Super League: Ο ΠΑΣ μπαίνει σαν… ταύρος σε υαλοπωλείο στα play-offs

Από το κλάμα στο χαμόγελο, από την κόλαση στον παράδεισο, από το ναδίρ στο ζενίθ. Χρησιμοποιήστε όποιο κλισέ θέλετε. Η ουσία είναι ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα κράτησε μέσω της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ αυτό που κέρδισε στο γήπεδο και στερήθηκε για σχεδόν έντεκα 24ωρα από μια δικαστική απόφαση. 

Οι Γιαννιώτες, λοιπόν, θα συμμετάσχουν στα play-offs της Super League από την 6η θέση της βαθμολογίας, αλλάζοντας κατ’ ουσίαν τη δυναμική και το ενδιαφέρον στη μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Κι αυτό όχι γιατί είναι απαραίτητα καλύτερος ή πιο ανταγωνιστικός από τον ΟΦΗ.

Τα play-offs αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή ο ΠΑΣ θα μπει με 40 βαθμούς, όπερ σημαίνει με -5 πόντους από την 4η θέση που πιθανότατα θα δώσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, κι όχι με -8 που θα ήταν το σημείο εκκίνησης του ΟΦΗ.

Το μίνι-πρωτάθλημα μεταξύ των έξι πρώτων ομάδων της βαθμολογίας θα έχει διάρκεια 10 αγωνιστικών, άρα στο τραπέζι υπάρχουν 30 διαθέσιμοι πόντοι. Ένα καλό ξεκίνημα και η μείωση της διαφοράς με το «καλημέρα», θα ανοίξει την όρεξη των Ηπειρωτών, που ούτως ή άλλως θα μπουν με την ψυχολογία στα ύψη, με το «μαχαίρι στα δόντια» στα play-offs, μετά την περιπέτεια που πέρασαν έως ότου πάρουν πίσω τους πέντε βαθμούς.

Πώς μπορεί να απειλήσει ο ΠΑΣ το big-five;

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια ομάδα που παίζει «κλειστά», μαρκάρει πολύ καλά στο χώρο και δύσκολα ο αντίπαλος βρίσκει την άμυνά του εκτεθειμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κανονική διάρκεια δέχτηκε μόνο 24 γκολ (0,92 ανά ματς), τα ίδιο αριθμό δηλαδή με τον ΠΑΟΚ και τέσσερα λιγότερα από την ΑΕΚ.

Επιπλέον, «ξεδιπλώνεται» πολύ γρήγορα στην αντεπίθεση με δυο-τρεις πάσες εκμεταλλευόμενος την ταχυδύναμη του Περέα, χωρίς η μπάλα να περνά – απαραίτητα – από το κέντρο.

Αν καταφέρει να μείνει στη διεκδίκηση της τέταρτης θέσης μετά τα μισά των play-offs, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προσθέσει στη μηχανή του και τον Πέδρο Κόντε, τον πιο αξιόπιστο σκόρερ του, που πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο μόνο παιχνίδια πριν τραυματιστεί στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο Ισπανός έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβρη ατομικό πρόγραμμα και είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει στις ομαδικές προπονήσεις.

Με ή χωρίς τον Κοντε, ο ΠΑΣ έχει αποδείξει φέτος ότι κοιτάζει στα μάτια όλα τα μέλη του ελληνικού big-five. Πιο αναλυτικά:

Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό

Οι πρωτοπόροι πέρασαν με γκολ του Ελ-Αραμπί στο 84’, έπειτα από ένα ατυχές διώξιμο του Σάλιακα, από τους «Ζωσιμάδες» με σκορ 2-1. Στο «Καραϊσκάκη» ένα χτυπημένος από τον κορωνοϊό ΠΑΣ χωρίς έξι βασικούς παίκτες, έχασε, όντας ακίνδυνος, με 2-0 με το δεύτερο γκολ να έρχεται στο 88’.

