Δημήτρης Παπανικολάου: Η μάχη που δίνει να μην πεθάνει παιδί με αυτισμό σε ίδρυμα

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Το Πρωινό για τη νόσο Άσπεργκερ, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και με την οποία έχει διαγνωστεί ο ίδιος και η κόρη του Άρια, αλλά και για τον αγώνα που κάνει, ώστε όσοι πάσχουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

«Για την Άρια την κόρη μου το μάθαμε όταν ήταν 3,5 ετών, τώρα είναι 16. Μας το είπαν στον βρεφονηπιακό σταθμό. Της το αποκαλύψαμε στα 15. Όταν το πεις πρέπει να άλλος να το καταλάβει», είπε αναφορικά με την κόρη του.

Όσο για τον ίδιο, τόνισε ότι το ανακάλυψε όταν με τη σύζυγό του συμβουλευόντουσαν ψυχολόγο για την αντιμετώπισητης της ασθένειας της κόρης τους:

«Η γυναίκα μου, μού έλεγε να βγούμε με φίλους, κάπου που να έχει μουσική και της έλεγα όχι. Ο γιατρός της είπε να μην με παρεξηγεί γιατί έχω Άσπεργκερ. Τότε ήρθε η ηρεμία στο σπίτι, η κατανόηση».

Ο Δημήτρης Παπανικολάου αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνει για να βοηθήσει όσους ανήκουν στο φάσμα αυτισμού. Τόνισε δε ότι υπάρχουν 200.000 οικογένειες σε όλην Ελλάδα:

«Αποκλείεται όσο ζω να αφήσουμε να πεθάνει ένα παιδί με αυτισμό σε ίδρυμα με χάπια. Ονειρεύμαι ειδικά πάρκα που θα έχουν τις μουσικές τους, τις ζωγραφικές τους. Σε βαριές περιπτώσεις πρέπει να βρίσκονται σε στέγη. Ξέρετε, ο αυτισμός δεν φεύγει ποτέ. Ο αθλητισμός σίγουρα μπορεί να βοηθήσει να υπάρχει βελτίωση. Ο Μαντέλα έλεγε ότι είναι κοινωνικό όχημα. Ένωσε μια χώρα.

Στους γονείς πάντα λέω «μη φοβάστε τη λέξη, πείτε το». Αν το πεις τότε μεταφέρεις την ευθύνη στον άλλο.

Υπάρχουν πολλές βαθμίδες στο φάσμα αυτισμού, διαφορές στις κινήσεις, στο λόγο. Είσαι ή υπολειτουργικός ή υπερλειτουργικός.  Ο αυτοματισμός είναι μια αόρατη αναπηρία. Τα παιδιά αυτά δεν τα καλεί κανείς στα γενέθλιά του. Ξέρω περιπτώσεις καταγγελιών για ξυλοδαρμό μεταξύ των ζευγαριών αλλά κι εις βάρος των παιδιών».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News