Ολυμπιακός: Το σύνθημα των παλιών, εφαλτήριο για τετράδα!

Ο Γουόκαπ έκανε πάλι τα πάντα και ευτυχώς για τον Μπαρτζώκα δεν φορούσε πράσινα, όπως στην τελευταία νίκη της Ζαλγκίρις επί των Πειραιωτών το 2021. Ο επίσης παρών τότε ΜακΚίσικ αρίστευσε και ως «άσος», ο Ράιτ το συνηθίζει να μπαίνει χαλαρά και να παίρνει παραμάζωμα τους αντιπάλους του στο τέλος.

Τρία χρόνια πριν, ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα επισκεπτόταν το Κάουνας φορτσάτος από πέντε νίκες στα έξι προηγούμενα παιχνίδια του μακριά από το ΣΕΦ. Είχε αγκαλιάσει μία ακόμα, μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο μπροστά, με επτά πόντους.

Δεν έβαλε άλλον, έχασε. Και τον πήρε η κάτω βόλτα. Εκείνη η εφιαλτική βραδιά στο Κάουνας, υπογεγραμμένη από τον Τόμας Γουόκαπ της Ζαλγκίρις (!) και το νικητήριο καλάθι του στην εκπνοή, μετά το κλέψιμο στον Κώστα Σλούκα, ήταν η αφετηρία μιας κατηφορικής πορείας επτά συνεχόμενων ηττών. Ποια πλέι οφ; Μέχρι και οι Λιθουανοί τον ξεπέρασαν στο τέλος.

Εν έτει 2024, ο αγώνας στη λιθουανική πόλη κρίθηκε από τον «ερυθρόλευκο» Γουόκαπ – και μπορεί να σταθεί εφαλτήριο ακόμα και για το πλασάρισμά του στην τετράδα της Ευρωλίγκας. Ο συμπατριώτης μας, πια, πόιντ γκαρντ ξεκίνησε με τρεις ασίστ στο πρώτο τετράλεπτο, δίνοντας τον τόνο. Ισορρόπησαν οι γηπεδούχοι στο δεύτερη περίοδο; Πάρτε δύο τρίποντα με το ξεκίνημα μετά την ανάπαυλα. Συν τις άμυνες στον Κίναν Εβανς που σίγησε μετά την αρχή του αγώνα, συν την όλη άψογη καθοδήγηση της παρέας του.

Δεν χρειάστηκε μάλιστα καν να μείνει 30 λεπτά στο παρκέ. Όπως γράφαμε και το πρωί, απόντων των Γουίλιαμς-Γκος, Λαρεντζάκη και Μήτρου-Λονγκ, στο ροτέισιον θα επανερχόταν μετά από μήνες στην Ευρώπη ο Μιχάλης Λούντζης. Οπερ και εγένετο.

Γράφαμε κι ότι θα κατέβαινε αναγκαστικά θέση ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Μόνο που ο Αμερικανός δεν άφησε το «3» για το «2», αλλά παρέστησε και τον «άσο»! Αυτός έδωσε ανάσες στον Γουόκαπ στο δεύτερο ημίχρονο, μια και ο Λούντζης δεν είχε βοηθήσει νωρίτερα. Ο Σακ, αντιθέτως, ήταν τούρμπο.

Βρήκε κι αυτός ρυθμό με δύο τελικές πάσες με το που ρίχτηκε πρώτη φορά στο ματς, έδωσε το χάιλαϊτ της βραδιάς σε όλη τη διοργάνωση με το coast-to-coast κάρφωμα στην εκπνοή του πρώτου μέρους, ξεσάλωσε στο δεύτερο. Δεν ήθελε πολύ κι ο Σακ της 20άρας να κάνει ατομικό ρεκόρ…

Μοναδικός παραμένων από εκείνο το κρύο βράδυ του 2021, συνέθεσε καυτό δίδυμο με τον άνθρωπο που του είχε πάρει την μπουκιά από το στόμα και άφησαν τον άλλο παρόντα από τότε, τον Λούκας Λεκαβίτσιους, να κυνηγάει ανεμόμυλους. Το 95-76 ήρθε με τρομερή επίδοση 54 πόντων στο δεύτερο ημίχρονο, εντούτοις η καλή βραδιά είχε διαφανεί από το πρώτο.

Με 14/20 δίποντα και διπλάσιες τελικές πάσες από λάθη, με κεφάτους τους βασικούς και ψεγάδι τα επτά επιθετικά ριμπάουντ των γηπεδούχων, δεν έμεναν πολλά να γίνουν. Να ελεγχθούν αυτά τα τελευταία και να βρεθούν ακόμα περισσότεροι πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο, να βρεθεί κι ένας x-factor από τον πάγκο. Απερ και εγένοντο.

Στην τρίτη περίοδο οι φιλοξενούμενοι μάζεψαν κάθε σκουπίδι και στο τέλος του αγώνα είχαν πετύχει 17 πόντους από τα λάθη στα οποία εξανάγκασαν τους αντιπάλους τους, ο δε Μόουζες Ράιτ συνέχισε το βιολί του. Και πριν τη διακοπή, αλλά και στα παιχνίδια του φάιναλ έιτ, ο νεοφερμένος ψηλός ξεκινούσε αρνητικά και, διαβάζοντας τις συνθήκες του κάθε αγώνα, ήταν τρομερός μετά την ανάπαυλα.

Το αυτό συνέβη και στη «Ζαλγκίριο Αρίνα». Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι είχε επιστρέψει στο σκορ και επειδή οι αναπληρωματικοί ψηλοί, Ράιτ και Πετρούσεφ, είχαν πενιχρή επιθετική συνεισφορά (από ένα καλάθι) και κυρίως τραγική αμυντική παρουσία: 0+0, ένα κουλούρι μαζί στα ριμπάουντ!

Ο πρώτος μπήκε νωρίς, στα μέσα του τρίτου δεκάλεπτου, επειδή έκανε τρίτο φάουλ ο Φαλ. Και διέλυσε τους αντιπάλους του. Μέσα σε δύο λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, ο Ράιτ σημείωσε 10 πόντους και το ντέρμπι μετατράπηκε σε περίπατο, με τη διαφορά να εκτινάσσεται στους 15 πόντους. Μένει να δούμε αν θα εκτιναχθεί και βαθμολογικά η παρέα του, που μετράει αισίως τέσσερις διαδοχικές νίκες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News