Ολυμπιακός: Μια… θρυλική αντιγραφή που αξίζει τον καλύτερο βαθμό!

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έπληξε στο δεύτερο ημίχρονο τον Παναθηναϊκό AKTOR με τα δικά του όπλα πριν την ανάπαυλα. Ε, όταν αντέγραψε και ο… Αϊζέια Κάναν τον Τόμας Γουόκαπ του πρώτου τελικού, ο Ολυμπιακός έφτασε οριστικά στο 2-0 και κοντά στον (όχι αγκαλιά με τον) τίτλο.

Ξόρκισε το… 2018, μένει να ξορκίσει και το 2002 πλέον ο Ολυμπιακός. Προ εξαετίας, ίδια μέρα, είχε ισοφαριστεί στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό μετά το δικό του μπρέικ στον πρώτο τελικό και έχασε το πρωτάθλημα.

Δεν την πάτησε ξανά. Εκανε το 2-0 με το 92-86 χάρη στο ανέβασμα στροφών και τη σούπερ άμυνα στην αγαπημένη του διαχρονικά τρίτη περίοδο και βρίσκεται αγκαλιά με τον τίτλο. Όπως δηλαδή είχε βρεθεί πριν από 22 χρόνια, έχοντας σπάσει και τότε την έδρα στο Game 1, συνεχίζοντας νικηφόρα στο Φάληρο. Για να γίνει ωστόσο η ανατροπή του… αιώνα, με θύτη την ΑΕΚ που έφτασε στο 3-2.

Κοινώς, χαμηλά η μπάλα. Το είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά το τέλος, ότι η ομάδα του απλώς σημείωσε μία ακόμα νίκη. Την σημείωσε, πάντως, δείχνοντας και πάλι να την θέλει περισσότερο. Εβγαλε περισσότερη ενέργεια στα κρίσιμα σημεία, έβγαλε αμυνάρες με προεξάρχοντα τον Τόμας Γουόκαπ, έβγαλε ο ίδιος ο προπονητής των Πειραιωτών άσο από το μανίκι μετά την ανάπαυλα.

Αποντος στο πρώτο μέρος, ο Αϊζέια Κάναν έβαλε 16 πόντους στο δεύτερο. Βασικά, έβαλε και τους εννιά αναπάντητους σε ενάμισι λεπτό στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου. Διόλου συμπτωματικά, ο πρώτος εξ αυτών ήταν η βολή της τεχνικής ποινής στον Κέντρικ Ναν. Ξεμπούκωσε, συνέχισε καυτός, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα το «πράσινο» προβάδισμα έγινε «ερυθρόλευκο» +7.

Α λα Γουόκαπ την Τετάρτη, όταν ο «Θωμάς» εκτοξεύτηκε από το μηδενικό της ανάπαυλας στο 17, χώρια οι 5 ασίστ του, ο Ολυμπιακός βρήκε τον ήρωα που έψαχνε ώστε να πάρει κεφάλι και να στριμώξει στα σχοινιά τον «αιώνιο». Αν ο Κάναν πρόσφερε instant offense, o Νίκολα Μιλουτίνοφ πρόσφερε… constant offense.

Προσωποποίηση της συμπαγούς απόδοσης των νικητών, όπως την χαρακτήρισε ο τεχνικός τους, ο Σέρβος πήγε από τις 31 μονάδες αξιολόγησης στο Game 2 στις 30 στο Game 1. Εδώ η αντιγραφή έχει να κάνει όχι μόνο από αγώνα σε αγώνα, αλλά και από… ημίχρονο σε ημίχρονο (του δεύτερου τελικού).

Στο πρώτο, ήταν το «τριφύλλι» που ακούμπαγε ξανά και ξανά την μπάλα στο λόου ποστ. Και με τον Ματίας Λεσόρ, αλλά και με τον Ιωάννη Παπαπέτρου και με τον Μάριους Γκριγκόνις, σχεδόν με κάθε παίκτη. Μπήκαν και τα «πράσινα» τρίποντα, ιδού γιατί οι φιλοξενούμενοι έμειναν μονάχα δύο φορές (και για ελάχιστα δευτερόλεπτα) πίσω στο σκορ στο πρώτο μέρος.

Ο Ολυμπιακός; Είχε μόλις 4/15 μέχρι την ανάπαυλα. Εκτοτε, το σκηνικό ανατράπηκε άρδην. Ο ίδιος έβαλε 6/11 και μάλιστα κάθε φορά που πλησίαζε ο Παναθηναϊκός στο σκορ. Ακούμπησε κι αυτός την μπάλα χαμηλά κοντά στο καλάθι, σημαδεύοντας κάθε μις ματς, με τον Μιλουτίνοφ ειδικά να μην έχει αντίπαλο στο ποστ παιχνίδι.

Με τον τρόπο κοινώς που επλήγη νωρίτερα, πλήγωσε τον μεγάλο του αντίπαλο στο β’ μέρος ο Ολυμπιακός. Ο Σέρβος έβαλε πάλι και τις βολές, όπως και συνολικά η παρέα του, να πώς γράφτηκε το 2-0.

Επόμενη πράξη, τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ. Σε μια σειρά, που ούτως ή άλλως έχει πολλά επεισόδια…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News