Ολυμπιακός: Από τον Μεντιλίμπαρ στον Ιμπόρα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο δρόμος!

Ολυμπιακός: Από τον Μεντιλίμπαρ στον Ιμπόρα ένα... ευρωπαϊκό τρόπαιο δρόμος!

Ο Ολυμπιακός έχει γράψει ήδη ιστορία και μένει να βάλει το κερασάκι στην τούρτα, με την κατάκτηση του Conference League, για την οποία εγγύηση αποτελούν οι Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, Βιθέντε Ιμπόρα. Γράφει ο Αλέξανδρος Χρηστάκος

Ο Ολυμπιακός, το μεγαλείο του και ο κόσμος του άξιζαν την μαγική νύχτα της πρόκρισης στον τελικό του Conference League. Μια νύχτα που θα μείνει στην ιστορία και θα μνημονεύεται για πάντα.

Λίγο πριν συμπληρώσει ο Ολυμπιακός τα 100 χρόνια από την ίδρυση του μπορεί να βάλει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην πλούσια συλλογή του. Το πρώτο του! Αυτό είναι το Conference League, δείχνοντας την… δίψα του στην Αστον Βίλα, της οποίας επικράτησε και στους δύο ημιτελικούς.

Πλέον δεν σταματάει τίποτα τους «ερυθρόλευκους» από το να βρεθούν στην κορυφή της Ευρώπης και θα το καταλάβει καλά αυτό και η έτερη φιναλίστ, Φιορεντίνα.

Σε έναν τελικό όπου εγγύηση αποτελούν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αλλά και ο Βιθέντε Ιμπόρα. Οι δύο Ισπανοί, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά του τίτλου.

Ο Μεντιλίμπαρ πρόλαβε να βγάλει όλη την ποιότητα του ρόστερ που έχει ο Ολυμπιακός μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες. Για να φτάσουμε να μιλάμε για τον τελικό του Conference League.

Ο Βάσκος προπονητής έχει κάνει κάτι μοναδικό με τους «ερυθρόλευκους» όχι μόνο να βαδίζουν από επιτυχία σε επιτυχία, αλλά και να είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία με έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Η.. μηχανή του Μεντιλίμπαρ

Ένας πραγματικός στρατηγός, ο οποίος ακόμα και την στιγμή που ο Ελ Καμπί έχει κάνει το 1-0 απέναντι στην Άστον Βίλα, χθες στο Καραϊσκάκη, με τον κόσμο να παραληρεί, εκείνος τους διώχνει όλους από κοντά του, δίνοντας οδηγίες στους παίκτες.

Μόνο όταν επικυρώθηκε μέσω VAR, το δεύτερο γκολ του Ελ Καμπί, ένιωσε ήρεμος και πανηγύρισε.

Αυτό δείχνει και την δουλειά που έχει ρίξει στην ομάδα, η οποία πλέον είναι μια καλά φτιαγμένη μηχανή, που δουλεύει στην εντέλεια.

Ο Ολυμπιακός ήταν τόσο πειθαρχημένος αγωνιστικά και στα δύο παιχνίδια με την Αστον Βίλα, που φαινόταν λες και αυτοί οι παίκτες παίζουν χρόνια μαζί. Πως δεν είναι ένα ρόστερ, το οποίο φτιάχτηκε μέσα σε 8 μήνες, με πάνω από 20 μεταγραφές. Πως δεν έχουν αλλάξει τρεις προπονητές.

Η αλλαγή είναι εντυπωσιακή και δεν μπορεί να μην πιστωθεί στον Μεντιλίμπαρ. Ο οποίος έχει δώσει τέτοια τρομερή αυτοπεποίθηση στους παίκτες οι οποίοι μπορούν να τα βάλουν και με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτός είναι ο Βιθέντε Ιμπόρα

Παράλληλα δεν μπορεί να μην δοθούν τα εύσημα και στον Βιθέντε Ιμπόρα. Ο 36χρονος μέσος, δέχθηκε πολλά επικριτικά σχόλια αναφορικά με την μεταγραφή του. Για να έρθει ο Μεντιλίμπαρ και να δείξει σε όλους, με την κίνηση του να τον κάνει βασικό, για ποιο λόγο ο συμπατριώτης του έχει κατακτήσει 4 Europa League με τον Ουνάι Έμερι να του πλέκει το εγκώμιο, αφού έχουν δουλέψει μαζί πολλά χρόνια.

Ο Ιμπόρα ήταν ο «εγκέφαλος» των Πειραιωτών και στην ρεβάνς με την Αστον Βίλα. Εκείνος που στα πρώτα λεπτά του αγώνα, όπου φαινόταν κάπως νευρικοί οι συμπαίκτες του, τους ηρεμούσε με το πληθωρικό του παιχνίδι.

Τους έδινε τις απαραίτητες οδηγίες για να μείνουν πιστοί στο πλάνο και ταυτόχρονα «ξεκολλούσε» την κυκλοφορία της μπάλας, «απορροφώντας» μεγάλο μέρος της πίεσης της αγγλικής ομάδας.

Έδινε πάντα κατευθύνσεις στους υπόλοιπους και ο ίδιος κάλυπτε ότι κενά παρουσιάζοντας. Για να μπορέσει να καταλάβει κανείς το πόσο πολύτιμος είναι ο Ιμπόρα και τι μπορεί να προσφέρει με την εμπειρία του, πρέπει να τον παρακολουθήσει από κοντά για να δει και τα όσα κάνει χωρίς την μπάλα στα πόδια.

Γενικά ο Ισπανός μέσος ήταν από τους καταλύτες και στα δύο παιχνίδια. Ο τεχνικός της Αστον Βίλα, Ουνάι Έμερι είπε πως είναι ένας παίκτης που ξέρει να τονώνει τους συμπαίκτες του, αλλά και πως αποτελεί έναν χαφ υψηλού επιπέδου που μπορεί να κατευθύνει μαεστρικά το παιχνίδι μιας ομάδας. Φυσικά και σε αυτά δεν μπορεί να πει κανείς κάτι διαφορετικό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News