NBA playoffs: Ο Κρις Πολ την πάτησε από την ίδια τη λογική του

Ως στρατάρχης των Φοίνιξ Σανς, σε μία σειρά που έχει… 49 ασίστ και πέντε λάθη, ο Κρις Πολ έκανε δύο ατοπήματα στο τέταρτο παιχνίδι των playoffs του NBA για την Ανατολή, τρώγοντας… άκυρο από τον Χερμπ Τζόουνς και οδηγώντας στην παράνοια τον Χοσέ Αλβαράδο. 

Καταρχάς, σοφόν το σαφές: στην περίπτωση που οι Φοίνιξ Σανς είχαν στη σύνθεσή τους τον Ντέβιν Μπούκερ, η σειρά με τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς θα είχε τελειώσει ή θα είχαν την ευκαιρία να το κάνουν, στη χειρότερη, στο προσεχές παιχνίδι στην Αριζόνα. Η προσφορά ενός παίκτη που είχε 26,8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4,8 ασίστ στην κανονική περίοδο είναι αδύνατον να παραγραφεί, διότι άλλοι χρειάζεται να «βρυχηθούν χωρίς να είναι λιοντάρια», που θα έλεγε και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ. Από την άλλη μεριά, είναι τόσο συχνές οι απουσίες στα play off του NBA, που δεν αποτελούν καν δικαιολογία. Ο Κρις Πολ, βεβαίως, είτε είναι ο Μπούκερ στο τερέν είτε όχι, κρατάει την μπαγκέτα. Το τέταρτο παιχνίδι για τον πρώτο γύρο της Δύσης, που οι Σανς ηττήθηκαν 118-103 από μία ομάδα που πέρασε στα play off του NBA από τα play in, δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Ο Πολ έχει κάνει, με βάση αυτές τις συνθήκες, εμβληματική σειρά. Στο τρίτο παιχνίδι έβαλε 28 πόντους, τους 19 στην τέταρτη περίοδο, ώστε η ομάδα του να πάρει πίσω το μπρέικ που έκαναν οι Πέλικανς στη δεύτερη αναμέτρηση. Ένας από τους πέντε κορυφαίους πόιντ γκαρντ στην Ιστορία του μπάσκετ είχε στα τρία πρώτα ματς, 38 ασίστ και… δύο λάθη, σημαίνει 19 ασίστ για κάθε λάθος. Ύστερα από το τέταρτο παιχνίδι, το στατιστικό ακόμη μοιάζει εξώκοσμο: 49 ασίστ και πέντε λάθη. Σχεδόν 10 τελικές για κάθε λάθος. Απερίγραπτο, ειδικά με τη φθορά που αντιμετωπίζει και, βέβαια, την ηλικία του: στις 6 Μαΐου κλείνει τα 37 και αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν ίδιος με το μέσο όρο των λεπτών συμμετοχής του σε αυτήν τη σειρά. Αυτό που του λείπει, συνολικά, είναι το πρωτάθλημα. Φυσικά θα σώσει την ψυχή του, όμως θα μπορούν και οι αυτόπτες μάρτυρες της μεγαλοσύνης του να έχουν πειστήρια όταν εξηγούν πόσο σπουδαίος ήταν -ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ και ο Τζον Στόκτον δεν τα έχουν και όσο περνούν τα χρόνια τόσο θα ξεθυμαίνει η αξία τους.

Με αυτά και με αυτά, ο… point god των Σανς την πάτησε σαν πρωτάρης σε δύο περιπτώσεις.

Χοσέ Αλβαράδο, αυτή η… μύγα

Στην πρώτη περίπτωση, ο Χέρμπερτ Τζόουνς, αριστερόχειρας σμολ φόργουορντ των Πέλικανς, βρίσκεται καθιστός στο παρκέ σε στάση γιόγκα ύστερα από άτσαλη πτώση. Ο Πολ, τότε, πηγαίνει από πάνω του και του δίνει το χέρι να σηκωθεί. Ο Τζόουνς δεν τον κοιτάζει καν: φέρνει τα πόδια του προς το μέρος του για να εκδηλώσει, μαζί με την άρνησή του, την απέχθειά του και περιμένει να εμφανιστεί ένας συμπαίκτης του, κάτι που συμβαίνει όταν πηγαίνει κοντά του ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ.

