Καραμπάγκ-Ολυμπιακός: Ένα μηδέν που μόνο μηδέν δεν ήταν

Καραμπάγκ Ολυμπιακός
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης είδε επιτέλους τον Ολυμπιακό στο Αζερμπαϊτζάν να παίζει αυτό που μπορεί για τη φάση που βρίσκεται και να μην παίρνει περιττά ρίσκα όπως έκανε με την Καραμπάγκ στο Καραϊσκάκη.

Μετά το Ολυμπιακός-Καραμπάγκ 0-3 είχα γράψει ένα blog με τίτλο: Αν πρέπει να… ταμπουρωθεί, ας ταμπουρωθεί, ΜΗΝ τα παρατήσει στην Ευρώπη. Τώρα, μετά το Καραμπάγκ-Ολυμπιακός 0-0 αισθάνομαι ότι μάλλον υπάρχουν κι άλλοι που έχουν την ίδια γνώμη, όχι επειδή διάβασαν το blog μου προφανώς.

Όχι, ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε «αισχρό» ταμπούρι στο Αζερμπαϊτζάν. Ή μάλλον, είχε κακή εικόνα στα πρώτα 25 λεπτά όταν, υποτίθεται, έπαιζε με μια διάταξη (με τρεις στόπερ) που του έδινε αμυντική σταθερότητα. Και βγήκε από το… καβούκι του όταν ο Μίτσελ αποφάσισε να αλλάξει το αρχικό του πλάνο που δεν δούλευε καθόλου καλά. Κι αυτό το 4-2-3-1 λειτούργησε καλύτερα. Πολύ καλύτερα.

Στα πρώτα 25′, με το 3-5-2 του Ολυμπιακού, οι Αζέροι είχαν τον πλήρη έλεγχο του ματς και έφερναν τους Πειραιώτες διαρκώς σε θέση άμυνας. Στο πρώτο ημίωρο του αγώνα ειδικά οι γηπεδούχοι απείλησαν αρκετά σε 2-3 περιπτώσεις αλλά ευτυχώς για τον Ολυμπιακό ήταν άστοχοι στην τελική προσπάθεια.

Το άλλαξε και το… γύρισε στο 25′

Ενδεικτικό του πόσο παθητικός ήταν ο πρωταθλητής Ελλάδας στο πρώτο 1/3 του ματς το έδειξε η κατοχή μπάλας που ήταν στο εντυπωσιακό 70-30% υπέρ των Αζέρων σ’ αυτό το διάστημα. Κάπου εκεί ο Μίτσελ πήρε την απόφαση να παρέμβει και να αλλάξει διάταξη και θέσεις σε κάποιους παίκτες. Το 3-5-2 έγινε 4-2-3-1 αφήνοντας 4άδα πίσω τους Βρσάλικο, Σωκράτη, Ντόι και Ρέαμπτσιουκ και μεταθέτοντας τον Βρουσάι έξω δεξιά στη μεσαία γραμμή και τον Αμπουμπακάρ έξω αριστερά με τον Μπιέλ 10άρι πίσω από τον Ουΐ Τζο και τους Μπουχαλάκη, Κούντε στους γνώριμους ρόλους.

Ισορροπία και δοκάρι

Αυτή η κίνηση του Ισπανού τεχνικού ήταν ευεργετική για τους Πειραιώτες που όχι μόνο περιόρισαν την επιθετικότητα της Καραμπάγκ αλλά έκαναν και τις πρώτες δικές τους πολύ επικίνδυνες επισκέψεις στα καρέ Μαγκομενταλίεφ. Και στο 37′, έστω και με λίγη δόση τύχης, ο Ολυμπιακός μπορούσε να προηγηθεί σε σέντρα-σουτ του Αμπουμπακάρ από αριστερά που σταμάτησε στη δεξιά συμβολή των δοκαριών. Ή στο 44′ το αριστερό σουτ του Κούντε μπορούσε να καταλήξει στα δίχτυα και όχι στην αγκαλιά του πορτιέρο της Καραμπάγκ που μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια.

Το ήλεγξε και στο β’ ημίχρονο

Η θετική εικόνα του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στο β’ ημίχρονο. Με τον Σωκράτη να ηγείται και καλούς έως πολύ καλούς γύρω του όλους τους υπόλοιπους (με εξαίρεση τον Ουΐ Τζο) δεν επέτρεψε στην Καραμπάγκ να απειλήσει σοβαρά. Ο ίδιος από την άλλη έκανε επιθέσεις στις οποίες έλειψε είτε η καλή τελική πάσα είτε το καλό σουτ.

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Μίτσελ έριξε στο ματς τους πολύπειρους Μαρσέλο και Βαλμπουενά δίχως να μπορέσει να πάρει κάτι έξτρα που ήλπιζε. Ο Βραζιλιάνος που είναι ανέτοιμος ακόμα και έπαιξε ξανά στη μεσαία γραμμή, δεν μπόρεσε να βοηθήσει αμυντικά αριστερά τον Ρέαμπτσιουκ ωστόσο ο Μολδαβός είχε δυνάμεις και τους… κατάπιε όλους. Κι αφού ο προπονητής των Πειραιωτών κατάλαβε ότι τελικά δεν θα έρθει το πολυπόθητο γκολ της νίκης, έβαλε και τον Εμβιλά για να… δέσει το το 0-0 όπως και έγινε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News