Εθνική Ελλάδας: Η ρεβάνς των Νικ-Γιάννη κι η συνολική… ρελάνς

Το ρεσιτάλ του Καλάθη που έκανε τη διαφορά και με instant offense πέραν της κολλημένης βελόνας στις 11 ασίστ, το ντεμαράζ τού –έτερου παρόντα κι εξίσου άστοχου στον αποκλεισμό του 2016 από την Κροατία- Αντετοκούνμπο και άλλες γαλλικούρες, πριν το… ραντεβού στη Λιλ (μακάρι και στο Παρίσι) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σα σήμερα, πλέον, 8 Ιουλίου δηλαδή, η Εθνική γνώριζε τον αποκλεισμό από τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο πριν καν φτάσει στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά. Από την Κροατία των Ντάριο Σάριτς και Μάριο Χεζόνια.

Εντάξει, ήταν παρών (ενώ τώρα ήταν απών, τραυματίας… ων) και ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς της 20άρας το 2016. Η Ελλάδα δεν είχε Βασίλη Σπανούλη, που σε ένα ακόμα παιχνίδισμα της μοίρας είχε αποσυρθεί από την Εθνική το προηγούμενο έτος (μαζί με τον σημερινό τιμ μάνατζερ, Νίκο Ζήση, στο Ευρωμπάσκετ) στη Λιλ. Επαιζαν ωστόσο οι Αντετοκούνμπο και Καλάθης.

Ο νεαρός Γιάννης 3/14 εντός παιδιάς και 6 λάθη, ο Νικ 1/7 σουτ και άλλα δύο λαθάκια, η παρέα τους σπίτι της. Ξανά. Κρίκος, σε μια αλυσίδα που μας κρατάει δέσμιους, μακριά από  βάθρα κι εν γένει διακρίσεις, μέχρι σήμερα – ή μήπως μέχρι χθες;

Το 80-69 επί των Κροατών στο σωτήριο έτος 2024 ήρθε, ναι, με πρωταγωνιστές τους δύο συγκεκριμένους κυρίους. Μια και πιάσαμε -πάλι χθες, μετά το ματς με τους Δομινικανούς- τα γαλλικά, ας συνεχίσουμε να τιμάμε τη χώρα που θα διοργανώσει σε λίγες ημέρες τους Ολυμπιακούς: η ρελάνς της Εθνικής, στην πιο χορταστική, την πιο σταθερή σε απόδοση διοργάνωση (έστω και ήσσονος σημασίας, συγκριτικά με τις άλλες), έκρυβε τη ρεβάνς των δύο παλιών.

Από κοντά βέβαια και η έτερη παλιοσειρά Κώστας Παπανικολάου, με τη δική του προσωπική και δη αμυντική ρεβάνς στον Χεζόνια λίγο μετά τον εφιαλτικό ημιτελικό Ευρωλίγκας Ρεάλ-Ολυμπιακός, από… ακόμα πιο κοντά ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Στον ημιτελικό έπαιζαν ρολόι με τρίποντα οι Τόμας Γουόκαπ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Βασίλης Τολιόπουλος. Στον τελικό είχαν 2/12, μα πρόβλημα ουδέν. Ο ψηλός είχε 4/5 στο πρώτο ημίχρονο, όταν και οι «χρβάτσκι» ακολουθούσαν κατά πόδας. Τα pick ‘n’ pop με τον Καλάθη πήγαιναν σύννεφο, στο Μονακό κάποιοι ανυπομονούν από τώρα για την επόμενη σεζόν.

Ο φοβερός και τρομερός Νικ, κόλλησε τη βελόνα της δημιουργίας του -για τρίτη φορά- στις 11 τελικές πάσες, μα τη διαφορά την έκανε σκοράροντας. Η… άλλη διαφορά, στο σκορ, δημιουργήθηκε στην τρίτη περίοδο. Εκεί ακριβώς που ο μακράν κορυφαίος πασέρ στην Ευρώπη έβαλε 11 από τους 13 πόντους μας μέσα σε πέντε λεπτά (2-36’)! Στο καπάκι δύο ασίστ, η πρώτη μάλιστα το χάιλαϊτ του ματς, στον Τόμας Γουόκαπ που έκοβε προς (το άλλο, το ουδέτερου γένους) καλάθι, au revoir φίλοι Κροάτες!

Ο υπογράφων ψήφισε λίγες ώρες πριν το τζάμπολ τον Καλάθη ως MVP του τουρνουά, δίχως να περιμένει τέτοια, ακόμα καλύτερη παράσταση. Οι άλλες ψήφοι πήγαν στον Κρις Ντουάρτε, τον Λούκα Ντόντσιτς, τον Ιβιτσα Ζούμπατς και τον (σχετικό ψηφισθέντα από την πλειοψηφία, τελικά) Αντετοκούνμπο. Ο Giannis στο ρελαντί έριξε 23άρα, χώρια τα 8 ριμπάουντ, οι 3 ασίστ, το… κανένα λάθος. Όλα κι όλα, στην πιο… προσεκτική εμφάνιση ever, τρία. Τρία λάθη για 21 τελικές πάσες!

Κάθε παίκτης της δωδεκάδας, ανάμεσά τους κι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, επίσης παρών σε εκείνο το Προολυμπιακό του ιταλικού Βορρά προ οκταετίας, υπηρέτησε ιδανικά τον ρόλο που του όρισε ο κόουτς, πια, Σπανούλης. Ο «Greek freak» αφομοιώθηκε καλύτερα, λειτουργικότερα από ποτέ από το σύνολο. Ωρα για γαλλικό Βορρά.

Λιλ, για τον δύσκολο όμιλο των Ολυμπιακών με Καναδά, Αυστραλία και Ισπανία. Η πόλη όπου ο «Kill Bill» το 2015 έζησε στη δύση της εθνικής του καριέρας, στον προημιτελικό (με πρώτο σκόρερ τον πάντα παρόντα ως σκόρερ στα δύσκολα, Καλάθη), την οριακή ήττα 73-71 από τους κακούς μας δαίμονες, τους Ισπανούς. Τέτοιοι λογίζονταν και οι Κροάτες. Μας είχαν κοστίσει κι άλλον αποκλεισμό σε Προολυμπιακό, δεν τους είχαμε νικήσει ποτέ σε νοκ άουτ αναμέτρηση.

Όχι πια. Η Εθνική επιστρέφει δριμύτερη. Ραντεβού (για να κλείσουμε με μία ακόμα γαλλική λέξη) στους Ολυμπιακούς!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News