Australian Open: Στέφανε, να η ευκαιρία!

epa

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Το Australian Open 2023 αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του Στέφανου Τσιτσιπά να φύγει από τη Μελβούρνη με το τρόπαιο και το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Παρακολουθώντας το United Cup,  τη διοργάνωση των εθνικών ομάδων που προηγήθηκε του Australian Open, ήταν οφθαλμοφανές ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν πολύ πιο φρέσκος, πολύ πιο δυναμικός, πολύ πιο ψύχραιμος σε σχέση με τα τελευταία τουρνουά του 2022.

Κι αν το πρώτο θεωρούνταν δεδομένο λόγω της ξεκούρασης και της διακοπής από αγώνες, τα υπόλοιπα δύο έπρεπε να δουλευτούν, καθώς έχουν σχέση με τη σωματική και ψυχική προετοιμασία του.

Με λιγότερα νεύρα και καθαρό μυαλό, κέρδισε όλα τα παιχνίδια που έδωσε στο απλό απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους, ακόμα και κόντρα στον Τσόριτς, έναν από τους κακούς του δαίμονες. Η μεταστροφή στην ποιότητα του παιχνιδιού και στην νοοτροπία του επισημάνθηκε από πολλούς αναλυτές στα διεθνή Μέσα που ασχολούνται με το επαγγελματικό τένις.

Λίγες μέρες αργότερα, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας ρίχτηκε στη μάχη του open της Αυστραλίας και από το πρώτο παιχνίδι του επιβεβαίωσε αυτή την αγωνιστική και πνευματική πρόοδο. Ύστερα από τρία ματς την Μελβούρνη, όλος ο πλανήτης του τένις έχει πειστεί ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνει φέτος από τους βασικότερους διεκδικητές του τίτλου στο πρώτο από τα τέσσερα γκραν σλαμ της χρονιάς.

Στους τρεις πρώτους γύρους, απέναντι, βέβαια, σε υποδεέστερους σε σχέση με αυτόν αντιπάλους, δεν έχει πετάξει ούτε σετ και έχει κερδίσει μπόλικο χρόνο ξεκούρασης σε ένα απαιτητικό τουρνουά δύο εβδομάδων. Κάτι που παλαιότερα δεν το πετύχαινε και του είχε στοιχίσει σε ενέργεια τη δεύτερη εβδομάδα του Australian Open.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει τις πιθανότητες του Στέφανου να είναι αυτός ο τροπαιούχος, είναι οι διασταυρώσεις αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σημαντικότεροι αντίπαλοί του. Ο No 1 τενίστας, Κάρλος Αλκαράθ αποσύρθηκε πριν καν ξεκινήσει διοργάνωση και ήδη Ναδάλ, Μεντβέντεφ και Ρούουντ έχουν αποκλειστεί. Εξ άλλου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, τον οποίο μπορεί να συναντήσει μόνο στο τελικό, σε κάθε παιχνίδι του αναγκάζεται να πάρει ιατρικό τάιμ-άουτ για να κουράρει το τραυματισμένο του πόδι.

Στη δική του πλευρά στο δέντρο με τις διασταυρώσεις, ο Τσιτσιπάς έχει μπροστά του άμεσα το Γιανίκ Σίνερ και εφόσον προκριθεί, κατά πάσα πιθανότητα, τον Οζέρ-Αλιασίμ. Αν περάσει κι αυτούς τους δύο γύρους, τότε στον ημιτελικό θα συναντήσει κάποιον από τους Κατσάνοφ, Χούρκατς και τον ανερχόμενο Κόρντα. Σίγουρα κανείς τους δεν αποτελεί εύκολο αντίπαλο αλλά ουδείς απ’ αυτούς μπορούν να του απαγορεύσουν τα όνειρα για την πρώτη πρόκρισή του σε τελικό στο αυστραλιανό open, ύστερα από τρεις συμμετοχές σε ημιτελικούς τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Το ελληνικό κοινό θα είναι εκεί για να ενισχύσει τις προσπάθειες του και το σίγουρο είναι ότι ο Στέφανος θα δώσει ό,τι έχει και δεν έχει για να ντύσει την τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τη Μελβούρνη, στα γαλανόλευκα.

Κι αν τα καταφέρει, η γιορτή θα είναι διπλή, αφού θα ανέβει και στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι μόνο αυτός και ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπορούν να πετύχουν από όσους συνεχίζουν στο τουρνουά, αλλά με την προϋπόθεση να το κατακτήσουν.

Να λοιπόν η μεγάλη ευκαιρία για τον Στέφανο να γυρίσει σελίδα στην καριέρα του και να… μεταλλαχθεί από ένας εξαιρετικός τενίστας, στον κορυφαίο όλων!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News