Ολυμπιακός: Δεκάλεπτα του τρόμου, κλεισίματα του φόβου

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το καθήκον τους με την Μπάγερν μπαίνοντας ακριβώς όπως έπρεπε στο παιχνίδι και προκαλώντας για μία ακόμα φορά ασφυξία σε αντίπαλό τους στο ΣΕΦ. Δεν είχαν ωστόσο -ξανά- διάρκεια έως το τέλος.

Μάζευε κι ας είναι ρώγες, η φάση. Περισσότερο από τις ήττες από Μονακό και Ρεάλ που είχαν προηγηθεί, ο Ολυμπιακός είχε το «πρέπει» της νίκης απέναντι στην Μπάγερν για έναν λόγο αυτονόητο και έναν επιπρόσθετο συγκυριακό.

Αφενός τους Γερμανούς στην έδρα σου τους κερδίζεις και πας παρακάτω, αν είσαι ομάδα που στοχεύεις σε διάκριση, αφετέρου όταν την πετυχαίνεις με μείον τέσσερις βασικούς παίκτες, η σχετική υποχρέωση μεγαλώνει κι άλλο. Ο Λούτσιτς, εντάξει, δεν έχει παίξει ακόμα φέτος. Ο Ομπστ και ο Μπολμάρο είχαν καταγράψει κι άλλες απουσίες, όμως για τον σούπερ φορμαρισμένο Ιμπάκα δεν υπήρχε υποκατάσταστο στο βαυαρικό ρόστερ.

Από την άλλη, είδαμε και τον Παναθηναϊκό που πέτυχε την Εφές δίχως έξι παίκτες (που έγιναν επτά εν ώρα αγώνα) και κατάφερε να χάσει. Δίκιο συνεπώς έχει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που λέει ότι «κάθε νίκη στην Ευρωλίγκα είναι σημαντική, καμία δεν υποτιμάται».

Η ομάδα του κατέστησε με το τζάμπολ ποιος ήταν το αφεντικό και ύστερα από ένα αναγνωριστικό τρίλεπτο ξεκίνησε ομοβροντία τριπόντων, την ώρα που η άμυνα δεν άφηνε να περάσει κουνούπι. Σκορ δεκαλέπτου 24-8, η λειψή ομάδα του Πάμπλο Λάσο δεν γινόταν να επιστρέψει και να διεκδικήσει τη νίκη – όσο φιλότιμη κι αν ήταν, όσα δικαιώματα κι αν της έδιναν οι γηπεδούχοι, που χαλάρωναν στο τέλος κάθε περιόδου.

Στην πρώτη, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» πρόλαβαν να πάρουν τεράστια διαφορά, με όπλο πρωτίστως την άμυνα. Αυτήν, άλλωστε, που είναι πλέον η καλύτερη της διοργάνωσης, με 74,7 πόντους παθητικό μέσο όρο. Τον ίδιο ακριβώς με τη μακράν πρωτοπόρο στη βαθμολογία Ρεάλ.

Αν λοιπόν αφήσουμε κατά μέρος την πρόσφατη αναμέτρηση με τη «βασίλισσα», η οποία τουλάχιστον τούτη την εποχή δείχνει εκτός ανταγωνισμού, θα δούμε ότι και στα άλλα τέσσερα πιο πρόσφατα παιχνίδια του στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός είχε από ένα δεκάλεπτο που προκάλεσε ασφυξία στον αντίπαλό του.

Τέλη Οκτωβρίου και το 75-57 επί της Εφές αποδίδει πιστά την αιχμαλωσία των Τούρκων, οι οποίοι ειδικά στη δεύτερη περίοδο δεν έβλεπαν το καλάθι. Εβαλαν δύο πόντους στο πρώτο πεντάλεπτό της και 11 με το ζόρι συνολικά. Αρχές Νοεμβρίου ήρθε η «κακή» ήττα από την Μπασκόνια, που κι αυτή όμως περιορίστηκε στην τέταρτη περίοδο στους 6+2 πόντους. Εξι (πόντοι) επί 9 λεπτά και 59 δεύτερα, δύο στο τελευταίο δευτερόλεπτο, με το νικητήριο καλάθι του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ…

Στο 88-83 επί του Ερυθρού Αστέρα οι Σέρβοι υποχρεώθηκαν σε 9 ποντάκια στο τρίτο δεκάλεπτο (έναντι 19 των γηπεδούχων), στο 89-72 επί της Ζαλγκίρις η διαφορά έγινε στη δεύτερη περίοδο με νταμπλ σκορ και παθητικό μονάχα 12 πόντων.

