Ολυμπιακός: Βόμβες και… κροτίδες

Χάμες Ροντρίγκες
eurokinissi

Με αφορμή τους Χάμες, Μαρσέλο και Ινμπόμ του Ολυμπιακού, ο Σπύρος Γρομητσάρης σκέφτεται φωναχτά για ένα από τα πιο δημοφιλή κλισέ στις μεταγραφικές περιόδους.

Η λέξη «βόμβα» αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή κλισέ σε μεταγραφικές περιόδους. Χρησιμοποιείται κατά κόρον για να περιγράψει την απόκτηση ενός παίκτη. Το κακό είναι ότι χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά απ’ όσο «πρέπει». Επίσης χρησιμοποιείται και πολύ βιαστικά.

Και λέω βιαστικά γιατί πολύ συχνά παίκτες που χαρακτηρίζονται βόμβες δεν κάνουν ποτέ το αγωνιστικό… μπαμ που περιμένουν όλοι από ‘κείνους. Το κλισέ «βόμβα» χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση του Χάμες Ροντρίγκες και, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν μια λάθος επιλογή.

Αντιθέτως όταν ο Ολυμπιακός υπέγραφε τον Ινμπόμ Χουάνγκ κανείς δεν συνόδεψε το όνομα του Νοτιοκορεάτη με τη λέξη βόμβα. Στο γήπεδο ωστόσο ο 26χρονος μέσος κάνει πολύ θόρυβο. Μέχρι στιγμής κάνει τον θόρυβο που θα έκανε υποτίθεται ο Μαρσέλο. Ένας άλλος παίκτης που χαρακτηρίστηκε βόμβα αλλά (ως τώρα τουλάχιστον) στην πράξη αποδεικνύεται… κροτίδα, πλην θορύβου τίποτα περισσότερο. Και είναι τόσο κρίμα γιατί μιλάμε αναμφίβολα για έναν από τους κορυφαίους παίκτες παγκοσμίως τα τελευταία 15 χρόνια.

Να λιγοστέψουν τα κλισέ, οι μεταγραφές σαν τα… καρπούζια

Είναι ξεκάθαρο ότι στο ποδόσφαιρο του 2022 θα πρέπει να λιγοστέψουν ανάλογα κλισέ αφού είναι πολλά τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι οι μεταγραφές είναι σαν τα καρπούζια: πρέπει να τα ανοίξεις πρώτα για να δεις τι έχουν μέσα.

Στην περίπτωση του Χάμες το περιεχόμενο ήταν το ίδιο λαμπερό με το περιτύλιγμα. Στην περίπτωση του Ινμπόμ το καθόλου λαμπερό περιτύλιγμα κάλυπτε ένα πολύτιμο πετράδι. Στην περίπτωση του Μαρσέλο φαίνεται πως θα μείνουμε στο περιτύλιγμα…

Ότι δεν «βγήκε» η μεταγραφή του Μαρσέλο δε σημαίνει ότι πρέπει να απορρίπτονται ασυζητητί περιπτώσεις τύπου Μαρσέλο και Χάμες. Για κάθε Χάμες εξάλλου υπάρχει ένας Μαρσέλο και το αντίστροφο. Και κάπου ενδιάμεσα υπάρχει και ένας Ινμπόμ που υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι τον… κρότο μια μεταγραφή να τον κάνει εκεί που πρέπει, δηλαδή στο χορτάρι.

ΥΓ: Ο Μίτσελ φημίζεται για την ικανότητά του να διαχειρίζεται και παίκτες με σπουδαίο βιογραφικό. Από την άλλη είναι αυτονόητο ότι ο Ισπανός τεχνικός έπρεπε (και πρέπει πάντα) να βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της ομάδας και όχι το βάρος του ονόματος ενός παίκτη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News