ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ: Το ελληνικό μπάσκετ «πάγωσε» στο σουτ του Πρίντεζη στην Πόλη
Με εξαίρεση τις πορείες του Ολυμπιακού, το ελληνικό μπάσκετ είναι σε διαρκή η πτώση μετά το 2012, με πρόσφατα αποδείξεις την ήττα από τη Μεγάλη Βρετανία και το 18-40 των ομάδων μας (πλην Ολυμπιακού) στα Κύπελλα Ευρώπης.
Η καλαθοσφαίριση είναι ένα σπορ για το οποίο οι Έλληνες υπερηφανευόμαστε – δικαίως – ότι είναι το σπορ που έχει χαρίσει στη χώρα τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Ανέκαθεν το μπάσκετ έφερνε διακρίσεις στην Ελλάδα: μετάλλιο σε ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 1949, το Κυπελλούχων της ΑΕΚ το 1968, ημιτελικά στο Πρωταθλητριών η Ένωση το 1966 και ο Παναθηναϊκός το 1972 κι άλλες πολλές.
Μετά το 1987 και επί 25 χρόνια το ελληνικό μπάσκετ γνώρισε απίστευτες στιγμές δόξας με δύο ευρωπαϊκούς τίτλους, δεύτερη θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τρεις συμμετοχές και πέμπτη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 9 Ευρωλίγκες, κατακτήσεις σε Κυπελλούχων, Saporta, Korac και ό,τι άλλο ήταν διαθέσιμο. Παγκόσμια υπερδύναμη!
Η φυλή ψήλωσε, η Ελλάδα γέμισε γήπεδα και τα Ελληνόπουλα έτρεχαν να φτιάξουν δελτίον σε ομάδες. Περιοδικά, εφημερίδες, εκπομπές, μια μεγάλη στρατιά δημοσιογράφων εξειδικευμένων στο άθλημα, και ένα σωρό άλλες συντεχνίες που ζούσαν από το δημοφιλές και επιτυχημένο σπορ, γιγάντωσαν το ελληνικό μπάσκετ. Ο τρόπος που παιζόταν διεθνώς το άθλημα, το σκεπτόμενο μπάσκετ, βόλεψε την Ελλάδα και την Ομοσπονδία, αφού ήταν ακριβώς αυτό που ταίριαζε στη φυλή μας.
Το μπάσκετ σήμερα
Όπως κάθε τι «ζωντανό», όμως το μπάσκετ συνεχίζει να εξελίσσεται, αλλάζει! Το σκεπτόμενο μπάσκετ, αντικαταστάθηκε από το αθλητικό, το γρήγορο, το μακρινό σουτ. Στοιχεία που στην Ελλάδα σπανίζουν. Στοιχεία που κανείς από τους προφέσορες του αθλήματος δεν σκέφτηκε να εισάγει και να προωθήσει. Από την Ομοσπονδία, μέχρι τον πιο άπειρο προπονητή. Οι επιτυχίες των σωματείων με την τελευταία μεγάλη φουρνιά των Ελλήνων παικτών έριχνε στάχτη στα μάτια.
Το ελληνικό μπάσκετ «πάγωσε», σταμάτησε στο σουτ του Γιώργου Πρίντεζη το 2012. Ενός παίκτη που περνούσε σχεδόν απαρατήρητος μέχρι το 2011, αλλά γύρισε το διακόπτη, δούλεψε τη δύναμή του, την ταχύτητά του, το μακρινό του σουτ και άλλαξε 10 επίπεδα! Αυτό που ελάχιστοι άλλοι σκέφτηκαν ή είχαν την όρεξη, τη λαχτάρα να κάνουν για να προοδεύσουν. Τα γρήγορα καλά συμβόλαια και οι νίκες επί του αιώνιου αντιπάλου ήταν αρκετά για προέδρους, προπονητές και παίκτες.
Μετά το θαύμα της Πόλης, ο Ολυμπιακός πήρε άλλη μια κούπα, έπαιξε και σε δύο άτυχους τελικούς, αλλά αυτά ήταν προϊόντα προϋπαρχουσών συνθηκών και όχι ανανέωση ταυτόσημη με το πνεύμα της εποχής. Ήταν διακρίσεις που ξεζούμισαν τον Σπανούλη, τον Παπανικολάου, τον Πρίντεζη και τις στρατιές των λεγεωνάριων που έρχονται κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα, στον Παναθηναϊκό πατούσαν στις δάφνες των έξι αστεριών, ξεζούμιζαν τη δική τους ταλαντούχα γενιά Ελλήνων (Διαμαντίδης, Καλάθης, Φώτσης, Παππάς κ.ά) και αποχαιρετούσαν στα προημιτελικά.
Οι τοπικές έριδες με την επιλογή του Ολυμπιακού να πέσει στην Α2, η αποδυνάμωση της Θεσσαλονίκης, η εξαφάνιση των μπασκετικών γειτονιών του Πανιωνίου, του Πανελληνίου, του Περιστερίου, του Παγκρατίου, του Σπόρτινγκ, οδήγησαν σε μαρασμό. Σε αυτό βοήθησε και ο κορεσμός από την υπερβολική έκθεση του προϊόντος, αλλά και οι λάθος επλογές μια κεντρικής διοίκησης που σίγουρα γιγάντωσε το άθλημα, αλλά παρασύρθηκε από την αλλαζονεία της εξουσίας. Προσθέστε και την καθολική επικράτηση του ποδοσφαίρου στη συνείδηση του γονέα που θέλει το παιδί του «να βγάλει λεφτά από τον αθλητισμό» και βρίσκουμε μάνι-μάνι κάμποσους λόγους που το μπάσκετ στην Ελλάδα μαραζώνει και διασύρεται από την Τσεχία, τη Βοσνία, τη Λετονία και, εσχάτως, από τη Μεγάλη Βρετανία.
