Παγκόσμιο στίβου: Ο ιπτάμενος Τεντόγλου, η σταθερή αξία Στεφανίδη και η 38χρονη Ντρισμπιώτη έσωσαν το γόητρο της Ελλάδας
Μόλις πέσει η αυλαία μιας μεγάλης διοργάνωσης, είθισται να προχωρούμε σε απολογισμό της ελληνικής παρουσίας, που αν είσαι φιλοκυβερνητικός αφήνει πάντα ανοιχτό παράθυρο για το μέλλον, κι αν είσαι γκρινιάρης κάνεις το άσπρο… μαύρο.
Χωρίς στιβικά γυαλιά και δίχως αντιπολιτευτική στάση, θα επιχειρήσω να παρουσιάσω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται τα πεπραγμένα της ελληνικής ομάδας στο Γιουτζίν και τι μπορεί να σημαίνει αυτή η εμφάνιση για το μέλλον.
Η Ευρώπη που χάθηκε
Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των Αμερικανών. Το φιλοξένησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, το έβαλαν μήνα Ιούλιο και σε ώρες που συνήθως αγωνίζονται οι Αμερικανοί. Κέρδισαν τα 13 από 49 αγωνίσματα και 33 μετάλλια συνολικά, όταν η δεύτερη Αιθιοπία είχε 4 χρυσά και 10 στο σύνολο.
Οι Ευρωπαίοι πραγματικά αντιμετώπισαν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Καλύτερη χώρα ήταν η Πολωνία, 8η στον πίνακα των μεταλλίων με 1-3-0 και όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της γηραιάς ηπείρου κέρδισαν μόλις σε 10 αγωνίσματα.
Σε αυτούς τους ρυθμούς κινήθηκε και η ελληνική ομάδα. Αντικειμενικά επιτυχημένη ήταν η παρουσία μόνο 5 εκ των 19 που ταξίδεψαν στο Όρεγκον.
Οι σταθερές ελληνικές αξίες
Για τον Μίλτο Τεντόγλου τα πολλά λόγια είναι περιττά. Παραμένει το πολύ δυνατό χαρτί της ελληνικής ομάδας. Έχασε τη νίκη κατά… λάθος και απέδειξε ότι είναι ο καλύτερος σύγχρονος άλτης του μήκους με σταθερότητα στα μεγάλα άλματα.
Η Κατερίνα Στεφανίδη απόλαυσε την πολυετή κυριαρχία της, που όμοιά της δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος Έλληνας ή Ελληνίδα στο παρελθόν. Η 5η θέση έχει πολύ μεγάλη αξία, αλλά το κορμί της Ελληνίδας νικήτριας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, ταλαιπωρείται από τα 13 της όταν σάρωνε τα ρεκόρ, και στα 32 πια δύσκολα θα βγάλει πάλι επιδόσεις κοντά στα 5.90. Θα παραμείνει στην ελίτ, αλλά το μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο θα έρθει πολύ δύσκολα, αφού η νέα γενιά αρχίζει να την προσπερνά.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έκανε την υπέρβαση με την 4η θέση. Η φύση του βάδην, αλλά και το γεγονός ότι τα 35 χλμ τής ταιριάζουν καλύτερα από τα 50χλμ, τής δίνουν λίγα χρόνια ακόμα στην πρώτη γραμμή.
Οι ελληνικές ελπίδες για το μέλλον
Στο Γιουτζίν ξεχώρισε με την 9η θέση στη σφυροβολία και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, ένα νέο παιδί από την Κρήτη, που δείχνει ικανός να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε επίπεδο ανδρών, μετά τα μετάλλια στις ηλικιακές κατηγορίες.
Ο Τεντόγλου και ο Φραντζεσκάκης, εφόσον μείνουν μακριά από τραυματισμούς θα είναι οι σταθερές παρουσίες της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις τα επόμενα χρόνια.
Η Τατιάνα Γκούσιν παραλίγο να κάνει την υπέρβαση, χάνοντας τον τελικό του ύψους στις προσπάθειες. Μια σούπερ άτυχη αθλήτρια, που δεν έχει φτάσει στις διακρίσεις που θα μπορούσε λόγω πολλαπλών προβλημάτων με τραυματισμούς. Αν μείνει υγιής, θα έρθουν και οι τελικοί.
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα διαθέτει άλλα δύο ταλαντούχα παιδιά, που, όμως, δεν τα πήγαν καλά στο Γιουτζίν. Τον 22χρονο Εμμανουήλ Καραλή, τον 4ο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που φέτος δεν είχε καλή σεζόν, και την 20χρονη Ελίνα Τζένγκο, ένα πολύ μεγάλο ταλέντο στον ακοντισμό, η οποία όμως στο Χέιγουορντ Φιλντ λύγισε από την πίεση στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση που πήρε μέρος.
Η σκυτάλη στην ομοσπονδία
Τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατατάχθηκαν στις θέσεις 19-29 με επιδόσεις πολύ πίσω από τα ρεκόρ τους. Ατομικό ρεκόρ πέτυχε μόνο η Ντρισμπιώτη και η Έφη Κουρκουτσάκη στο νέο αγώνισμα των 35χλμ βάδην.
Σύμφωνοι, οι αθλητές δεν είναι ρομπότ για βγάζουν ρεκόρ όποτε πατάμε ένα κουμπί, αλλά το γεγονός ότι έμειναν πολύ πίσω από τις επιδόσεις τους θα πρέπει να προβληματίσει τους προπονητές τους και την ομοσπονδία. Τους επιτελικούς θα πρέπει να προβληματίσει και η έλλειψη υψηλών επιδόσεων στην πλειοψηφία και του βάθους στο σύνολο των αγωνισμάτων που παρατηρήθηκε φέτος σε ένα ακόμα πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η Ελλάδα στο Γιουτζίν δεν είχε ούτε έναν εκπρόσωπο στα δρομικά αγωνίσματα εντός σταδίου!
Με αυτοκριτική, σκληρή δουλειά και βοήθεια από τους εμπλεκόμενους φορείς, ο ελληνικός στίβος θα βρει ξανά το δρόμο του και θα αποκτήσει το βάθος που χρειάζεται. Με ευχολόγια και ωραιοποίηση της πραγματικότητας, θα τα περιμένει όλα από έναν Τεντόγλου ή από ένα… θαύμα, για να διατηρηθεί το όνομα της Ελλάδας στις λίστες με τα μετάλλια και τις διακρίσεις.
Υ.Γ.: Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν η 36χρονη Νικόλ Κυριακοπούλου και ο 34χρονος Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ. Έχουν αποδείξει την αξία τους στο παρελθόν και είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς νικήσουν το χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται