Ο Ferucio Lamborghini, η σύζυγος τού Σήφη Βαλυράκη κι ο πίνακας

Σαν σήμερα: Ο Ferucio Lamborghini, η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, η Ελληνίδα ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη κι ο πίνακας στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Πίσω στο 1993, σαν σήμερα, δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου, πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός και ιδρυτής της μεγάλης βιομηχανίας πολυτελών αγωνιστικών αυτοκινήτων με μηχανές υψηλής επίδοσης Ferucio Lamborghini.

Στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ιταλία η Ελληνίδα ζωγράφος Μίνα Βαλυράκη ζωγράφισε έναν πίνακα 18 τετραγωνικών με όλα τα μοντέλα της Laborgini που εγκαταστάθηκε στην είσοδο του εργοστασίου.

Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη είναι Ελληνίδα ζωγράφος που ειδικεύεται σε θέματα που σχετίζονται με τα αθλητικά. Γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε από το 1975 έως το 1980, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έχοντας ως καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη. Το 1986 απέκτησε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Ήταν παντρεμένη με τον Σήφη Βαλυράκη, πρώην υπουργό Αθλητισμού, ο οποίος απεβίωσε ύστερα από πνιγμό στην θάλασσα στις 24 Ιανουαρίου 2021.

Τον Ιούνιο του 1998 της ανατέθηκε από την Automobili Lamborghini να δημιουργήσει τον πίνακα για την επέτειο των 35 χρόνων από τη δημιουργία της εταιρείας. Το έργο της εκτίθεται στο κτίριο της εταιρείας στο Σαντ’ Αγκάτα Μπολονιέσε της Ιταλίας από το 1999.

Τα έργα της Βαλυράκη χρησιμοποιήθηκαν ως επίσημες αφίσες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2002.

Το ρεκόρ του Anthony Davis

2017: H ομάδα της Δύσης νικά την Ανατολή με 192-182 στο 66ο ΝΒΑ All Star Game ενώ ο Anthony Davis που σημειώνει 52 πόντους σπάει το ρεκόρ που είχε ο Wilt Chamberlain με 42 από το 1962. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο ντεμπούτο του στο All Star Game, στην πρώτη συμμετοχή Έλληνα στον θεσμό σημειώνει 30 πόντους με 14/17 σουτ, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 κόψιμο.

2002: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο βόλεϊ, δυο ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός και Ηρακλής) προκρίνονται στο φάιναλ φορ.

2000: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας τύπου Mistral που διεξάγεται στο Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής.

1992: Ιδρύεται η αγγλική Premier League μετά από απόφαση των διοικήσεων των 22 ομάδων που αγωνίζονταν την περίοδο 1991-92 στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.

1988: Η 23χρονη Βουλγάρα Stefka Kostadinova καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.06 και η Νίκη Μπακογιάννη το πανελλήνιο με 1.87 στο 1ο Διεθνές Μήτινγκ Κλειστού Στίβου “ΑΘΗΝΑ” στο ΣΕΦ. Στους αγώνες αυτούς ο Κώστας Κουκοδήμος θα κάνει 6.85 στα 60μ (!) και 7.72 στο μήκος, ενώ ο Κουβανός Javier Sotomayor (2.30) χάνει στις προσπάθειες από τον Αμερικανό Jerome Carter (2.30) στο ύψος.

Ιδρύεται η ΕΟΧ

1930: Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (ΕΟΧ) με την επωνυμία Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος από τον Ορειβατικό Αθηνών και τον Ορειβατικό Πατρών.

1927: Ο 16χρονος Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σκοράρει στο φιλικό του Ολυμπιακού εναντίον του Φαληρικού Συνδέσμου (6-2). Ο Τσέχος Kopsiva, προπονητής της ομάδας τον έχει επιλέξει για τη θέση του έξω αριστερά. Τα υπόλοιπα γκολ πετυχαίνουν τα αδέρφια του Κώστας (2), Βασίλης (2) και Γιώργος. Οι πέντε αδερφοί Ανδριανόπουλοι έγιναν “συνώνυμοι” σχεδόν με τον Ολυμπιακό ενώ ο Γιάννης, ο μεγαλύτερος, έχει ήδη καθιερώσει το κόκκινο χρώμα στην ομάδα. Στον αντίποδα, ο ”αιώνιος” αντίπαλος Παναθηναϊκός είχε τους αδελφούς Μπόγδανους (Δημήτρης, Δημοσθένης και Τάσος) που έπαιξαν την περίοδο 1926-32.

1895: Γίνεται η πρώτη κίνηση για τη δημιουργία ομοσπονδίας αθλητικών σωματείων από τον Παναχαϊκό ΓΣ, ΓΕ Πάτρας, Πανελλήνιο ΓΣ, Εθνικό ΓΣ και Παναιτωλικό που υπογράφουν κοινή δήλωση για σύσταση συνδέσμου με σκοπό την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News