχτερίδα απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το παρκέ και ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά τοποθετήθηκε στην ιστορία του NBA. Ο ίδιος, παραδέχτηκε με περίσσια ειλικρίνεια μετά το περιστατικό πως η κίνησή του ήταν υπέρ το δέον ριψοκίνδυνη.
Η εμβληματική τάπα στον Τζέιμς Χάρντεν
Μάιος 2017, 5ος ημιτελικός Δυτικής Περιφέρειας ανάμεσα σε Σπερς και Ρόκετς στο AT&T Center, με το σκορ της σειράς στο 2-2.
Το ματς βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, 110-107 υπέρ των Σπερς στην παράταση. Ο -υποψήφιος για MVP εκείνης της σεζόν- Τζέιμς Χάρντεν αναλαμβάνει την τελευταία επίθεση των Ρόκετς για να οδηγήσει το ματς σε δεύτερη παράταση.
Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον 40χρονο Τζινόμπιλι. Ο μύθος των Σπερς έπαιξε υποδειγματική άμυνα στον «μούσια», τον οποίο και φιλοδώρησε με μία μεγαλοπρεπέστατη τάπα στο σουτ τριών πόντων που επιχείρησε, «κλειδώνοντας» την 3η νίκη της ομάδας του Γκρεγκ Πόποβιτς.
Το… τερατώδες κάρφωμα μπροστά στον Κρις Μπος
Η σεζόν 2013-14 ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη για τον Τζινόμπιλι. Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ είχε καταρρακωθεί ψυχολογικά μετά την απώλεια -με τον τρόπο που ήρθε- του τίτλου στους τελικούς του 2013 κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ. Πολλοί υποστήριζαν πως το πλήρωμα του χρόνου για τον Τζινόμπιλι είχε έρθει και η άποψη πως ήταν «τελειωμένος» είχε αρχίσει να επικρατεί στις ΗΠΑ.
Η απάντηση του Τζινόμπιλι δόθηκε εκεί που έπρεπε. Στο παρκέ και, συγκεκριμένα, στους τελικούς του 2014, όπου οι Σπερς πήραν εκδίκηση από τους Χιτ και κατέκτησαν τον 6ο -και τελευταίο μέχρι σήμερα- τίτλο της ιστορίας τους. Ο Τζινόμπιλι συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τροπαίου, μετρώντας 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο στα πέντε ματς των τελικών.
Μία άρρηκτα συνδεδεμένη στιγμή του Τζινόμπιλι με την εν λόγω σειρά ήταν το εκκωφαντικό κάρφωμα μπροστά στον Κρις Μπος. Ένα κάρφωμα το οποίο έχει σημαδέψει την ιστορία των τελικών του NBA. Διόλου άδικα.
Η «εκτέλεση» των Γουόριορς
Ο Τζινόμπιλι ήταν αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «κλατς». Ουδέποτε φοβήθηκε να πάρει την -οποιαδήποτε- ευθύνη. Ούτε της επιτυχίας, ούτε της αποτυχίας. Είχε ηγετικά χαρίσματα, τα οποία ανέδειξε σε όλο το φάσμα της σταδιοδρομίας του.
Μάιος 2013, πρώτος αγώνας ημιτελικών Δυτικής Περιφέρειας μεταξύ Σπερς και Γουόριορς στο AT&T Center. Οι «πολεμιστές» είναι καλύτεροι και προηγούνται με +16 τέσσερα λεπτά προτού εκπνεύσει ο χρόνος της τέταρτης περιόδου. Ο Τζινόμπιλι σε κακό βράδυ, με μόλις 5/20 σουτ. Το ματς γυρνάει με κατάθεση ψυχής των «σπιρουνιών» και οδηγείται σε δεύτερη παράταση.
3,4” για την ολοκλήρωση του δεύτερου έξτρα πεντάλεπτου, οι Γουόριορς στο +1 (126-127) με επαναφορά για τους Σπερς από την πλάγια γραμμή. Η μεγάλη ώρα του Τζινόμπιλι. Εύστοχο τρίποντο του Αργεντίνου στο 1.2” και οι Σπερς νικητές με 129-127. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έριξε την ατάκα, η οποία έμεινε στην ιστορία: «Από το να εισηγηθώ την άμεση ανταλλαγή του, έφτασα στο να θέλω να του ετοιμάσω πρωινό την επόμενη μέρα».
48 πόντοι και να «καίνε»
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οι Σανς ήταν μία από τις ομάδες στις οποίες είχε μία ιδιαίτερη… αδυναμία, ένεκα των κατορθωμάτων του στα ματς απέναντί τους. Και τι δεν έχει καταφέρει κόντρα στους «ήλιους»;
Έχει σκοράρει εναντίον τους με σουτ πίσω από το κέντρο του γηπέδου στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας το 2005.
Τους έχει… ρίξει στο καναβάτσο με buzzer-beater δίποντο στη δεύτερη παράταση του πρώτου αγώνα της προημιτελικής σειράς των playoffs του 2008.
Και, τέλος, απέναντί τους έχει πραγματοποιήσει την πιο παραγωγική εμφάνιση της καριέρας του. Ήταν 21 Ιανουαρίου 2005 όταν έφτασε το… κοντέρ στο 48. Σε ματς στο οποίο αγωνίστηκε τραυματίας και οι Σπερς έχαναν με -16 στο τέταρτο δωδεκάλεπτο. Στο τέλος της βραδιάς έμειναν τα εξής δύο: Ρεκόρ καριέρας σε πόντους ο Τζινόμπιλι, νίκη οι Σπερς με ανατροπή…
Έβαλε σε… πόστερ μέχρι και τον Γιάο Μινγκ!
