Ολυμπιακός: O Μπαρτζώκας βγάζει το καρμπόν, βάζει κι άλλους στην εξίσωση

Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες στο Μονακό, σε ένα παιχνίδι-καρμπόν σε αρκετά στοιχεία με το περσινό. Κάναν και Πίτερς περιμένουν μεγαλύτερη συμπαράσταση και δη από τους Ελληνες του ρόστερ, το πρόγραμμα επιτρέπει αισιοδοξία.

Στάθηκε ικανοποιητικά στο Μονακό, είδε τον Αλεκ Πίτερς να βάζει 4/5 τρίποντα, αλλά η επιλογή να μείνει εκτός αγώνα στην τέταρτη περίοδο ο Μουσταφά Φαλ, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο καλάθι του Μάικ Τζέιμς που «έσπασε» την ισοπαλία, έγειραν την πλάστιγγα στη μεριά των γηπεδούχων. Χρόνος για μεμψιμοιρία δεν υπάρχει, έρχεται η Ρεάλ την άλλη βδομάδα.

Όλα, μα όλα τα παραπάνω, ίσχυσαν και στην ήττα του Ολυμπιακού στο «Γκαστόν Μεντεσέν» την προηγούμενη σεζόν! Ακόμα και η επικείμενη επίσκεψη των Μαδριλένων στο ΣΕΦ! Επαναλήφθηκαν χθες, σε ένα παιχνίδι πάντως με πολύ υψηλότερο σκορ από το 64-60 του περασμένου Ιανουαρίου. Ρυθμό, πάντως, δεν είχε ο αγώνας που έληξε 85-77.

Στο παιχνίδι που είδαμε ανάμεσα στις… άπειρες διακοπές, εξαιτίας των διαιτητών που με το παραμικρό πήγαιναν στη γραμματεία, οι Μονεγάσκοι ήλεγξαν τα ριμπάουντ με 12 περισσότερα και κυρίως με υπερδιπλάσια από τον αντίπαλό τους (13!) επιθετικά, βρίσκοντας πόντους κατόπιν δεύτερων ευκαιριών.

Βρήκαν ακόμα περισσότερους, 14 πόντους, από τα λάθη στα οποία υπέπεσαν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα – αρκετά εκ των οποίων φτηνά, όχι μόνο κατόπιν πίεσης. Ε, κάποια στιγμή θα ερχόταν ο αναπόφευκτος (τουλάχιστον στις αναμετρήσεις των δύο συλλόγων στις κανονικές περιόδους) Τζέιμς να καθαρίσει.

Ο κορυφαίος γκαρντ διάγει την μάλλον πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του και το πήρε με το «έτσι θέλω» το ματσάκι. Δυόμισι λεπτά πριν το τέλος, το σκορ ήταν ισόπαλο 71-71. Στα 25’’ το σκορ ήταν 81-75, με τον παλιό παίκτη του Παναθηναϊκού «υπεύθυνο» και για τους δέκα πόντους της παρέας του: δίποντα, τρίποντο, μία στις δύο βολές, ασίστ για κάρφωμα του Ντόντα Χολ, 2/2 στις βολές…

Ελληνες… αγνοούνται επιθετικά

Σε αγώνα που κρίνεται στους 80+ πόντους, δεν την βγάζεις καθαρή με δυόμιση παίκτες να εμφανίζονται επιθετικά. Ο Πίτερς έβαλε… αναμενόμενα φέτος (εν αντιθέσει με την περσινή αναλαμπή στο «Γκαστόν Μεντεσέν») 4/5 τρίποντα, ο Αϊζέια Κάναν των 17 πόντων στα ισάριθμα πρώτα λεπτά έριξε εν τέλει 20άρα με 5/8, εύλογα όμως αμφότεροι κουράστηκαν κάποια στιγμή.

Ο… μισός από τους δυόμιση παίκτες που αναφέραμε είναι ο Τόμας Γουόκαπ. Μια χαρά οι 16 πόντοι του, επίθεση ωστόσο δεν είναι μόνο η εκτέλεση, μα και η δημιουργία. Ειδικά στη δική του περίπτωση… Όχι, ο διεθνής με την Ελλάδα πόιντ γκαρντ δεν ήταν καλός. Στις επτά προηγούμενες αγωνιστικές είχε σχεδόν τριπλάσιες ασίστ από λάθη (35 για 13), αλλά χθες η αναλογία ήταν αντίστροφη: δύο τελικές πάσες, για τέσσερα λάθη.

Όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή σπανίως, ο Ολυμπιακός χάνει. Φέτος είχε συμβεί μονάχα κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Που είχε περάσει νικηφόρα από το Ειρήνης και Φιλίας… Εσείς τι λέτε, δεν ήταν (τρομακτικά) καλύτερος ο άποντος Γουόκαπ στον ημιτελικό του φάιναλ φορ στο Κάουνας;

Αν βέβαια αυτό συνιστά «εξαίρεση» στα νούμερα του «Θωμά», η χαμηλή έως ανύπαρκτη συνεισφορά των Ελλήνων παικτών στο σκοράρισμα τείνει να γίνει κανόνας. Κώστας Παπανικολάου, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Μιχάλης Λούντζης είχαν μαζί 0/5 σουτ (και όλοι ανεξαιρέτως αρνητική αξιολόγηση) και ίσως περισσότερο από το μηδενικό, τρομάζει το… πεντάρι. Οι μόλις πέντε προσπάθειες συνολικά δηλαδή, δείγμα (περισσότερο) της διστακτικότητάς τους να σουτάρουν και (λιγότερο) της δυσκολίας να βρουν χώρο και διαδρόμους.

Ο αρχηγός έχει μονοψήφια νούμερα στις πέντε από τις έξι πιο πρόσφατες αγωνιστικές, έχει όμως και το ελαφρυντικό του ότι κυνήγαγε την περισσότερη ώρα στο Πριγκιπάτο τους κοντοπίθαρους αντίπαλους «άσους». Ο «Λάρι» έπαιξε λίγο κι έχει κάνει μεγάλο ματς επιθετικά μονάχα με την Παρτίζαν στην τρέχουσα σεζόν, ο Λούντζης χάνει και τις τελευταίες ευκαιρίες να παραμείνει στο ροτέισιον, στο οποίο θα ενταχθούν οι Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News