Τουρκία - Ελλάδα 67-76: Επίσημη (Πολη)αγαπημένη και... θριαμβεύτρια

Τουρκία – Ελλάδα 67-76: Επίσημη αγαπημένη και… θριαμβεύτρια στην Πόλη η Ελλάδα επικράτησε 76-67 στην Κωνσταντινούπολη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πολύ πιο εύκολα από ό,τι στα Άνω Λιόσια, η Ελλάδα επικράτησε 76-67 της Τουρκίας στην Πόλη και «κλείδωσε» την πρωτιά του ομίλου στην πρώτη φάση για τα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η βραδιά στην Πόλη ήταν υπέροχη για την Εθνική μας ομάδα, που ντούμπλαρε τις νίκες της επί της Τουρκίας έχοντας σε πολύ μεγάλο βράδυ το δίδυμο των ψηλών της. Αγραβάνης και Παπαγιάννης σκόραραν 22 και 21 αντίστοιχα, με τον πρώτο να κάνει double-double μαζεύοντας 11 ριμπάουντ και τον δεύτερο να μένει στα… 9! Από κοντά και ο Σλούκας που βρήκε λύσεις στο δεύτερο μέρος με μεγάλα σουτ αλλά και 9 ασίστ.

Η εκπληκτική τρίτη περίοδος της Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για τον θρίαμβο, με την Εθνική να… θυμίζει την ομάδα άλλων εποχών που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως επίσημη αγαπημένη.

Πίεση στον Σλούκα αλλά τρομερός Αγραβάνης

Οι Τούρκοι με την έδρα να δίνει ώθηση προσπάθησαν να επιβληθούν στο παρκέ, με άξονα το pick and roll των Λάρκιν, Σαβάς αλλά και τα τρίποντα του Μπιρσέν, για το αρχικό 13-7. Ο Αγραβάνης όμως ήταν μία επίθεση μόνος του και στα πρώτα επτά λεπτά της συμμετοχής του σκόραρε 8, μαζεύοντας και 7 ριμπάουντ. Σταδιακά η Ελλάδα ροκάνιζε τη διαφορά για να πάρει και το προβάδισμα με το φινάλε της περιόδου, όταν το γωνιαίο τρίποντο του Κουζέλογλου βρήκε στόχο για το 15-17.

Με τον ίδιο τρόπο εξελίχθηκε και το 2ο δεκάλεπτο, αφού η Ελλάδα έμεινε χωρίς κάποιον πόντο για τρία και πλέον λεπτά, αλλά η Τουρκία περιορίστηκε στο πενιχρό 8-0. Η δεύτερη πεντάδα της Τουρκίας με τον Χαλτάλι και τον Καμπάτσα έφερε αρκετή ενέργεια στο παρκέ, αλλά ο Παπαγιάννης όρθωσε το δικό του ανάστημα στη ρακέτα. Με αυτόν και τον Αγραβάνη να αναλαμβάνουν το σκοράρισμα, η Ελλάδα χτύπησε στην ρακέτα και επανέκτησε το προβάδισμά της με 31-36, λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου, το οποίο τελείωσε με 33-36, με τον Σλούκα να είναι εκτός παιχνιδιού, έχοντας 0/3 σουτ και 3 λάθη από την πίεση των φόργουορντ των Τούρκων.

Στο +16 με το πέρας της 3ης περιόδου η Ελλάδα

Με μπροστάρη τον Μωραΐτη που απάντησε στα δύο τρίποντα του Μαχμούτογλου, η Ελλάδα διατήρησε το προβάδισμά της στο πρώτο πεντάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Ο γκαρντ του Περιστερίου, πέραν από το μαρκάρισμα στον Λάρκιν, σκόραρε δύο σουτ από την περίμετρο για το 41-47 και λίγο αργότερα η διαφορά πήγε στους 10 (44-54 στο 27′) με ένα τρίποντο του Αγραβάνη. Οι Τούρκοι έψαχναν διαρκώς τον Λάρκιν που… πνίγηκε στις αλλαγές και τη βοήθεια από τη δυνατή πλευρά, με τους γύρω του διαρκώς να αστοχούν και τα επιθετικά ριμπάουντ δεν ήταν ικανά να τους κρατήσουν. Με τον Παπαγιάννη πραγματικό πύργο κάτω από την ρακέτα και τον Σλούκα να μπαίνει στο πάρτι των τριπόντων (δύο σερί), η Ελλάδα έφτασε στο +16 (46-62) μετά από 30 λεπτά.

Χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν οι γηπεδούχοι, πίεσαν στα 4/4 του γηπέδου, με την Ελλάδα να κάνει μόνο λάθη και να αστοχεί σε ελεύθερα σουτ. Ο Λάρκιν πάτησε το γκάζι και ο Μαχμούτογλου με δύο μεγάλα σουτ μείωσε σε 60-62, τρέχοντας ένα 14-0 σε πέντε λεπτά. Παπανικολάου και Αγραβάνης έβαλαν ένα τέλος, με τον δεύτερο να πετυχαίνει ένα μεγάλο σουτ από την περίμετρο για το 60-67. Τα λάθη επί λαθών στο φινάλε, έβαλαν την Εθνική με προβάδισμα πέντε πόντων στο τελευταίο δίλεπτο, με τους Αγραβάνη και Μαχμούτογλου να ανταλλάσσουν τρίποντα. Με τον Λάρκιν να μην έχει άλλη ενέργεια στο ντεπόζιτο από την ασφυκτική πίεση του Μωραΐτη, η Τουρκία δε βρήκε τρόπο για να ξαναγυρίσει στο παιχνίδι και το τελικό 67-76 με τις βολές, επισφράγισε τον θρίαμβο της Ελλάδας στην Πόλη.

Στατιστικά του αγώνα εδώ

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 33-36, 46-62, 67-76

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News