ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ: Γι’ αυτό είναι (και) φέτος οι Άγγλοι φαβορί στο Champions League!

Ο Θεολόγος Αλεξανδράτος γράφει για το… καρέ Τσέλσι, Σίτι, Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ που μοιάζει έτοιμο να φέρει ξανά την κούπα στο Νησί

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων της Ευρώπης (όπως το μάθαμε μικροί) έχει αλλάξει ριζικά και ολικά από την γέννησή του το μακρινό και ρομαντικό 1956. Πλέον μόνο το καινούριο του όνομα -Τσάμπιονς Λιγκ- θυμίζει πρωταθλητές αφού στη διοργάνωση συμμετέχουν και σύλλογοι που τερμάτισαν στην 2η, την 3η και την 4η θέση στο πρωτάθλημα της χώρας τους.

Φυσικό επακόλουθο είναι να βλέπουμε αρκετά συχνά τελικούς μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα και τελικούς ανάμεσα σε συλλόγους που δεν αναδείχθηκαν πρωταθλητές στα λημέρια τους αλλά στέφονται πρωταθλητές (όλης της) Ευρώπης. Μπορεί το εν λόγω φορμάτ να λειτουργεί ως μία λίγκα που φιλοξενεί τις καλύτερες πραγματικά ομάδες της ηπείρου αλλά λίγκα των πρωταθλητών -όπως λέει το όνομά της- δεν είναι.

Ως συνέπεια αυτής της εξάπλωσης είναι οι (καλύτερες) ομάδες από τα καλύτερα πρωταθλήματα να κάνουν περίπατο στη φάση των ομίλων.Η Αγγλία είναι η χώρα με τις περισσότερες (ποδοσφαιρικά) συμπάθειες στην Ελλάδα. Γενιές ολόκληρες ανατραφήκαμε με το αγγλικό ποδόσφαιρο και ανεξάρτητα ποιά ομάδα υποστηρίζουμε, πάντα θέλουμε το τρόπαιο να καταλήγει στο νησί.

Μόνα εμπόδια για την Αγγλία Μπάγερν, Ρεάλ και Παρί

Το ίδιο είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και φέτος. Οι τέσσερις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ πήραν τρεις πρωτιές στα γκρουπ- θα ήταν τέσσερα στα τέσσερα αν η Τσέλσι δεν ισοφαριζόταν στις καθυστερήσεις στην Αγία Πετρούπολη.Η νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης, η φιναλίστ Σίτι και η Λίβερπουλ είναι εκ των φαβορί για την κατάκτηση της κούπας. Η Γιουνάϊτεντ είναι ένας τεράστιος σύλλογος και με μια μικρή (αλλά απαραίτητη) δόση τύχης συγκαταλέγεται και εκείνη στους διεκδικητές.

Αυτή τη στιγμή μόνο η Μπάγερν, η Ρεάλ και η Παρί μπορούν να κόψουν τον δρόμο των Αγγλων προς μία ακόμη κατάκτηση αλλά επί της ουσίας μόνο η βαυαρική μηχανή πραγματικά τρομάζει τους επίδοξους διεκδικητές.

Τα επόμενα χρόνια οι Άγγλοι θα ξεπεράσουν τους Ισπανούς

Μετά από τα πρώτα πειραματικά χρόνια της διοργάνωσης όταν η Ρεάλ (είδε και) άρπαξε την ευκαιρία να αναδειχθεί σε βασίλισσα της Ευρώπης, οι Αγγλοι κυριάρχησαν. Από το 1997 έως και το 1985 μόνο ένας τελικός (αυτός της Αθήνας το 82) δεν είχε αγγλικοί ομάδα. Στους 8 τελικούς οι 7 κατέληξαν με την κούπα στο νησί με εξαίρεση το καταραμένο «Χέϊζελ» που έφερε και την τιμωρία των αγγλικών συλλόγων.

Τους πήρε χρόνια να σηκώσουν κεφάλι και σε συνδυασμό με τον «περίεργο» νόμο Μποσμάν όπου οι λοιποί Βρετανοί λογίζονταν ως ξένοι, έπρεπε να φτάσουμε στο 1999 για να κερδίσουν πάλι το τρόπαιο.

Αυτή τη στιγμή η Ισπανία με 18 τρόπαια (13 η Ρεάλ, 5 η Μπάρτσα) είναι στην κορυφή των κατακτήσεων αλλά οι Αγγλοι καραδοκούν. Εχουν ήδη 14 και αν υπολογίσουμε ότι (σχεδόν) κάθε χρόνο έχουν τέσσερις ομάδες στα προημιτελικά, οι πιθανότητες είναι σε μερικά χρόνια να περάσουν τους Ιβηρες και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην κορυφή της Ευρώπης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News