Ολυμπιακός: Δεν το… έκλεψε, δεν θα κλάψει

Οι λεπτομέρειες που δεν επέτρεψαν στους «ερυθρολεύκους» να προβούν στη… ληστεία μέσα στη Βαρκελώνη, η αρνητική σύμπτωση των βασικών παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα και οι αντίστοιχες φετινές πρωτιές κάποιων εξ αυτών, τα ευοίωνα μηνύματα εν όψει Μπασκόνια.

Το έχασε από την άμυνα που ήταν απούσα στο πρώτο και το τρίτο δεκάλεπτο των 27+31 πόντων παθητικό ή από την επίθεση, που είχε στο φινάλε του κόσμου τις ευκαιρίες ο Ολυμπιακός και πέταγε την μπάλα στο σίδερο ή απευθείας εκτός αγωνιστικού χώρου; Ηταν καλός ο Πίτερς των 22 πόντων ή ήταν κακός που έφαγε περισσότερους πίσω και αστόχησε δις στα κρίσιμα σουτ; Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;

Δεν χρειάζεται να πολυβασανίζουμε το μυαλό μας με όσα είδαμε στη Βαρκελώνη και δεν χρειάζεται και οι ίδιοι οι «ερυθρόλευκοι» να μείνουν κι άλλο εκεί. Ως φυσικές παρουσίες, άλλωστε, οδεύουν προς Βιτόρια και το ακόμα πιο σημαντικό παιχνίδι αυτής της «διαβολοβδομάδας» με την Μπασκόνια.

Η αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα δεν ήταν ασφαλώς «must win». Ηταν όμως μια καλή ευκαιρία για να έρθει μια νίκη εκτός προγράμματος. Παρά τα ροζ φύλλα την περασμένη βδομάδα επί συμπατριωτών τους, οι Καταλανοί δεν πατάνε ακόμα καλά στα πόδια τους. Τέσσερις ήττες σε βάθος έξι αγωνιστικών αμέσως πιο πριν, αγκομαχητό στην ACB, με επικράτηση στην παράταση επί της Ομπραντόιρο στο ματσάκι που προηγήθηκε του Ολυμπιακού.

Ηρθε κι η απουσία της τελευταίας στιγμής του Νικολάς Λαπροβίτολα να αφήσει τον Ρότζερ Γκριμάου με εννιά παίκτες. Ακόμα και χωρίς τον καλύτερο σκόρερ, σουτέρ και πασέρ του, πάντως, είδε τις άλλες μονάδες του να ξεκινούν με 5/8 τρίποντα και να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην έναρξη του δεύτερου μέρους.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβλεπε τους βασικούς του ασυνήθιστα νωχελικούς. Οι διψήφιες διαφορές σχεδόν εκμηδενίστηκαν δις χάρη στη second unit και όχι μάλιστα χάρη στον συνήθη ύποπτο Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος ήταν ο κορυφαίος παίκτης του «coach B», πάνω και από τον Αλεκ Πίτερς των 22 πόντων, αλλά και των ακόμα περισσότερων που δέχτηκε από τους προσωπικούς του αντιπάλους. Χώρια τα περιέργως απελπιστικά άστοχα δύο τρίποντά του όταν η μπάλα έκαιγε.

Φωτιά βέβαια να πέσει να κάψει τον φίλο του Ολυμπιακού που θα τα βάλει με τον σταθερότερο παίκτη του στην τρέχουσα σεζόν. Αν μη τι άλλο, επιθετικά ήταν εκεί. Ιγκνας Μπραζντέικις και Σακίλ ΜακΚίσικ είχαν από ένα εκτυφλωτικό τρίλεπτο ως έκλαμψη, η άμυνα ήταν επίσης εκεί στην τέταρτη περίοδο, αλλά…

Η επανάληψη και τα πρωτοφανή μηδενικά

Ηταν η πρώτη εμφάνιση του Μουσταφά Φαλ στην τρέχουσα σεζόν δίχως τελική πάσα!

Αλλά… η μπάλα δεν έμπαινε στο καλάθι ούτε με αίτηση στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, θυμίζοντας τον αντίστοιχο αγώνα του ΣΕΦ. Τότε που το καταλανικό 77-68 είχε γραφτεί με σερί 14-0 μετά το «ερυθρόλευκο» 66-59 του 36’.

Χθες Κάναν, Πίτερς, Γουίλιαμς-Γκος (στο 79-76) και πάλι Πίτερς (στο 81-78) βρήκαν στεφάνη και αέρα, το πουλάκι της σημαντικής εκτός έδρας νίκης πέταξε προς Βασκονία μεριά. Ο Νίκολα Κάλινιτς υπέγραψε το 86-78 της παρέας του και αντί για πέμπτη συνεχόμενη νίκη γενικά, ο Ολυμπιακός γνώρισε πέμπτη συνεχόμενη ήττα ειδικά. Από Ισπανούς στη φετινή Ευρωλίγκα…

Ας είναι η «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα» το μέρος όπου θα σταματήσει αυτό το… φρέσκο κακό. Πέρυσι, βλέπετε, ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε 7/8 νίκες επί των εκπροσώπων της ACB και 4/4 μέσα στη χώρα τους.

Χρειάζεται, βέβαια, να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες που δεν του επέτρεψαν να «κλέψει» το παιχνίδι στη Βαρκελώνη. Ακολουθούσε στο σκορ όλη την ώρα, έχοντας βρεθεί και στο -15, και για άλλους επιμέρους, πέραν των προαναφερθέντων, λόγους. Επειδή επέτρεψε στους αντιπάλους του να ανανεώσουν έντεκα επιθέσεις, επειδή ο Αϊζέια Κάναν μόλις για δεύτερη φορά φέτος δεν σταύρωσε τρίποντο, επειδή ο Μουσταφά Φαλ για πρώτη φορά φέτος δεν μοίρασε την παραμικρή ασίστ!

Φαντάζει απίθανο να συντονιστούν ξανά όλοι οι βασικοί σε τόσο κακή αμυντικά βραδιά (σ.σ: όλοι είχαν αρνητικό ομαδικό +/-, καταγράφοντας από -8 έως -20…), περισσότερο προβληματίζει η αδυναμία στο κλείσιμο των αγώνων, που επανεμφανίστηκε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News