ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ: Οφείλει να επαναπροσδιορίσει το focus και τις προτεραιότητες του

Ο Θεολόγος Αλεξανδράτος γράφει για το κρίσιμο σταυροδρόμι που καλείται να περάσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, εντός και εκτός των κορτ.

Η αξεπέραστη (και πάντα διαχρονική) ατάκα του Κλιντ Ιστγουντ περί γνώμης και μιας σωματικής ωπής παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ στις μέρες μας.

Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί ο σπουδαίος ηθοποιός και κινηματογραφιστής είναι το πώς τα social media θα έφερναν έκρηξη σε γνώμες -ευτυχώς όχι και στο μέρος του σώματος στο οποίο είχε αναφερθεί.

Στη σημερινή εποχή όλοι έχουν άποψη για όλα. Αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι το να έχεις γνώμη (και να την εκφράζεις) χωρίς να ξέρεις καλά το αντικείμενο. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια μας έλεγαν κάποτε στο σχολείο αλλά ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη αμαθείς και ξερόλες.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μια πολωτική φιγούρα. Όπως κάθε σταρ στον (εκάστοτε) τομέα του, έχει φανατικούς υποστηρικτές και (επίσης φανατικούς) κατακριτές.

Έχει δεχθεί δεκάδες άδικες επιθέσεις επειδή προτιμά να μένει στο Μονακό αντί για την Ελλάδα ή επειδή προτιμά να ψωνίζει στα περίφημα Harrod’s και ουχί σε κάποιο Mall στην Αθήνα, ή επειδή αυτά που πρεσβεύει δεν αρέσουν σε κάποιους.

Στις παραπάνω περιπτώσεις έχει όλο το δίκιο με το μέρος του: τα χρήματα που κερδίζει τα κερδίζει με τον ιδρώτα και το ταλέντο του και δεν είναι δουλειά δική μας να τον ψέγουμε για το πώς επιλέγει να ζήσει την ζωή του.

Όταν όμως εμπλέκεται σε πράγματα που δεν ξέρει, όπως το θέμα του εμβολιασμού ενάντια στον COVID-19 και εκφράζει μια μη εμπεριστατωμένη και σαφώς λανθασμένη άποψη, τότε το σφάλμα είναι δικό του.

Σαφώς και είναι θέμα προσωπικό του καθενός το αν θεωρεί πως το εμβόλιο είναι καλό ή κακό. Αλλά σε πράγματα που δεν ξέρουμε καλό είναι να ακούμε (και να εμπιστευόμαστε) τους ειδικούς.  Ο Τσιτσιπάς (προφανώς) παρασύρθηκε από το νεαρό της ηλικίας του και την έμφυτη τάση των ανθρώπων να μιλάνε επί παντός επιστητού με αποτέλεσμα να δημιουργήσει θέμα εκ του μηδενός και να βιώσει κατακραυγή για τη σαχλαμάρα που είπε.

Οι αθλητές -και δη οι μεγάλοι και ο Στέφανος είναι τέτοιος- βρίσκονται συχνά στο μάτι του κυκλώνα για όσα κάνουν έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Ο Ελληνας πρωταθλητής βρέθηκε και για κάποια που κάνει μέσα στα κορτς όπως τα διαλείμματά του στα παιχνίδια τα οποία δεν είναι ολιγόλεπτα. Κακώς δέχθηκε επιθέσεις από ημιμαθείς δημοσιογράφους και αμαθείς φίλους της αντισφαίρισης αφού δεν έκανε τίποτα εκτός κανονισμών. Αν στους κωμικούς ρεπόρτερ που του επιτέθηκαν σε συνέντευξη τύπου δεν αρέσει ο υπάρχων κανονισμός, ας κάνουν διάβημα στην παγκόσμια ομοσπονδία να τον αλλάξει.

Το θέμα για τον Στέφανο δεν (πρέπει να) είναι όσα κάνει και λέει έξω από τις γραμμές του γηπέδου, αλλά μέσα σε αυτές. Καλά είναι τα συνεχή τουρνουά της ΑTP στα οποία διακρίνεται (και γεμίζει τον λογαριασμό του) αλλά από έναν παίκτη του ταλέντου και του επιπέδου του περιμένουμε διακρίσεις στα μεγάλα τουρνουά. Στο Ρολάν Γκαρός ήταν εκπληκτικός και έφτασε στον τελικό. Στο Γουίμπλεντον ήταν απογοητευτικός και τώρα στο US OPEN η απόδοσή του ήταν ασφαλώς κατώτερη των δυνατοτήτων του. 

Ισως θα πρέπει να σκεφθεί ξανά το που πρέπει να εστιάζει την προσοχή του και να περνάει περισσότερη ώρα με τη ρακέτα του και λιγότερη με το κινητό του. Θα είναι κρίμα να χαραμίσει το ταλέντο του και τις χιλιάδες ώρες που πέρασε για να το εξελίξει. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News