Ναι, το έκανε και αυτό στην καριέρα του! Τον Νοέμβριο του 2007 κάρφωσε μπροστά στα υψωμένα χέρια του Κινέζου γίγαντα των 2 μέτρων και 29 εκατοστών Γιάο Μινγκ!
Συνάμα, κέρδισε ένα στοίχημα που είχαν… χάσει πανηγυρικά όλα τα μέλη της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Αυτό έλεγε πως όποιος θα κατάφερνε να καρφώσει μπροστά στον Μινγκ θα κέρδιζε ιλιγγιώδες μπόνους ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων (φυσικά ουδείς μπόρεσε να το πετύχει)! Τρελό;
Η διελκυστίνδα με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς
Πάντοτε του άρεσε να κοντράρεται με τους καλύτερους και, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, να τους κερδίζει, ενίοτε και κατά κράτος.
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει βρεθεί -μεταξύ πολλών άλλων- σε αυτή τη δυσάρεστη θέση τον Φεβρουάριο του 2008, όταν ο Τζινόμπιλι σταμάτησε στους 46 πόντους με 8 εύστοχα τρίποντα και οι Σπερς λύγισαν τους Καβαλίερς του «βασιλιά».
Μετά τη λήξη του αγώνα, ο τεχνικός των «ιπποτών», Μάικ Μπράουν, αποκάλεσε τον Τζινόμπιλι ως «κακό παιδί» αναφορικά με τις επιδόσεις του εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ. Ποιος μπορεί να τον κακολογήσει;
Στην κορυφή της Ευρώπης με την Κίντερ Μπολόνια
Προτού γράψει ιστορία στα παρκέ του NBA είχε φροντίσει να «σαρώσει» τους πάντες και τα πάντα στην Ευρώπη, όπου διέπρεψε από το 1998 ως το 2002 με τις φανέλες των Ρέτζιο Καλάμπρια (1998-2000) και Κίντερ Μπολόνια (2000-2002).
Η κορυφαία του στιγμή στη «Γηραιά Ήπειρο», βεβαίως, ήταν η κατάκτηση της EuroLeague το 2001, τη χρονιά των δύο ταυτόχρονων ελίτ ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, ένεκα του σχίσματος FIBA και ULEB.
Στη διοργάνωση της ULEB, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Περιστέρι, Φορτιτούντο Μπολόνια, Μπενετόν Τρεβίζο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ταού Κεράμικα, Ζάλγκιρις Κάουνας, Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και Ολίμπια Λιουμπλιάνας, ο Τζινόμπιλι πήρε από το… χέρι την Κίντερ Μπολόνια και την οδήγησε στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.
Στη σειρά των τελικών κόντρα στην Ταού Κεράμικα (πρωταθλήτρια με 3-2 νίκες η Κίντερ Μπολόνια) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 15.4 πόντους μέσο όρο και πολυτιμότερος παίκτης. Ο καλύτερος επίλογος σε μία λαμπρή σεζόν στα ευρωπαϊκά παρκέ.
Η αποκαθήλωση των Πίστονς
Στους NBA Finals του 2005 αναμετρήθηκαν οι πρωταθλητές του 2003, Σπερς, με τους πρωταθλητές του 2004, Πίστονς.
Αυτό, από μόνο του, ήταν αρκετό για να… εξιτάρει έναν παίκτη με την προσωπικότητα του Τζινόμπιλι, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στον θρίαμβο των Σπερς στο καθοριστικό Game 7 της σειράς.
Σκοράροντας 23 πόντους, 11 εκ των οποίων στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, ο Αργεντίνος σταρ ήταν ο παίκτης-κλειδί της καλοκουρδισμένης μηχανής του Γκρεγκ Πόποβιτς στο δρόμο για τη δεύτερη κατάκτηση του τροπαίου του πρωταθλητή κόσμου από τα «σπιρούνια» μέσα σε μία τριετία.
Αθήνα, η γη της Επαγγελίας του
Χρονολογία: 2004. Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα. Διοργάνωση: Τουρνουά καλαθοσφαίρισης Ανδρών της 28ης Ολυμπιάδας.
Όταν η κουβέντα φτάνει στην κορυφαία ever στιγμή στην καριέρα του Τζινόμπιλι, η επιλογή είναι μόνο μία. Δεν τίθεται καν συζήτηση πως η κορωνίδα στην αξιοζήλευτη καριέρα του είναι το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με την Εθνική Αργεντινής, με ασύλληπτες προσωπικές εμφανίσεις.
Στον ημιτελικό, σκόραρε 29 πόντους απέναντι στην Εθνική ομάδα των ΗΠΑ (αποτελούμενη από Τιμ Ντάνκαν, Άλεν Άιβερσον και ΛεΜπρόν Τζέιμς μεταξύ άλλων) και της απαγόρευσε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που είχε να συμβεί από το 1988!
Κόντρα στις ΗΠΑ, μάλιστα, «έχτισε» παράδοση. Αυτό, διότι δύο χρόνια νωρίτερα, οι Αμερικανοί είχαν γνωρίσει κι άλλη ψυχρολουσία, καθώς είδαν το αήττητο σερί 58 επίσημων αγώνων που «έτρεχαν» να «σπάει» από την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιντιανάπολις. Ο Τζινόμπιλι ήταν και τότε ο βασικός… υπαίτιος της ήττας-σοκ των Αμερικανών, όντας πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του με 15 πόντους.
Αφού ξεπέρασε το εμπόδιο των ΗΠΑ, η Αργεντινή έφτασε με σχετική άνεση στη νίκη επί της Ιταλίας στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ο Τζινόμπιλι ανέβηκε ευκλεώς στον θρόνο του παγκόσμιου μπάσκετ ως MVP και τέταρτος σκόρερ (με 19.3 πόντους μ.ο.) του τουρνουά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»