Australian open: Και τώρα, πώς κερδίζεις αυτόν τον Τζόκοβιτς;

epa

Το ζευγάρι που όλοι περίμεναν, έφτασε στον τελικό του Australian open. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μοιάζει άτρωτος, όμως, αν υπήρχε κάποιος στο ταμπλό που μπορούσε να τον κερδίσει στη Μελβούρνη, αυτός είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Κοιτώντας τα αποτελέσματα και το παιχνίδι του Νόβακ Τζόκοβιτς στην πορεία του μέχρι τον τελικό του Australian open, η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι: Μάλλον δεν τον κερδίζεις!

Λέμε για τον Τσιτσιπά ότι νιώθει σαν στο σπίτι του στη Μελβούρνη, τι να πει όμως κανείς για τον Τζόκοβιτς;

Έχει μαζί του στις κερκίδες εκατοντάδες συμπατριώτες του σε κάθε παιχνίδι και έχει κερδίσει εννέα φορές το πρώτο γκραν σλαμ της χρονιάς (οι τρεις τελευταίες συνεχόμενες), ενώ δεν έχει ηττηθεί ποτέ στον τελικό!

Στη φετινή πορεία του, ο Σέρβος έχει παραχωρήσει μοναχά ένα σετ τους αντιπάλους του. Ο μόνος παίκτης που προσπάθησε να το χτυπήσει στα ίσα ήταν ο Βούλγαρος Γκριγκόρ Ντιμοτρόφ – κι ας έχασε με 3-0.

Είναι πραγματικά τόσο καλός ο Τζόκοβιτς, ώστε να μοιάζει άτρωτος;

Ο Νόλε αντιμετώπισε μόνο έναν παίκτη του ΤΟΠ-20 στην πορεία του, τον Ρούμπλεφ, κόντρα στον οποίον έκανε το καλύτερο παιχνίδι του.

Ο Τσιτσιπάς έχει παραχωρήσει τρία σετ στο Australian open και αντιμετώπισε δύο παίκτες του ΤΟΠ-20.

Η πρόκριση των δύο στον τελικό ήταν η φυσιολογική κατάληξη της απόδοσης τους στο κορτ, αφού ήταν με διαφορά οι δύο καλύτεροι παίκτες του τουρνουά.

Ο Σέρβος, σε σχέση με τον Στεφ, έδειξε μεγαλύτερη σταθερότητα στη διάρκεια των σετ, αλλά το επίπεδο του τένις που έπαιξαν και οι δύο, δεν έχει μεγάλες διαφορές.

Το τελικό παιχνίδι δεν θα κρίνει απλά τον τίτλο, αλλά θα χαρίσει στο νικητή και το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Το κίνητρο επομένως είναι διπλό.

Ο Τσιτσιπάς, σε αντίθεση με άλλους παίκτες που έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση, δεν… πετάει την μπάλα στην εξέδρα και δηλώνει ευθαρσώς ότι θέλει να ανέβει στο Νο 1. Βγάζει αποφασιστικότητα με τις δηλώσεις του και όχι ηττοπάθεια…

H προϊστορία

Σε σχέση με τον τελικό του 2021 στο Roland Garros, τον πρώτο γκραν σλαμ για τον Στέφανο, ο  Έλληνας τενίστας δείχνει πολύ πιο έτοιμος σωματικά και πνευματικά.

Ο Τζόκοβιτς, αν και είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος, στα 35 πια, και παρ’ ότι παίζει με δεμένο τον αριστερό του μηρό, δείχνει κι αυτός πανέτοιμος και το παιχνίδι του είναι αψεγάδιαστο.

Στο Παρίσι, πριν από ενάμιση χρόνο, ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε με 2-0 αλλά έχασε με 3-2. Αν συμβεί κάτι αντίστοιχο στη Μελβούρνη, ο Τζόκοβιτς με αυτόν τον Τσιτσιπά δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο ματς.

Ωστόσο ένα 2-0 υπέρ του Στέφανου με αυτόν τον Τζόκοβιτς που βλέπουμε στην Μελβούρνη, μοιάζει με ουτοπία.

Όσον αφορά την προϊστορία, ο Τσιτσιπάς έχει πολύ αρνητική παράδοση κοντά στο Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος υπερτερεί με 10 νίκες έναντι 2 του Έλληνα, οι οποίες σημειώθηκαν σε hard court επιφάνεια όπως και η Rod Laver Arena, αλλά πίσω στο 2018 και το 2019.  Έκτοτε, ο Τζόκοβιτς μετράει 9 σερί νίκες, οι 5 χωρίς απώλεια σετ!

Ποια μπορεί να είναι τα όπλα και η τακτική του Έλληνα τενίστα;

1. Να συνεχίσει να σερβίρει όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Το πρώτο service θα του δώσει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα να αποφύγει το break, που θα δώσει το ψυχολογικό πλεονέκτημα στο Τζόκοβιτς.

2. Να τελειώνει νωρίς τα ράλι, ειδικά με το φόρχαντ του, που μοιάζει πανίσχυρο. Οι μπάλες σε αυτό το τουρνουά είναι ιδιαίτερες και όλοι παίκτες ισχυρίζονται ότι το μπαλάκι έχει χαμηλότερες αναπηδήσεις. Το γεγονός ότι το ματς θα γίνει βράδυ ώρα Αυστραλίας, θα κάνει τις μπάλες ακόμα πιο αργές κι αυτό είναι ένα στοιχείο που ευνοεί τους παίκτες που παίζουν πολύ από την τελική γραμμή.

3. Να κρατήσει ψηλά το επίπεδο των επιστροφών του στο σέρβις του αντιπάλου – άλλο ένα καθοριστικό στοιχείο στη μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία του στη Μελβούρνη.

4. Να εκμεταλλευτεί το όποιο μομέντουμ τού παρουσιαστεί στο παιχνίδι. Ο Τζόκοβιτς δεν είναι ρομπότ. Είναι γήινος κι αυτός, και μπορεί να εγκλωβιστεί ψυχολογικά, αν το πλάνο του δεν αποδώσει.

5. Να πιέσει τον Τζόκοβιτς στο μπάκχαντ. Είναι μια τακτική που προσπαθούν γενικότερα να εφαρμόσουν οι αντίπαλοι του Σέρβου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντα αποτελεσματική. Είναι όμως η ασφαλέστερη επιλογή.

6. Να μείνει μακριά από τα περίφημα mind games του Σέρβου. Είναι πολλοί αυτοί που αμφισβητούν αν πραγματικά ο Τζόκοβιτς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού ή το χρησιμοποιεί έτσι ώστε να ξεγελάσει τους αντιπάλους. Στον ημιτελικό κόντρα στον Πολ, όταν  Αμερικανός γύρισε από το 5-1 στο 5-5, έπιασε και πάλι το πόδι του δείχνοντας ότι πονάει. Κι όμως, έκλεισε το σετ και πήρε τα άλλα δύο με περίπατο.

7. Οι Έλληνες είμαστε φασαριόζοι και τσακωμένοι με την πειθαρχία. Οι Σέρβοι όμως στις εξέδρες είναι πολύ πιο εκδηλωτικοί και απείθαρχοι και θα προσπαθήσουν κι αυτοί με τον τρόπο τους να αποσπάσουν την προσοχή του Στέφανου με κάθε τρόπο. Το ματς θα είναι μάχη στο κορτ αλλά και στην εξέδρα.

Με μια ρεαλιστική εκτίμηση, οι πιθανότητες είναι κοντά στο 65%-35% υπέρ του Τζόκοβιτς. Το 35% δεν είναι, όμως, καθόλου μικρό ποσοστό…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News