ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ: Τόλης και πάσης Ελλάδος

Το sportday.gr αποχαιρετά τον “πρίγκηπα” του ελληνικού πενταγράμμου και ο Βασίλης Γεωργιώτης ψάχνει μέσα από τα κιτάπια του και τα… συμφραζόμενα να ανακαλύψει ποια ομάδα υποστήριζε ο ανεπανάληπτος Τόλης Βοσκόπουλος.

Η φωνή του Τόλη Βοσκόπουλου αγαπήθηκε, δοξάστηκε, αποθεώθηκε. Μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων. Όλοι μας, λάτρεις ή όχι της ελληνικής λαϊκής μουσικής, λίγο έως πολύ σιγοτραγουδήσαμε τις μεγάλες του επιτυχίες. Τον απολαύσαμε στο διπλό ρόλο του ηθοποιού και του τραγουδιστή στις αξέχαστες παλιές ελληνικές ταινίες, σε κωμωδίες και δράματα. Όχι, ολοι, γιατί για τις υποκριτικές του ικανότητες, ενστάσεις υπήρχαν, και μάλιστα αρκετές, αλλά τον ίδιο διόλου τον ενδιέφεραν τα σχόλια. Ήθελε απλά να κάνει ό,τι αγαπά.

Αυτό που ποτέ δεν υποκρίθηκε ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν τον αθλητή ή τον ακόλουθο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Ως ένας από τους μεγάλους σταρ της εποχής των 60s, των 70s, των 80, των, των… ήταν φυσικό, όλοι να προσπαθούν να «κλέψουν» μέρος της λάμψης του, προσκαλώντας τον σε ένα παιχνίδι, σε μια εκδήλωση, σε μια φιέστα.

Κι αφού δεν πήγαινε ο Μωάμεθ στο Βουνό, πήγαιναν τα Βουνά στον Μωμάμεθ. Οι παράγοντες στριμωχνόντουσαν δίπλα του, μαζί με τις φτασμένες ντίβες και τις ανερχόμενες σταρλετίτσες, μέχρι να ανάψει το τεράστιο φλας των φωτογραφικών μηχανών της εποχής. Αγκαλιά με τον Τόλη…

Από τα σοκάκια της Κοκκινιάς στα Κοσμικά

Γεννημένος το 1940 στην Κοκκινιά, έχοντας 11 αδερφές να… παντρέψει, πού να βρεθεί χρόνος για αθλητισμό στη μεταπολεμική Ελλάδα της φτώχιας και της κακομοιριάς. Το θέατρο και το τραγούδι τον κέρδισαν από πολύ νωρίς και κάθε ενασχόληση με τον αθλητισμό «κόπηκε» πριν καν αναπτυχθεί. Άλλωστε, ποτέ δεν καμάρωνε για το αδύνατο κορμί της νιότης του. 

Ποδοσφαιριστές και καλλιτέχνες ήταν οι celeb εκείνης της εποχής. Μια επίσκεψη ποδοσφαιριστή στα μπουζούκια ή στο θέατρο και ενός καλλιτέχνη, μιας τραγουδίστριας ή ηθοποιού στο γήπεδο, συζητιόταν. Αν μάλιστα υπήρχε και φωτογράφος να απαθανατίσει τη στιγμή, τότε το στιγιότυπο έπαιρνε τη θέση του στα δημοφιλή περιοδικά τις εποχής και στις εφημερίδες. Στα εξώφυλλα και στις δημοφιλείς κοσμικές στήλες. 

Μα τι ομάδα ήταν τελικά ο Τόλης;

Η φωνή του Τόλη Βοσκόπουλου, σίγησε σήμερα, το πρωινό της 19ης Ιουλίου. Και ποτέ δεν μάθαμε ποια ομάδα υποστήριζε.

Ο αποχαιρετισμός στον Τόλη Βοσκόπουλο από την ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης με το post: «Αντίο στον Απολλωνιστή, Τόλη» μάς έβαλε όλους σε σκέψεις: «Ο Τόλης ήταν φίλος της ‘Ελαφράς Ταξιαρχίας;’».

Οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν τις ενστάσεις τους. «Ολυμπιακάρα ήταν ο Τόλης, στην Κοκκινιά γεννήθηκε». Η φωτογραφία του με τον Σωκράτη Κόκκαλη να ανταλλάσσουν θερμή σε κέντρο που τραγουδούσε, στα επινίκια το τίτλου του μπασκετικού Ολυμπιακού, ήταν κάποιου είδους «πειστήριο».

«Ο Τόλης ήταν ΑΕΚτζής». Ποιος το λέει; Το γλέντι της Ένωσης στα μπουζούκια όπου ο τραγουδούσε ο Βοσκόπουλος με τον Στράτο Διονυσίου (τι δίδυμο κι αυτό;) το 1971. Τώρα αν ακούστηκε (;) και κανένα «Ζήτω η ΑΕΚ!» μέσα στη χαρά, στην ευφορία και στο κέφι, ε δεν θα μας ξάφνιαζε κιόλας. Και ο Αντώνης Ρέμος, γνωστός Ηρακλειδέας, έχει υποδεχτεί σε λαϊκό ξεφάντωμα και Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς και ΑΕΚτζήδες. Και έχει πιεί μέσα από την κούπα. Και έχει αφιερώσει τραγούδια.

 

Μα κι αυτή η φωτογραφία με τον Φέρεντς Πούσκας. Βρες μήπως ήταν Παναθηναϊκός; Ο Ούγγρος ήταν ο απίστευτος παιχταράς που ως προπονητής οδήγησε το Τριφύλλι στη μεγαλύτερη διάκριση ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Wembley κόντρα στο μεγάλο Άγιαξ. Ο Τόλης ήταν ο κορυφαίος τραγουδιστής και καρδιοκατακτητής της εποχής. Πού βλέπετε το περίεργο να ποζάρουν από κοινού για μια αναμνηστική φωτογραφία;

Μα, ο Θοδωρής Βαρδινογιάννης ήταν κουμπάρος του στο γάμο του με τη Τζούλια Παπαδημητρίου, τη γυναίκα που τον παίδεψε όσο καμία άλλη από τους πολλούς έρωτες της ζωής του! Τίποτα το περίεργο κι εδώ. Στον αρραβώνα, «κουμπάρος» ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε ποτέ, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει.

Στη Θεσσαλονίκη, πάλι λένε, ότι αυτή ήταν η αγαπημένη του πόλη. Τότε γιατί να μην είναι Άρης, ΠΑΟΚ ή η Ηρακλής; Γιατί όχι Κέρκυρα, αφού στο Νησί των Φαιάκων πέρασε αρκετό καιρό με την τελευταία σύντροφο της ζωής του, την Άντζελα Γκερέκου;

Τι σημασία έχει τι ομάδα ήταν ο Τόλης Βοσκόπουλος. Δεν έχω καμία Αγωνία, Δεν Με Νοιάζει, δεν με ένοιαζε ποτέ. Ο Ανεπανάληπτος τροβαδούρος μάς άφησε παρακαταθήκη τις Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, τότε που όλα ήταν πιο ρομαντικά και τον ευχαριστώ για αυτό. Πριν Χαθεί το Όνειρό Μας!

Τι, δεν ξέρεις ποιος είναι ο Τόλης Βοσκόπουλος; Ρώτησε Να Μάθεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News