Ολυμπιακός: Ενας Γουόκαπ μέσης απόστασης και μακράς πνοής

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν εντυπωσιάζουν, παίρνουν όμως τις νίκες που πρέπει και το restart που έκανε ο «υπολογιστής» του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι το καλύτερο μαντάτο. Οι απίστευτοι 23 διαδοχικοί πόντοι από τα χέρια του, το… delete στους αντίπαλους γκαρντ.

Μέσα τρίτης περιόδου, η φάση που οι δύο ψηλοί συνεργάζονται αρμονικά και ο Μόουζες Ράιτ δίνει την ασίστ στον Αλεκ Πίτερς. Το σημείο όπου ο Τόμας Γουόκαπ πατάει delete στις πρόσφατες αδιάφορες έως αρνητικές εμφανίσεις του και αποφασίζει να αρχειοθετήσει το ματσάκι στον «ερυθρόλευκο» σκληρό δίσκο.

Το σκορ είναι 44-39. Για την Μπάγερν. Εννιάμισι αγωνιστικά λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός είναι μπροστά 62-59. Ολοι, μα όλοι οι πόντοι του σε αυτό το διάστημα, είναι προϊόν σκοραρίσματος και δημιουργίας του Γουόκαπ. Και οι 23! Δεκατρείς βάζει ο ίδιος, δέκα προσφέρει με -πέντε- ασίστ στους συμπαίκτες του.

Ουσιαστικά επί μια ολόκληρη μπασκετική περίοδο, το κομπιούτερ του Γιώργου Μπαρτζώκα μέσα στις τέσσερις γραμμές παίζει μόνο του τούς Βαυαρούς. Βγάζει ταυτόχρονα και σημαντικές άμυνες, βάζει στη θέση του οδηγού την παρέα του, την φτάνει με ασφάλεια στο 76-72, στη 14η νίκη στην Ευρωλίγκα, στην τρίτη στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές.

Μιλάμε για τον ίδιο παίκτη που ήταν μονοψήφιος και στις δέκα προηγούμενες (αγωνιστικές), έτσι; Γι’ αυτόν που έδειχνε κουρασμένος, απρόσεκτος, ίσως και άκεφος. Εστω, με όλες τις δικαιολογίες του κόσμου (και του… Κόσμου υπό την έννοια του Μουντομπάσκετ που τον επιβάρυνε) με το μέρος του. Όχι πια.

Ο άνθρωπος που ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του καριέρα στα γερμανικά γήπεδα με τη Λούντβιχσμπουργκ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 16 πόντους, 8 ασίστ και κανένα λάθος! Όλα κι όλα πέντε λαθάκια έκαναν οι πρωταθλητές Ελλάδας κι έτσι δεν κόστισε και το μηδενικό του Αϊζέια Κάναν στο σκοράρισμα.

Με την Αλμπα τράβηξε 31 ο «Ησαΐας», με τους έτερους Γερμανούς μάλλον δεν θέλησε να καεί. Υποτονικός και ο Αλεκ Πίτερς των μόλις 7 πόντων, έβαλε ωστόσο τους διπλάσιους ο Φίλιπ Πετρούσεφ. Ο άρτι αποθεραπευθείς Σέρβος ρίχτηκε στη μάχη στα μέσα του δεύτερου δεκάλεπτου. Μετά τον Λουκ Σίκμα, μετά από κάθε άλλον αναπληρωματικό!

Ο Μπαρτζώκας άδειασε νωρίτερα από ποτέ όλο τον πάγκο του και αν ο έτερος… γερμανομαθής (ο Σίκμα, ντε, της εξαετίας στην Αλμπα) δεν είχε γίνει στόχος της βαυαρικής επίθεσης σε συνεχόμενες φάσεις, ίσως να μην είχε σηκωθεί καν ο Πετρούσεφ. Όχι πριν την ανάπαυλα, τουλάχιστον.

Κάθε εμπόδιο για καλό και στην τελική ευθεία ήταν αυτός που με τα καλάθια του, όπως και δύο κρίσιμα ριμπάουντ, «κλείδωσε» τους δύο βαθμούς. Την ίδια ώρα, ο Πάμπλο Λάσο έβλεπε τους δύο βασικούς του γκαρντ με τη θητεία στο ΝΒΑ, Κάρσεν Εντουαρντς και Λεάντρο Μπολμάρο, να έχουν 0/12 σουτ και (αμφότεροι) αρνητική αξιολόγηση!

Εβαλε και ως προς το δικό τους σβήσιμο το χεράκι του ο πανταχού παρών Γουόκαπ, αν και τη μεγάλη ζημιά στην Μπάγερν την έκανε βέβαια με τα καλάθια του. Ευστόχησε σε διαδοχικές φάσεις στο λεγόμενο mid-range shot, ξεπερνώντας τον προσωπικό του αντίπαλο, τραβώντας χειρόφρενο στο «BMW Park» κι εκτελώντας από αυτήν ακριβώς τη -μέση- απόσταση. Και η παρέα του πήρε μια νίκη που μακροπρόθεσμα μπορεί να φανεί άκρως σημαντική…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News