Ολυμπιακός: Η «νίκη» στη Λεωφόρο, το ίδιο «νόμισμα» και ο θρίαμβος μυαλού στην ΟΠΑΠ Αρένα

Κανός Ρέαμπτσιουκ
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης θυμίζει ότι ο Ολυμπιακός δεν άξιζε να φτάσει Μάρτη μήνα για να κερδίσει το πρώτο του ντέρμπι αφού ήταν καλύτερος και στη Λεωφόρο και υπογραμμίζει ότι θριάμβευσε επί της ΑΕΚ γιατί… έτρεχε το μυαλό του.

Χρειάστηκε να φτάσει η Άνοιξη, να γράψει το ημερολόγιο 12 Μαρτίου, για να πάρει ο Ολυμπιακός την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι στη σεζόν με το 3-1 επί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για την 26η και τελευταία της κανονικής διάρκειας αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Απίστευτο δεν είναι; Και άδικο επίσης. Γιατί ακόμα κι αυτός ο Ολυμπιακός, ο… μεταβατικός Ολυμπιακός από την εποχή Μαρτίνς στην επόμενη, άξιζε να κερδίσει το πρώτο του ντέρμπι από το φθινόπωρο, στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό. Έναν Παναθηναϊκό που «έπρεπε» να το κερδίσει και προ δύο εβδομάδων στο Γ.Καραϊσκάκης. Αυτή είναι η μπάλα όμως. Έχει τους δικούς του κανόνες, τη δική του δικαιοσύνη, και συχνά σου δίνει πράγματα όταν τα περιμένεις λιγότερο και στα στερεί όταν τα δικαιούσαι.

Κέρδισε με… όπλο το μυαλό του

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν το πρώτο τους ντέρμπι χρησιμοποιώντας πολύ το μυαλό τους. Φυσικά και χρησιμοποίησαν πολύ και το σώμα τους, έτρεξαν και μόχθησαν. Ωστόσο το βασικό που χρησιμοποίησαν χθες ήταν το μυαλό τους και, ως ένα βαθμό, «πλήρωσαν» την ΑΕΚ με το ίδιο και καλύτερο νόμισμα με το οποίο τους είχε φιλοδωρήσει στον μεταξύ τους α’ ημιτελικό Κυπέλλου επίσης στην ΟΠΑΠ Αρένα.

Κι αυτό γιατί οι ερυθρόλευκοι ήταν υποψιασμένοι και καθόλου αφελείς όπως παρουσιάστηκαν πριν από περίπου ένα μήνα για το κύπελλο. Αφού ασχολήθηκαν, πρωτίστως, με την άμυνά τους και το πως δεν θα δεχθούν γρήγορο γκολ στο α’ ημίχρονο, στο β’ έπαιξαν έξυπνα στην επίθεση και «τρύπησαν» την ΑΕΚ. Με τον Μπακαμπού που είναι… μανούλα στο να φεύγει σφαίρα μπροστά και φυσικά άξιους συμπαραστάτες σ’ αυτό τους Κανός και Μπιέλ οι ερυθρόλευκοι έβαλαν τρία γκολ. Σπουδαίο ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και ο Φορτούνης με τις βαθιές κάθετες μπαλιές-μαχαιριές στο όριο του οφ-σάιντ.

Ο Όλεγκ πήρε την… ταυτότητα του Άμραμπατ

Φυσικά σπουδαία και πολλή δουλειά έγινε και από τους παίκτες της άμυνας. Ειδικά από τον Ρέαμπτσιουκ ο οποίος είχε απέναντί του έναν από τους πιο ποιοτικούς και παράλληλα δυνατούς σωματικά (που σημαίνει ότι εξαντλεί εύκολα τον αμυνόμενο) παίκτες της ΑΕΚ, τον Άμραμπατ. Και ο Μολδαβός τον… έκανε αλλαγή νωρίς (65′) κι ενώ δικαιούνταν να κερδίσει και την αποβολή του Μαροκινού τον οποίο και εκνεύρισε. Και μην ξεχνάμε ότι δύο εβδομάδες πριν ο Όλεγκ είχε περιορίσει στη μία φάση τον Παλάσιος του Παναθηναϊκού…

Ο… εχθρός του Μπα είναι…

Αρκετά καλός ήταν και ο Μπα ο οποίος επιβεβαίωσε πως όταν είναι συγκεντρωμένος αποτελεί έναν αξιόπιστο στόπερ και ο μεγαλύτερος εχθρός βρίσκεται στο… μυαλό του, η αφέλεια και η επιπολαιότητά του. Εντάξει για τον Πασχαλάκη δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Το… κοντέρ κατέγραψε πέντε αποκρούσεις και ήταν όλες με υψηλό συντελεστή δυσκολίας.

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού, που δεν αποτελεί απλά μια νίκη γοήτρου σε ντέρμπι αλλά και ένας θρίαμβος ουσίας αφού τον βάζει για τα καλά στη μάχη του πρωταθλήματος, επιτεύχθηκε παρά τις κομβικές απουσίες που είχαν οι ερυθρόλευκοι σε αντίθεση με την ΑΕΚ που ήταν πλήρης. Εκτός ο βασικός στόπερ, Σωκράτης. Εκτός το βασικό 6άρι, ο Εμβιλά. Εκτός, αφού ήταν ανέτοιμος, και ο βασικός… πλέι μέικερ, Χάμες Ροντρίγκες.

Να μη… χύσει ξανά την καρδάρα με το γάλα

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έκανε ό,τι έπρεπε. Έφερε τον εαυτό του σε σοβαρή διεκδίκηση τίτλου. Πλέον οφείλει να μην (ξανα)χύσει την καρδάρα με το γάλα. Να είναι σοβαρός και καθόλου επιπόλαιος στα πλέι οφ που θα είναι μια διαδικασία αγώνων τα οποία, με εξαίρεση τα δύο κόντρα στο Βόλο, θα έχουν γεύση και χαρακτήρα ντέρμπι. Θα ξαναπάει στην ΟΠΑΠ Αρένα ο Ολυμπιακός ενώ θα ξαναέρθει στο Γ.Καραϊσκάκης η ΑΕΚ. Και στη Λεωφόρο και στην Τούμπα θα ξαναπάει ο Ολυμπιακός και θα υποδεχθεί ξανά πράσινους και ασπρόμαυρους. Ας κρατήσει τον εγκέφαλό του σ ‘ αυτή τη ρύθμιση, τη ρύθμιση με την οποία πήγε στη Νέα Φιλαδέλφεια για δεύτερη φορά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News