Ολυμπιακός: H γοητεία τού να είσαι προβλέψιμα… σαρωτικός

Οι «ερυθρόλευκοι» πρόσθεσαν κόντρα στη Βίρτους έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των τρομερών -ειδικά αμυντικά- εμφανίσεών τους στην τρίτη περίοδο των αγώνων και φουλάρουν για Παναθηναϊκό και τετράδα. Το σχετικό σερί των επτά αγώνων, ο Παπανικολάου που τους κράτησε όρθιους, ο Πετρούσεφ που κράτησε… καθηλωμένους τους Ιταλούς.

Την προηγούμενη φορά που είχε απουσιάσει στην Ευρωλίγκα ο Τόμας Γουόκαπ, πάνε πάνω από δύο χρόνια, το ματς με την Εφές είχε εξελιχθεί σε θρίλερ – με happy end, που το έφερε ο Κώστας Σλούκας και το νικητήριο τρίποντό του (για το 87-85) από τη γωνία σε νεκρό χρόνο.

Στο παιχνίδι που τελείωσε Πέμπτη προς Παρασκευή, Μάρτιο του 2024 πια, δεν χρειάστηκε να αγχωθούν στο τέλος οι φίλοι του Ολυμπιακού. Κι ας μην υπάρχει στο ρόστερ άλλος «άσος» με το στάτους ενός Σλούκα (όσο τουλάχιστον ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος μπαινοβγαίνει στα πιτς κι είναι εύλογα ανέτοιμος), κι ας τα είδαν όλα οι «ερυθρόλευκοι» εκεί προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όταν βρέθηκαν στο -12.

Δεν πειράζει. Στο δεύτερο, δεν… έβλεπαν τίποτα οι παίκτες της Βίρτους. Δεν έβλεπαν σίγουρα το καλάθι, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παρουσιάζει ένα ακόμα αμυντικό masterclass στην τρίτη περίοδο ενός αγώνα. Όπως γράφαμε και χθες, οι Πειραιώτες «χτύπησαν» στο αγαπημένο τους σημείο, κρατώντας επί εννιάμισι λεπτά (συν τα 47 δευτερόλεπτα από τη δεύτερη περίοδο, πάνω από 10’…) δίχως καλάθι εντός παιδιάς τους Ιταλούς!

Το 74-69 επί του συλλόγου της Μπολόνια επέκτεινε το νικηφόρο σερί του Ολυμπιακού στα πέντε ματς και το… 20-5 του τρίτου δεκάλεπτου επέκτεινε το συγκεκριμένο στα επτά ματς. Αυτό που τον θέλει επί επτά συναπτές αγωνιστικές όχι μόνο να κερδίζει τις τρίτες περιόδους, μα και να το κάνει με συνολική διαφορά 78 πόντων. Ητοι, 11,4 ανά αγώνα.

Το ‘βλεπε ο Λούκα Μπάνκι που ερχόταν. Δεν μπορεί, σε ολόκληρο φάιναλ φορ τον περασμένο Μάιο η ελληνική ομάδα «στραγγάλισε» αντίπαλο, εν προκειμένω τη Μονακό, επιστρέφοντας μετά την ανάπαυλα. Δεν μπόρεσε ωστόσο να κάνει τίποτα ο κόουτς της ευχάριστης έκπληξης της Ευρωλίγκας, κι ας καλωσόρισε πίσω στη δράση τους Τορνίκε Σενγκέλια και Ογκνιεν Ντόμπριτς.

Σε αυτά τα εννιάμισι εφιαλτικά λεπτά, οι φιλοξενούμενοι είχαν 0/10 δίποντα, 0/5 τρίποντα και 6 λάθη. Η ίδια ομάδα που στο πρώτο μέρος είχε υπερτριπλάσιες ασίστ από λάθη (13-4), κρατώντας εκείνο το διάστημα τους γηπεδούχους σε αρνητική αναλογία (7 προς 9), έμοιαζε με ερασιτεχνική λίγες στιγμές πιο μετά.

Ετσι την έκαναν να φαίνεται κι αυτή οι «ερυθρόλευκοι»… Τους κράτησε στο δύσκολο σημείο ο Παπανικολάου, σημειώνοντας και τους εννιά πόντους της παρέας του στο τελευταίο τετράλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, συν το τρίποντο στην επανεκκίνηση του παιχνιδιού. Σε όλα του ήταν βέβαια αρχηγός ο Κώστας, δίνοντας τον τόνο και στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων, παίρνοντας καίριες θέσεις μακριά από την μπάλα και τελειώνοντας φάσεις από την base line, εμψυχώνοντας τους συμπαίκτες του όσο το πράγμα παρέμενε στραβωμένο.

Ο Μουσταφά Φαλ αναμενόμενα κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια, έχοντας αντιπάλους τον παρόντα σε εκείνο το θρίλερ με την Εφές, Μπράιαντ Ντάνστον, και τον ανησυχητικά πλέον στάσιμο Αντε Ζίζιτς, εντούτοις στην τέταρτη περίοδο άλλος ψηλός ήταν που καθάρισε, καθαρίζοντας και τη διαφορά. Το -2 στην Μπολόνια.

Όχι, δεν ήταν ο Μόουζες Ράιτ, παρ’ ότι κι αυτός ήταν σούπερ στο ίδιο διάστημα, προσθέτοντας στο ενεργητικό του άλλη μία καλή εμφάνιση στην τελική ευθεία ενός αγώνα, ενώ έχει προηγηθεί «άοσμο» πέρασμα του από αυτόν στο πρώτο μέρος. Ηταν ο Φίλιπ Πετρούσεφ που έκανε στο τέλος τα πάντα σωστά.

Και άμυνες και ριμπάουντ και καλάθια… Παντού ήταν ο Σέρβος, ένας ακόμα αντίπαλος του Ολυμπιακού στο δίχως Γουόκαπ 87-85 επί της Εφές το 2022. Στον τουρκικό σύλλογο, ο Εργκίν Αταμάν δεν τον έβλεπε και στο συγκεκριμένο ματς είχε καταγράψει DNP. Στο Φάληρο ο Μπαρτζώκας… λιώνει για πάρτη του και ο ίδιος φρόντισε για μία ακόμα φορά να δείξει πόσο πολύτιμος είναι στο συγκεκριμένο σύνολο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News