Αν υπάρχει ένας πολεμοχαρής πόιντ γκαρντ τα τελευταία 15 χρόνια, αυτός είναι ο Κρις Πολ. Λόγω του δέματός του, 183 εκατοστά άνθρωπος όλος κι όλος, ο γεννημένος στο Γουίνστον-Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας αθλητής έφτασε το μυαλό του εκεί που άλλοι δεν ασχολήθηκαν να το κάνουν. Δεν θα μπορούσε απλώς να γράψει ένα εγχειρίδιο περί πονηριάς, αλλά και τόμους περί χειραγώγησης παιχνιδιού και αντιπάλων. Στο παρκέ είναι στρατάρχης, γι’ αυτό κιόλας αυτή η γενναιόδωρη κίνηση κρίνεται ως αφελής. Από την άλλη μεριά, λόγω ότι το παιχνίδι έκλινε υπέρ των Πέλικανς, μπορεί να ήθελε να κάνει εκεχειρία χρησιμοποιώντας το κόλπο της ύπνωσης, προκειμένου να καθησυχάσει τους αντιπάλους του. Αν ένιωθε ότι η μάχη ήταν χαμένη -και αυτό πρέπει να συνέβαινε- ο Πολ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το κόλπο της επιτηδευμένης καλοσύνης για να κατευνάσει τα πνεύματα και να κατεβάσει τους δείκτες της αδρεναλίνης.

Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, φαίνεται ότι την πάτησε κανονικά. Ο Χοσέ Αλβαράδο είναι ένας πόιντ γκαρντ ετών 24, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, που έπαιξε τέσσερα χρόνια στο Τζόρτζια Τεκ και παίζει φέτος στο NBA χωρίς να έχει μπει στα ντραφτ. Άμα τη εμφανίσει του, δημιούργησε αίσθηση για τα παιδικά κόλπα του: ο Αλβαράδο πιάνει τις… γωνίες στο παρκέ και όταν η αντίπαλη ομάδα κάνει κατοχή και ο πόιντ γκαρντ της κατεβαίνει ανέμελος για μια σετ επίθεση, πετάγεται από πίσω του και του κλέβει την μπάλα. Για να το πετύχει αυτό, μπορεί να βγει ακόμα και εκτός παρκέ, να μοιάζει πως είναι ένας από τους αναπληρωματικούς των Πέλικανς και να ξεμυτίσει από τον πάγκο.

Είναι τέτοια η χαρά που δημιουργεί αυτό το τρικ, που του έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «Grand Theft Alvarado», από το πολύ γνωστό ηλεκτρονικό παιχνίδι «Grand Theft Auto». Στο πρώτο ματς της σειράς με τους Σανς και αμέσως μόλις μπήκε στο παρκέ, ο Αλβαράδο προσπάθησε να το κάνει στον Πολ: ο τελευταίος τον είδε πολύ γρήγορα και του φώναξε «φύγε από εδώ», υποδηλώνοντας ότι δεν επρόκειτο να γίνει θύμα του. Αυτή η… μύγα, για τον τρόπο που μπαίνει ευθεία μέσα στο δωμάτιο αλλά κάνει εκατοντάδες ζιγκ ζαγκ για να φύγει από αυτό, φυσικά δεν ησύχασε. Περίμενε υπομονετικά να τον βρει μπόσικο και αυτό έγινε λίγο πριν λήξει το τέταρτο παιχνίδι. Μάλιστα, ο Πολ φάνηκε ότι, όπως πήρε την μπάλα, τον είδε, αφού ήταν «κρυμμένος» στη μεριά που ήταν γυρισμένος: ο Αλβαράδο έκλεψε την μπάλα και ξεκίνησε να πανηγυρίσει πριν καν ο Μπράντον Ίνγκραμ την δώσει στον Χερμπ Τζόουνς για το λέι απ που «κλείδωσε» τη νίκη των Πέλικανς.

Το «Smoothie King» μπήκε σε καθεστώς… παράνοιας, σειόταν με την ιαχή «Χοσέ, Χοσέ», όπως και σε μία από τις προηγούμενες φάσεις, που ο κοντοπίθαρος εκρηκτικός γκαρντ ανάγκασε το φύσει και θέσει ηγέτη των Σανς σε παράβαση 8 δευτερολέπτων, ο Αλβαράδο δυνητικά έκανε γύρο θριάμβου και τώρα ο Πολ προετοιμάζεται για να πάρει την εκδίκησή του στο πέμπτο ματς μίας σειράς που το emoticon που της πρέπει είναι εκείνο που έβαλε το ESPN για να την «ντύσει»: δηλαδή του ποπ κορν.   

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News