Το ελληνικό μπάσκετ μετά το 2012 σε επίπεδο εθνικών ομάδων
Ολυμπιακοί Αγώνες: Καμία πρόκριση
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: 2 συμμετοχές (9η και 11η)
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 3 συμμετοχές (12η, 5η, 8η)
Παγκόσμιο Κ19: 2/5 προκρίσεις, μια 4η θέση το 2015
Παγκόσμιο Κ17: 1/5 προκρίσεις, μια 12η θέση το 2014
Ευρωπαϊκό Κ20: 1 μετάλλιο χρυσό το 2017 εντός έδρας
Ευρωπαϊκό Κ18: 1 μετάλλιο χρυσό το 2015 εντός έδρας
Ευρωπαϊκό Κ16: 1 χάλκινο μετάλλιο το 2013
Στο ολυμπιακό πια σπορ 3Χ3 η Ελλάδα είχε μια 6η θέση στο Παγκόσμιο του 2012 και μια 4η θέση το 2014 σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και καμία συμμετοχή έκτοτε! Άλλη μια απόδειξη ότι το ελληνικό μπάσκετ δεν συμβαδίζει με τη σύγχρονη εποχή.
Είναι ολοφάνερο, το τόνισε και ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του, ότι το ελληνικό μπάσκετ θα βρει μπροστά του αυτή τη δεκαετή έλλειψη παραγωγής παικτών. Δεν είναι δυνατόν μια παγκόσμια υπερδύναμη να βασίζεται στην οικογένεια του MVP του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενός παίκτη που η Ελλάδα του έμαθε μεν τα βασικά, αλλά αγνόησε την παρουσία του και τον έχει στη διάθεσή του, μόνο όταν ο ίδιος το επιθυμεί διακαώς ή του το επιτρέπει η ομάδα του. Που όταν έρχεται να βοηθήσει, ο εκάστοτε μόνιμος υπηρεσιακός προπονητής δεν ξέρει πώς να τον χρησιμοποιήσει και γίνεται διεθνώς περίγελος για αυτή του την αδυναμία ή ατολμία.
Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να κουνήσει το δάχτυλο ή να μπήξει το μαχαίρι ακόμα πιο βαθιά στην πληγή. Στο ελληνικό μπάσκετ υπάρχει μια ομερτά μεταξύ όλων των φορέων του, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου, με αποτέλεσμα πορείες σαν τη φετινή του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα που φιγουράρει στην τρίτη θέση, με την τελευταία καλή φουρνιά Ελλήνων on stage, να χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα για να μπουν οι άλλες πολλές αποτυχίες κάτω από το χαλάκι.
Οι ελληνικές ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα τη σεζόν 2021-22:
Ευρωλίγκα:
Ολυμπιακός: 3ος με 11 νίκες – 5 ήττες
Παναθηναϊκός: 17ος (στους 18) με 4-12
EuroCup:
Προμηθέας: 10ος (στους 10 στον όμιλό του) με 2-5
Champions League
Λαύριο: 3ο (στους 4 στον όμιλο) με 2-3
ΑΕΚ: 4η (στους 4 στον όμιλο) με 1-4. Γνώρισε δύο ήττες από την ουγγρική Φάλκο.
ΠΑΟΚ: 4η (στους 4 στον όμιλο) με 2-3
Περιστέρι: Αποκλείστηκε στα προκριματικά από τη ρουμανική Κλουζ (1-1)
Europe Cup
Ηρακλής: 4ος (στους 4 στον όμιλο) με 1-5. Με ήττα 23 πόντων από τη Μόρναρ στο Μαυροβούνιο και δύο από την ολλανδική Λέιντεν.
Ιωνικός: 3ος (στους 4 στον όμιλο) με 3-3. Με εντός έδρας ήττες από τις βέλγικες Μονς και Αντβέρπ και ήττα με 33 π. στην Πορτογαλία από τη Σπόρτινγκ.
Περιστέρι: 3ο (στους 4 στον όμιλο) με 2-4. Με δύο ήττες από τη γερμανική Κράιλσχαϊμ, μία από την Τσμόκι της Λευκορωσία και άλλη μία από τις… αρκούδες του Μπάκεν στη Δανία.
Απολογισμός, εξαιρουμένων των σκορ του Ολυμπιακού, 18 νίκες και 40 ήττες! Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται ένα γερό ταρακούνημα, αλλαγές εκ βαθέων, για να ξεκολλήσει από το καλάθι του Πρίντεζη και ξανασυναντήσει κάποια στιγμή στο μέλλον την αίγλη του παρελθόντος. Ειδάλλως θα φυτοζωεί και θα περιορίζεται στις επιτυχίες μιας ομάδας που θα βρει έναν «τρελό» πρόεδρο να βάζει χρήματα ή σε μια φουρνιά καλών παικτών που θα συνευρεθεί τυχαία στον ίδιο τόπο, τον ίδιο χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται