Ολυμπιακός: Το δρεπάνι του Βεζένκοφ και το σφυρί που χρειάζεται στην άμυνα
Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δρέπει από τα φιλικά τους καρπούς της επιστροφής Βεζένκοφ, ωστόσο στην άμυνα υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα. Ο Φουρνιέ που ανεβαίνει σταδιακά, ο πιο… ανεβασμένος ρυθμός, τι άρεσε εν τέλει και τι όχι από τον Ολυμπιακό στο Τράπανι (=Δρέπανον).
Δύο φιλικά στο ΣΕΦ με ιδιαιτερότητες (με Μακάμπι βράβευση Πρίντεζη, που έπαιξε και το έκρινε, με Ερυθρό Αστέρα κεκλεισμένων των θυρών), άλλα δύο στο Ηράκλειο με Βίρτους Μπολόνια και Φενερμπαχτσέ, πρώτο και τελευταίο χθες εκτός Ελλάδας.
Στο Τράπανι με την ελληνική ονομασία, όπως άλλωστε οι περισσότερες πόλεις της Σικελίας. Νίκη, ξανά. Οριακή, ξανά. Αήττητος έκλεισε ο Ολυμπιακός την περίοδο προετοιμασίας του, μια και δεν θα δώσει άλλον αγώνα έως το Σούπερ Καπ της Ρόδου το προσεχές σαββατοκύριακο. Οι τέσσερις από τις πέντε επικρατήσεις του ήρθαν με συνολικά διαφορά 13 πόντων. Ακόμα και στην έτερη, επί της Βίρτους, είχε μείνει δώδεκα πόντους πίσω, προτού κερδίσει με άλλους τόσους.
Δυσκολεύεται, δεν παίζει καθόλου καλή άμυνα, μα έχει κι έναν Βεζένκοφ να ρίχνει στο ρελαντί 20άρες. Με άλλους 23 πόντους, οδήγησε τους Πειραιώτες στο 95-90 και μέσα στο Δρέπανον, όπως λεγόταν στην αρχαιότητα (από το σχήμα του λιμανιού της) η πόλη στο δυτικό άκρο του ιταλικού νησιού.
Ο Σάσα θερίζει από τώρα κάθε αντίπαλο και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δρέπει ήδη τους καρπούς της μεγάλης επιστροφής. Αν βρεθεί και το… σφυρί στην άμυνα, που πρέπει να «χτυπάει», να βαράει -με την καλή έννοια- περισσότερο, θα βρεθεί και η απαιτούμενη ισορροπία στην έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.
Κομμουνισμός βέβαια δεν υπάρχει στο μπάσκετ, κι ας ευαγγελίζεται ο (σχετικών οικογενειακών καταβολών μάλιστα) προπονητής του τη… συλλογική διαχείριση των αγώνων και το μοίρασμα του σκοραρίσματος. Να, και στην Ιταλία, παρά τις τέσσερις γνωστές πια σημαντικότατες απουσίες, πέντε παίκτες του ήταν διψήφιοι. Παραλίγο να ήταν και οι Λούκα Βιλντόσα και Τάιλερ Ντόρσεϊ (από 7 π.). Αποντος δεν έμεινε κανένας από τους έντεκα που πάτησαν παρκέ.
Μακριά ωστόσο από… σφυροδρέπανα, αυτός που (θα) ξεχωρίζει είναι ο Βεζένκοφ. Στα κρίσιμα τελευταία λεπτά η μπάλα θα ακουμπάει και στα ζεστά χέρια του Αλεκ Πίτερς, όπως ακριβώς έγινε στη στοχευμένη επίθεση που έφερε το τρίποντο του Αμερικανού φόργουορντ για το 93-90, 35’’ πριν το τέλος. Η περιφέρεια, από την άλλη, είναι work in progress.
Προφανώς δεν μπορεί να περιμένει ο Ολυμπιακός τέσσερα τρίποντα από τον Τόμας Γουόκαπ σε ένα (το πρώτο εν προκειμένω) ημίχρονο, εντούτοις είναι ενδεικτικά αυτά της απελευθέρωσής του εκτελεστικά και γενικότερα, όταν έχει κόσμο δίπλα του και δεν είναι αναγκασμένος να σκάει μέσα στις τέσσερις γραμμές. Προφανέστερα αναζητείται ο καλός Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, σταθερά «αόρατος» -μετά από έναν ελαφρύ τραυματισμό, που του στέρησε πολύτιμες προπονήσεις- στα φιλικά.
Οι Βιλντόσα και Ντόρσεϊ είχαν και πάλι από ένα μονάχα δίλεπτο ξέσπασμα, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ίδρωσε ελάχιστα προς το τέλος, ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ για μία ακόμα φορά καθόλου. Το ροτέισιον, αν μη τι άλλο, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Οσο για τον Εβάν Φουρνιέ;
Για πρώτη φορά φάνηκε κάπως επιθετικά, βάζοντας 10 πόντους με δύο τρίποντα. Ενα από τη γωνία και εκτός ισορροπίας με τον χρόνο επίθεσης να εξαντλείται και ένα στην τελική ευθεία του ματς, μετά από τάιμ άουτ και ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτόν επίθεση. Σε… κανονική ροή αγώνα, ο Γάλλος σούπερ σταρ εξακολουθεί να φέρεται υπέρ το δέον ομαδικά και να προτάσσει τη δημιουργία από την εκτέλεση.
Η νέα του ομάδα χτύπησε πολλές φορές στα πρώτα δευτερόλεπτα επιθέσεων και αυτές οι early offenses αποτελούν μια διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει. Βγήκαν και καλάθια με το παραδοσιακό και ταχύτατο passing game, την ώρα που οι γηπεδούχοι έφταναν κι εκείνοι με ευκολία στο καλάθι των «ερυθρολεύκων» (που ήταν «μαύροι» για την ακρίβεια).
Παρά την απουσία του πολύπειρου σέντερ Τίμπορ Πλάις και τον τραυματισμό στο πρώτο ημίχρονο του επίσης νεοαποκτηθέντος Λάνγκστον Γκάλογουεϊ, «πλάγιου» που έβαζε 10,3 πόντους στο Ντιτρόιτ το 2020, η ομάδα του Γιασμίν Ρέπεσα, που προαλείφεται για τα ψηλά πατώματα της Σέριε Α, πλήγωσε τον Ολυμπιακό με πολλά πικ εν ρολ στις σετ επιθέσεις και βγάζοντας κι αρκετούς αιφνιδιασμούς.
Επιστροφές ειδικά στο ξεκίνημα δεν υπήρχαν, η drop άμυνα στον σέντερ Κρις Χόρτον (που είχε περάσει ένα φεγγάρι από την Κύμη) ήταν προβληματική, o Μόουζες Ράιτ έχασε αρκετές μάχες, το ίδιο και ο Φίλιπ Πετρούσεφ, που ξεκίνησε τούτη τη φορά -απόντων πάντα των Φαλ και Μιλουτίνοφ- στο «5».
O δε ταχύτατος γκαρντ με τη θανατηφόρα ραχιαία ντρίμπλα, Τζάστιν Ρόμπινσον, αφέθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης να αλωνίζει. Η δική του παρέα χρησιμοποίησε και άμυνες ζώνες, το τεστ ως προς την ισχύ της άσημης κατά τ’ άλλα ιταλικής ομάδας αποδείχθηκε χρησιμότατο.