Δύο (πάνε) μπρος, δύο (μένουν) πίσω

Χθες, πάντως, δεν ήθελε πολύ να χαλάσουν οι εντυπώσεις με ένα ακόμα μπλακ άουτ στην τελική ευθεία αγώνα. Αν και τούτη τη φορά μάλλον έφταιγε περισσότερο από κάθε τι άλλο η χαλάρωση και όχι τέλος πάντων η αδυναμία που έχουν ξαναδείξει οι Πειραιώτες να φτάσουν στο καλάθι στο φινάλε ενός ματς. Αλλωστε πόντους έβαζαν, στην άμυνα ήταν που άρχισαν να τουςν παραχωρούν με ευκολία.

Ευοίωνο σημάδι οι 12 πόντοι σε μόλις 18 λεπτά με 5/6 δίποντα του Νίκολα Μιλουτίνοφ, που δείχνει να αφήνει πίσω του τους πρόσφατους τραυματισμούς και να ανακτά μέρος της χαμένης του φυσικής κατάστασης. Στις τέσσερις προηγούμενες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του είχε σημειώσει συνολικά 17 πόντους…

Ακόμα πιο ενθαρρυντική η εμφάνιση του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Αυτός ήταν ο x-factor ώστε να παγιωθεί η διαφορά σε διψήφιες τιμές, πίσω από τον γενικότερα κορυφαίο (αλλά και συνήθη ύποπτο, όταν η ομάδα του λειτουργεί εύρυθμα) Τόμας Γουόκαπ. Ο διεθνής σούτινγκ γκαρντ είχε να ξεπεράσει τους 9 πόντους από τους 19 της τέταρτης αγωνιστικής με την Παρτίζαν. Εβαλε 13 με 3/5 τρίποντα, μέχρι κι ένα τέτοιο (έβαλε) στη λήξη χρόνου, από τα 9 μέτρα, με ταμπλό! Και τρεις ασίστ και μεγάλες άμυνες… Ο «Λάρι» που είχε λείψει!

Από την άλλη πλευρά, ο Λουκ Σίκμα και ο Ιγκνας Μπραζντέικις δεν λένε να βρουν ρυθμό και να πάρουν τα πάνω τους. Δεν σταύρωσαν καλάθι, έστω σε αυτά τα πέντε σουτάκια που πήραν, ειδικά ο Λιθουανός διεθνής ήταν ο χειρότερος στο ομαδικό +/- με -7 στα 13’ που χρησιμοποιήθηκε.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έχει το ελαφρυντικό του τραυματισμού του και δεν αποκλείεται να βρει πιο γρήγορα ρυθμό, ενώ ο δεύτερος γύρος, όταν θα ριχτεί στις μάχες και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, δεν αργεί. Χάνει πολύτιμες ευκαιρίες ο Καναδολιθουανός να καταστεί τώρα που είναι ευκαιρία πολύτιμη μονάδα του ροτέισιον, την ώρα που ο Φίλιπ Πετρούσεφ είναι ήδη εδώ.

Στη δωδεκάδα, δηλαδή, διότι το ντεμπούτο του πήρε μικρή αναβολή. Το θέμα είναι ότι ο Μπαρτζώκας φαίνεται να τον υπολογίζει περισσότερο για το «4», ως αντι-Πίτερς δηλαδή αρχικά, άρα και ο Σίκμα βλέπει στον κοντινό ορίζοντα μεγάλο εσωτερικό ανταγωνισμό και πιθανό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει στο «ερυθρόλευκο» ροτέισιον.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News