Ολυμπιακός: Ντέρμπι; Όπως το είπε ο Μάρκο Σίλβα

Μάρκο Σίλβα Ζέκα
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης θεωρεί ότι η ατάκα του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τα ντέρμπι, ειδικά τη φετινή σεζόν.

Πριν από ένα κλασικό ντέρμπι (συχνά και μετά) όπως αυτό του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Γ.Καραϊσκάκης για τη Stoiximan Super League είναι περίπου αδύνατο να ξεφύγεις από κλισεδούρες. Όλος ο κόσμος ασχολείται μ’ αυτό πολλές μέρες πριν και αρκετές μέρες μετά, εξαρτάται και από το πως έχει… κυλήσει και αν υπάρχει και διαιτητική «γαρνιτούρα».

Μία από τις πολλές κλισεδούρες, που προφανώς έχει τη μεγάλη αλήθεια της, είναι ότι τα ντέρμπι δεν παίζονται αλλά κερδίζονται. Νομίζω πως και παίζονται μερικές φορές αλλά ΟΚ, αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η νίκη.

Να σας πω την αλήθεια, προσωπικά, με καλύπτει απόλυτα μια ατάκα του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, για τα ντέρμπι. Και ειδικά στη φετινή σεζόν τόσο των ερυθρόλευκων αλλά και του Παναθηναϊκού, ταιριάζει απόλυτα.

«Μερικές φορές σε ένα ντέρμπι δεν είναι εύκολο να δεις ένα καλό παιχνίδι με υψηλή ποιότητα. Όμως η δύναμη ενός ντέρμπι σημαίνει ότι μπορείς να δεις να συμβαίνουν καλά πράγματα μετά από ένα αποτέλεσμα», έχει δηλώσει ο Πορτογάλος τεχνικός που πια είναι κόουτς της Φούλαμ.

Δεν έχει απόλυτο δίκιο; Θυμηθείτε πως ήταν ο Ολυμπιακός ΠΡΙΝ από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο στον α’ γύρο. Οι πράσινοι είχαν κάνει το 10 στα 10 σε νίκες στην αρχή της Super League και οι ερυθρόλευκοι έχαναν διαρκώς βαθμούς. Και μετά από ‘κείνο το ματς οι Πειραιώτες άρχισαν να πιστεύουν στους εαυτούς τους και απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση ενώ με τους πράσινους συνέβη το αντίθετο, ήταν ένα χτύπημα στην ψυχολογία τους.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν πολύ θέλει σ’ αυτό το ντέρμπι να κάνει ό,τι έκανε και στον α’ γύρο. Μόνο που τώρα θέλει να το… τερματίσει. Να κερδίσει και να αναποδογυρίσει για τα καλά το… τραπέζι με την παρτίδα πόκερ που παίζεται από την αρχή της σεζόν. Γιατί κάτι τέτοιο θα είναι.

Θα το αναποδογυρίσει το τραπέζι ο Ολυμπιακός αν κερδίσει τον Παναθηναϊκό τρομοκρατώντας άπαντες ότι επιστρέφει και πάει να πάρει ξανά τον τίτλο ενώ τον είχαν άπαντες ξεγραμμένο, ακόμα και δικοί του οπαδοί, ειδικά μετά το -12β.

Τα στοιχεία που χρειάζεται

Αν παίξει καλά και το κάνει με στυλ, θα είναι σούπερ. Αν δεν παίξει καλά αλλά κερδίσει, πάλι σούπερ θα είναι. Αν παίξει καλά αλλά δεν κερδίσει, δεν θα είναι σούπερ. Το ενδεχόμενο ήττας, ούτε να το συζητάμε χρειάζεται… Καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα φέρει ξανά εαυτόν σε πολύ δύσκολη θέση ο Ολυμπιακός.

Για να κερδίσει ο Ολυμπιακός (να μερικές κλισεδούρες…) θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος αμυντικά και με ιδέες και ευστοχία επιθετικά. Θα πρέπει φυσικά να βρίσκονται σε καλή μέρα οι παίκτες βαρόμετρα, όπως ο Χάμες, ο Ινμπόμ, ο Εμβιλά δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν θα πρέπει να δώσουν το κάτι παραπάνω ο τερματοφύλακας, οι αμυντικοί, οι εξτρέμ ή ο φουνταριστός.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News