Ολυμπιακός: Η άμυνα δείχνει πάντα τον δρόμο

Η κορυφαία σχετικά ομάδα της Ευρωλίγκας «στραγγάλισε» μέσα σε μια περίοδο και την Αλμπα, ολοκληρώνοντας με θετικό ρεκόρ τον πρώτο γύρο και το έτος. Οι «πυλώνες» Πίτερς και Φαλ, το καταπληκτικό 16-2 των Γουόκαπ και Λαρεντζάκη, οι οκτώ διψήφιοι στην αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το περίφημο απόφθεγμα του Αντι Γουόρχολ, ο καθένας μπορεί να απολαύσει 15 λεπτά δημοσιότητας. Στο Βερολίνο, ο Ολυμπιακός απόλαυσε 15 (αγωνιστικά) λεπτά… αραλικιού. Εβλεπε την Αλμπα να τρέχει και να «πυροβολεί», έκανε το ίδιο.

Οι Γερμανοί τα έβαζαν, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα τα έχαναν. Με ήδη χαμένο το μυαλό τους, που «έτρεχε» από το Βιλερμπάν (όπου τέθηκαν οι βάσεις του «διπλού» από την αρχή την περασμένη βδομάδα) μέχρι το επικείμενο ρεβεγιόν, δεν έκαναν ούτε τα βασικά. Φάουλ, ας πούμε.

Υπέπεσαν σε μόλις πέντε -και με κάκιστη χρήση τους- στο πρώτο ημίχρονο, λίγο δε πριν τη λήξη του δεν είχαν υποχρεώσει σε ούτε ένα λάθος τους γηπεδούχους. Ποιους, αυτούς που κάνουν τα περισσότερα στην Ευρωλίγκα! Την ίδια ώρα, εκεί γύρω στο 15’, οι Βερολινέζοι είχαν μοιράσει 11 ασίστ – και προηγούνταν με ισάριθμους πόντους διαφορά.

Εκεί ακριβώς το σορολόπ σταμάτησε. Η πίεση πάνω στην μπάλα εντάθηκε, οι αλλαγές στα μαρκαρίσματα έγιναν πιο γρήγορες, δύο κολλητά κλεψίματα έφεραν (τα πρώτα γερμανικά λάθη και συνάμα) ισάριθμα εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Ηταν απλώς το προμήνυμα για τον «στραγγαλισμό» της τρίτης περιόδου, που επιφυλάσσουν ανά τακτά διαστήματα στους αντιπάλους τους οι Πειραιώτες.

Στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Κάουνας, πριν επτά μήνες, είχαν προβεί στο ιστορικό 27-2 με θύμα τη Μονακό. Στο γήπεδο  που θα φιλοξενήσει το επόμενο φάιναλ φορ σε πέντε μήνες, αρκέστηκαν στο 27-8, πάλι στο τρίτο δεκάλεπτο, με θύμα ένα πολύ πιο αδύναμο σύνολο βέβαια.

Διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας με 73,1 πόντους παθητικό, ο Ολυμπιακός δέχτηκε στο συγκεκριμένο διάστημα όλα κι όλα δύο εντός παιδιάς καλάθια από τον Ματ Τόμας. Αφότου είχαν παρέλθει πέντε λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, αφότου είχαν εξασφαλίσει διαφορά ώστε να… αράξουν εκ νέου. Που δεν το έκαναν.

Εφτασαν στο 94-67 και το (ρεκόρ τους στο) 9-8, κρατώντας για τέταρτη φορά στις τρεις τελευταίες εβδομάδες μια ομάδα κάτω από τους 70 πόντους! Η Αλμπα από την πλευρά της έχει τη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης, τα «ερυθρόλευκα» σουτ κάποια στιγμή μπήκαν, οι όμορφες συνεργασίες… βγήκαν, πάμε παρακάτω. Στα πραγματικά σημαντικά, με τις επισκέψεις των Αρμάνι και Μονακό στο ΣΕΦ.

Εκανε καθήκον του στο… Πι και Φι

Γουόκαπ κέρναγε (9 ασίστ), Πίτερς έπινε (23 πόντοι) στη γερμανική πρωτεύουσα.

Δεν σκότωσε δα το θηρίο ο Ολυμπιακός. Το να πει κάποιος ότι η αντίπαλός του είναι για τα θηρία, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ειδικά όταν στις μακροχρόνιες απουσίες των Ερικσον και Σάμαρ, προστίθενται και εκείνες των Πρότσιντα και Ολίντε (αυτός είχε χάσει και άλλα ματς, αλλά υπήρχε ενδεχόμενο επανεμφάνισής του).

Το θέμα είναι ότι η ελληνική ομάδα συνέχισε με μία ακόμα ευρεία νίκη μετά το πέρασμα από τη Γαλλία, ανατρέποντας στο πι και φι το -11. Γράψτε και με κεφαλαία, αν θέλετε, τα γράμματα της αλφαβήτας. «Πι», όπως Πίτερς: 23 πόντοι με 7/7 δίποντα παρακαλώ ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ, δεύτερη υψηλότερη φετινή του παραγωγικότητα. «Φι», όπως Φαλ: και 12 πόντοι και 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ και 2 τάπες και 25 ranking, σε μόλις 19’.

Προτού πάρει μπρος ο Αλεκ, ο Μουσταφά κρατούσε την παρέα του κοντά στο σκορ κάνοντας τα πάντα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Όπως είχαμε γράψει και χθες, είναι τέτοια η ένδεια της Αλμπα στη φροντ λάιν, πέραν δηλαδή του πολυσύνθετου Γιοχάνες Τίμαν (που ξεκίνησε με 4 ασίστ στα πρώτα 4 λεπτά!), που οι «ερυθρόλευκοι» όφειλαν να την χτυπήσουν με τους δικούς τους ψηλούς. Οπερ και εγένετο.

Το νερό μπήκε στο αυλάκι με την άμυνα και… διαχύθηκε προς κάθε κατεύθυνση με αστραπιαία ταχύτητα. Γρήγορο και όμορφο στο μάτι passing game, 9 ασίστ ο Τόμας Γουόκαπ, 7 και παραλίγο ισοφάριση του ρεκόρ καριέρας του ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ενα λάθος έκαστος, πιο οικονομικοί δεν γινόταν με δύο (λάθη) για 16 τελικές πάσες.

Η σχετική αναλογία της παρέας του «έκατσε» στο εξίσου εντυπωσιακό 30-11 και, όπως επίσης γράφαμε πριν το τζάμπολ, οι 20+ ασίστ συνιστούν εχέγγυο «διπλού». Το παράκαναν βέβαια οι παίκτες του Μπαρτζώκα στη γερμανική πρωτεύουσα. Μονάχα τρία καλάθια τους ήταν unassisted!

Ιγκνας Μπραζντέικις και Φίλιπ Πετρούσεφ δεν χρειάστηκε καν να ξεντυθούν, σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερο απέναντι στους «κίτρινους» του Αρη. Αλλωστε οι (αντίστοιχα ίδιων θέσεων) Σακίλ ΜακΚίσικ και Λουκ Σίκμα είναι προς το παρόν οι κομμένοι ξένοι στην Α1, άρα οι πρώτοι δεδομένα θα έχουν δουλειά αύριο.

Ο Σίκμα πήρε αρκετό χρόνο στο επί εξαετία πρώην «σπίτι» του, ο «coach B» τον παρομοίασε με τον περσινό Πίτερς (που ερχόταν από τον πάγκο στο «4» και ήθελε χρόνο να προσαρμοστεί), μα κινήθηκε πάλι στα ρηχά. Πλην και Κάναν, οι άλλοι οκτώ «ερυθρόλευκοι» που πάτησαν παρκέ στη «Μερτσέντες-Μπεντς Αρένα» είχαν διψήφιο αριθμό μονάδων στην αξιολόγηση – κι ας ξεπέρασαν τα 20’ λεπτά συμμετοχής μόνο τρεις, κι αυτοί οριακά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News