Με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΣ αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στην «Τούμπα» στην πρεμιέρα της σεζόν και εκμεταλλευόμενος ένας λάθος του τερματοφύλακα Ζίβκοβιτς και την οξυδέρκεια του Κόντε, πήρε τη νίκη με 1-0. Στο ματς του δεύτερου γύρου, ο ΠΑΟΚ πήρε τη ρεβάνς κερδίζοντας με 4-0, έχοντας απίστευτη ευστοχία στις επιθετικές προσπάθειές του.

Με αντίπαλο την ΑΕΚ

Οι Γιαννιώτες ηττήθηκαν με 2-1 με ένα απίστευτο γκολ-καραμπόλα του Σάκχοφ στις καθυστερήσεις στο ματς του πρώτου γύρου. Στο δεύτερο γύρο στο ΟΑΚΑ, ο Ηρακλής Μεταξάς προτίμησε να μην ταλαιπωρήσει κάποιους βασικούς παίκτες πριν από τον «τελικό» με την Λαμία και ο ΠΑΣ, με εξαίρεση μια μεγάλη φάση στο 0-0, δεν απείλησε και ηττήθηκε με 2-0 με το δεύτερο γκολ της αγχωμένης Ένωσης να σημειώνεται στο 88’.

Με αντίπαλο τον Άρη

Στο παιχνίδι στο «Κλ. Βικελίδης» οι Γιαννιώτες πέτυχαν μία από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες της ιστορίας του με 5-0. Η αλήθεια είναι πως όλα τα σουτ των Ηπειρωτών… έμπαιναν μέσα, κάτι αντίστοιχο με την ήττα τους με 4-0 από τον ΠΑΟΚ. Στη «ρεβάνς» στα Ιωάννινα, ο ΠΑΣ πήρε την πιο κομβική φετινή νίκη του με σκορ 2-0, χτυπώντας στις αντεπιθέσεις.

Με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό

Ο ΠΑΣ υποδέχτηκε τους «πράσινους» στη 2η αγωνιστική και τους νίκησε με 1-0 με εξαιρετικό παιχνίδι από πλευράς τακτικής, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα. Στη «Απ. Νικολαΐδης», σε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, ο ΠΑΣ είδε δοκάρι με εκτέλεση φάουλ του Σάλιακα λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου και το Τριφύλλι, που ανέβηκε στο δεύτερο μέρος, με δύο γκολ σε 15 λεπτά, πήρε μια δίκαιη νίκη με 2-0.

Κομβικό το ξεκίνημα του ΠΑΣ στα play-offs

Συνολικά ο ΠΑΣ μέτρησε 4 νίκες και 6 ήττες απέναντι στο big-five, ενώ ο επίσης ανταγωνιστικός ΟΦΗ είχε λιγότερες νίκες (2), αλλά και λιγότερες ήττες (4) καθώς και 4 ισοπαλίες.

Σίγουρα, η δεύτερη συμμετοχή του ΠΑΣ στα play-offs, μετά από αυτήν της περιόδου 2012-13, αλλάζει την ψυχολογία και τη διάθεση όχι μόνο του Ηρακλή Μεταξά και των παικτών του, αλλά και μιας ολόκηρης περιοχής που έχει την ομάδα «κορόνα στο κεφάλι της» και έχει πικραθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν με αποτυχημένα, μπαράζ, αφαιρέσεις βαθμών και απώλεια ευρωπαϊκής εξόδου που κερδήθηκε με… αίμα και ιδρώτα στο γήπεδο.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνω, η κλήρωση και το ξεκίνημα του ΠΑΣ σε αυτό το μίνι-πρωτάθλημα, σε συνδυασμό με την αποφυγή τραυματισμών που θα αποδυναμώσει το περιορισμένο ρόστερ, θα κρίνει την αντοχή του στη διεκδίκηση της 4ης θέσης, αλλά και θα επηρεάσει τη μοίρα των υπόλοπων συνδιεκδικητών του ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News