BLOG: Ο Τζολάκης, ο Κασίγιας και τα -ηλεκτρονικά- καφενεία
Ο Σπύρος Γρομητσάρης απορεί πως γίνεται να θέλουν άπαντες μόνιμα και την πίτα ολόκληρη (όχι λάθη) και τον σκύλο χορτάτο (ευκαιρίες στους μικρούς);
Ήταν 12 Σεπτέμβρη του 1999. Η Ρεάλ πήγαινε στο Μπιλμπάο για να φιλοξενηθεί από την τοπική Αθλέτικ για το ισπανικό πρωτάθλημα. Στα γκολπόστ της είχε έναν τερματοφύλακα που έκανε ντεμπούτο στη LaLiga. Ήταν 18 ετών, 3 μηνών και 23 ημερών τότε. Αυτός ο άγουρος πορτιέρο δέχθηκε δύο γκολ, η Ρεάλ δεν νίκησε (2-2). Τρεις μέρες μετά, στις 15/9/1999, η «βασίλισσα» έρχονταν στην Ελλάδα για να φιλοξενηθεί από τον Ολυμπιακό σε ματς ομίλου Champions League. Είχε και πάλι εκείνον τον άγουρο τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια της. Ούτε σ’ αυτό το ματς νίκησε, δέχθηκε άλλα τρία γκολ, 3-3 (σ.σ.: στη φωτογραφία ο Ζάχοβιτς σημειώνει ένα από τα τρία γκολ του Ολυμπιακού) το τελικό αποτέλεσμα.
Το όνομα εκείνου του πιτσιρικά, φαντάζομαι, οι πιο παλιοί το βρήκατε. Ίκερ Κασίγιας λέγεται. Τότε ήταν απλά ένα ταλαντούχο παιδί που του δίνονταν η ευκαιρία. Κάπως έτσι έμελλε ν’ αρχίσει μια σπουδαία καριέρα που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου τα τελευταία 20 χρόνια. Κοτζάμ Ρεάλ δεν φοβήθηκε να βάλει τον Ίκερ στα βαθιά. Σε δύο εκτός έδρας ματς, ένα για το ισπανικό πρωτάθλημα και άλλο ένα για το Champions League, δέχθηκε 5 γκολ! Και μιλάμε για τερματοφύλακα της Ρεάλ. Για καλή τύχη του Κασίγιας και της Ρεάλ δεν υπήρχαν τότε τα ηλεκτρονικά «καφενεία», δηλαδή τα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter κτλ) όπου φυτρώνουν σαν τα… μανιτάρια οι «προπονητές». Η Ρεάλ «άντεξε» να δει τον άγουρο Κασίγιας να δέχεται 5 γκολ σε δύο σημαντικά ματς. Τον στήριξε και τον έκανε παίκτη-θρύλο.
Τα θυμήθηκα και τα γράφω όλα αυτά με αφορμή την κουβέντα που έχει ήδη αρχίσει για το τι πρέπει, ή δεν πρέπει, να κάνει ο Μαρτίνς στη ρεβάνς με τη Λουντογκόρετς. Να διατηρήσει τον Τζολάκη ή να βάλει τον Βατσλίκ; Να σας πω την αλήθεια δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Πορτογάλος τεχνικός.
Είμαι βέβαιος ωστόσο ότι δεν θα λάβει υπόψιν του τι γράφεται στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν ασχολείται εξάλλου όπως λένε άνθρωποι που τον ξέρουν καλά. Καλά καλά ούτε για τα όσα γράφονται σε σάιτ και εφημερίδες μπαίνει στον κόπο να ενημερωθεί. Κάνει ό,τι νομίζει σωστό κι αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό. Είτε το credit για την επιτυχία, είτε την κριτική για την αποτυχία.
ΥΓ: Κανείς και τίποτα δεν εγγυάται ότι αν παίξει ο Τζολάκης δεν θα κάνει λάθος. Αυτή την εγγύηση δεν μπορεί να τη δώσει κάποιος ούτε για το ενδεχόμενο να παίξει ο Βατσλίκ. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Γίνονται επιλογές και κάθε μια έχει το δικό της ρίσκο. Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει πέρυσι ότι ο Σα θα κάνει λάθη επί περίπου ένα μήνα. Συνέβη. Άνθρωπος είναι, όχι μηχανή. Λάθη κάνουν και οι καλύτεροι. Ακόμα και οι πιο έμπειροι. Οι μόνοι που (νομίζουν ότι) δεν κάνουν λάθη είναι οι «προπονητές» των -ηλεκτρονικών- καφενείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται